Kanada újabb náci kitüntetését ismerte el a botránya után

Épphogy elhalkult a taps a legutóbbi náciügy miatt, egy újabb kellemetlenség került elő.

Forrás: MTI2023. 10. 05. 13:50
TRUDEAU, Justin
Edmonton, 2023. augusztus 19. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az országot sújtó erdõtüzekkel kapcsolatban Edmontonban 2023. augusztus 18-án. Húszezer embert evakuálnak Kanada északi részén az erdõtüzek miatt, az országot történetének eddig mért legsúlyosabb erdõtûzszezonja sújtja, közel ezer helyen tombolnak a lángok. MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson Fotó: Jason Franson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mary Simon kanadai főkormányzó bocsánatot kért azért, mert 1987-ben a legmagasabb kanadai kitüntetést odaítélték egy volt náci katonának, aki a második világháború után Kanadába költözött, majd az Albertai Egyetem kancellárja lett.

Az akkori főkormányzó a Kanadai Renddel, a legmagasabb polgári kitüntetéssel, amely a kiemelkedő teljesítményt és a nemzet szolgálatát ismeri el, Peter Savarynt tüntette ki a „multikulturalizmus kanadai előmozdításáért”.     

Savarynnak azonban terhelő múltja volt, mert a hírhedt Waffen-SS Galíciai Hadosztály egyik egységében szolgált.

Mély sajnálattal vesszük tudomásul, hogy Peter Savarynt 1987-ben kitüntettük a Kanada Renddel, és őszinte bocsánatot kérünk a kanadaiaktól minden olyan kellemetlenségért vagy fájdalomért, amelyet kinevezése okozott

 − Simon hivatalának közleményében.

Simon bocsánatkéréséről először a Forward című zsidó kiadvány számolt be kedden, amely a kanadai parlamentben dicsőített Jaroszlav Hunka volt náci katona körül kirobbant botrány nyomán aggályokat vetett fel Savaryn hátterével kapcsolatban. Savaryn és Hunka ugyanabban a Waffen SS-egységben harcolt.

Ez az incidens a parlamenti házelnök, Anthony Rota lemondásához vezetett, aki elismerte, hogy hibát követett el.

Savaryn kinevezését 2017-ben bekövetkezett halála után az érvényes eljárásrend szerint megszüntették.

„A Kanada Renddel való kitüntetések egy adott időpontot tükröznek, és Savarynnak való odaítélése az akkoriban rendelkezésre álló, vélhetően korlátozott információforrásokon alapult” − írták a főkormányzó irodájának közleményében.

A Hunka-ügy nyomán Ottawát felszólították, hogy hozza nyilvánosságra a Deschenes-bizottság 1986-ban készült jelentését, amely háborús bűnösök állítólagos kanadai jelenlétét vizsgálta. A független jelentés több mint nyolcszáz náci háborús bűnös állítólagos kanadai jelenlétéről szól, de nem hozott nyilvánosságra neveket.

Zsidó szervezetek, mint a B’nai Brith és a Simon Wiesenthal Központ Barátai (FSWC), lobbiztak azért, hogy a jelentés titkosított részét a kormány most hozza nyilvánosságra.

Justin Trudeau miniszterelnök szerdán közölte, hogy kormánya a második világháború után Kanadába bevándorolt náci kollaboránsok nevének nyilvánosságra hozatalát tervezi az archívumok alapos átvizsgálása után.

Jagmeet Singh, az Új Demokrata Párt (NDP) vezetője − az a politikai párt, amellyel Justin Trudeau kisebbségben lévő liberálisai kormányoznak – azt mondta, hogy támogatja a titkosítás feloldását.

Más tisztségviselők azonban felvetették a magánélet védelmére vonatkozó szigorú kanadai törvényekkel kapcsolatos lehetséges nehézségeket.

Mint arról lapunk korábban írt is, óriási botrányt kavart, hogy a kanadai parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst. Jaroszlav Hunka a második világháborúban egy náci katonai egységben szolgált, és részt vett többek között zsidók tömeges meggyilkolásában. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy az ügy a kanadai titkosszolgálat gyengeségét is mutatja, akik nem vizsgálták meg elég alaposan a férfit, amikor le akart telepedni.

 

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart  2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.