Katonai szakértő: Orbán Viktor példáját Európa-szerte követhetik

Magyarország precedenst teremthet a nemzeti érdekek előtérbe helyezésével.

2023. 10. 06. 12:41
ORBÁN Viktor
Polgári Piknik Kötcsén Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes, katonai szakértő a Lenta orosz híroldalnak adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy az Európai Unió országai körében terjed az a nézet, hogy a saját érdekeiket helyezzék előtérbe azzal, hogy csökkentik az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. Mint mondta, vannak országok, például Bulgária, Szlovákia vagy épp Magyarország, ahol ez a folyamat már tart.

Először Orbán Viktor volt az, aki a saját országának érdekeit előtérbe helyezte, de akkor még más ország nem csatlakozott hozzá. Ám most úgy tűnik, hogy Szlovákia is beáll mögéjük, ezután pedig úgy gondolom, hogy a legtöbb értelmes ország egyszerűen be fogja fagyasztani a támogatásokat. Szépen lassan tanúi leszünk, ahogy az Ukrajna problémái iránti érdeklődés egyre jobban elhalványul

 − mondta a szakértő.

Lapunk is megírta, hogy Zuzana Caputová, Szlovákia elnöke felfüggesztette az Ukrajnának nyújtott támogatásokat addig, amíg az új kormány megalakul. A szlovák parlamenti választásokat ugyanis a Robert Fico vezette Irány–Szlovák Szociáldemokrácia (Smer–SD) nyerte meg, a leendő miniszterelnök pedig már korábban kijelentette, nem szállítanának fegyvereket kormányzása alatt Kijevnek.

Európa egyedül nem lenne képes vállalni az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatás terhét

 – erről beszélt az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is csütörtökön a spanyolországi Granadában, ahol az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóját tartották. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén arról beszélt a Szocsiban rendezett Valdaj nemzetközi vitakörön, hogy Ukrajna ma nem létezhet dollármilliárdos támogatások nélkül, melyek ha leállnak, egy héten belül mindennek vége lesz.

Kijev ugyanakkor továbbra is számít a pénzügyi és katonai segélyekre: a következő évben 42,8 milliárd dollárnyi támogatásra, melynek nagy része az Egyesült Államoktól származna.

 

Borítókép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.