Két háború árnyékában kezdődik EU-csúcstalálkozó csütörtökön

Várhatóan a külpolitikai témák állnak majd a csütörtökön kezdődő EU-csúcs fókuszában. A kiadott napirend élén a közel-keleti helyzet áll, viszont az izraeli háborúra adandó válasz valószínúleg megosztja majd az uniós vezetőket.

2023. 10. 26. 9:06
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász Izrael elleni brutális terrortámadása után az Európai Tanács tagjai nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették az EU közös álláspontját. Többek között a lehető leghatározottabban elítélték a Hamászt és elismerték Izrael jogát arra, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát.

Az elmúlt bő két hétben azonban sokkoló reakciókat láthattunk Európa-szerte az Izraelben lezajlott véres támadással kapcsolatban. A sokszor egymással farkasszemet néző, Izraelt támogató, illetve palesztinbarát tüntetőkről készült fotók jól illusztrálják az európai társadalmak megosztottságát a kérdés kapcsán, így pedig az uniós vezetőknek is nehéz lesz egységes álláspontot kialakítaniuk a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcs napirendjének élén szereplő kérdésekben.

Hogyan lehet megakadályozni a kibontakozó humanitárius katasztrófát? Támogatható-e például egy ideiglenes tűszünet, hogy a segélyszállítmányok be-, a menekülő civilek pedig kijuthassanak a Gázai övezetből? Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint igen, de a legtöbb tagállam inkább az izraeli álláspontot támogatja, miszerint a tűszünet csak arra lenne jó, hogy a Hamász összeszedje magát, és esetleg újabb pusztítást hozzon a zsidó államra.

Hasonlóan égető kérdés, hogy hogyan lehet elkerülni a konfliktus eszkalációját.

Ez egy nyílt konfliktus, amely az egész európai társadalmat érinti, és számos európai városban zavargásokat okoz. Természetesen ez uralja a vezetők gondolatait

− nyilatkozta egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő a Politico hírportálnak.

A közelmúlt terrortámadásai Belgiumban és Franciaországban pedig szomorú mementói annak, hogy Európának nagyon is égető kérdés megfelelő választ találni az iszlamizmus előretörésére.

Ukrajna, bár földrajzilag jóval közelebb van az unióhoz, mint Izrael, tavaly február óta először leszorult a napirend éléről.

Világos, hogy a közel-keleti konfliktus egy kicsit beárnyékolja az Ukrajnában zajló eseményeket

− mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán.

Ukrajna legelszántabb támogatói, például a balti államok, ezzel nem értenek egyet.

Ha a prioritásokról van szó, egyértelműen Ukrajna a prioritás, ez a fő konfliktus, a határainkon van… Én ezt nevezném a XXI. század összes konfliktusa anyjának

− mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

Mindkét konfliktus kezelése viszont nehéz feladat lesz az uniónak.

Az EU-nak meg kell osztania figyelmét és pénzügyi forrásait Ukrajna és Gáza között. Ukrajna háttérbe szorul, és az EU nehezebben fog beleegyezni abba, hogy nagy összegű makrogazdasági és katonai segítséget nyújtson Kijevnek

− mutatott rá Luigi Scazzieri, az Európai Reform Központja (Centre for European Reform) nevű agytröszt munkatársa.

Valószínűleg érzi ezt az ukrán vezetés is, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal majd fel a találkozón csütörtökön.

Az EU-nak a saját háza táján is van mit söprögetnie. Fontos napirendi pontja lesz a találkozónak az unió hosszú távú költségvetése, vagyis a többéves pénzügyi keret (MFF). 

A jelenlegi többéves pénzügyi keret a 2021–2027 közötti időszakra vonatkozik, és tartalmazza a zöld- és a digitális átmenet finanszírozását, azonban 2020-as elfogadása óta az EU példátlan és váratlan kihívásokkal nézett szembe, az Ukrajna elleni orosz háború következményeitől kezdve az infláció és a kamatlábak egekbe emelkedéséig. Ennek fényében az Európai Bizottság 2023. június 20-án három jogalkotási javaslatot terjesztett elő az uniós költségvetés megerősítésére, amelyeket a tagállami vezetők a mostani csúcson vitatnak meg.

Feszült két nap vár tehát az uniós állam- és kormányfőkre Brüsszelben, és a mostani találkozó eredménye (vagy épp eredménytelensége) hosszú távra meghatározhatja a szervezet jövőjét.

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület előtt Brüsszelben 2023. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.