Megegyezett a spanyol baloldal a koalíciós kormányzásban

Újabb lépést tett a baloldal a kormányzás felé Spanyolországban. A szocialista Pedro Sáncheznek azonban még meg kell szereznie a szeparatista katalán és baszk pártok támogatását is, ha újra kormányfő akar lenni, a neheze még csak most következik.

2023. 10. 25. 10:28
SÁNCHEZ, Pedro
Granada, 2023. október 6. Pedro Sánchez ügyvivõ spanyol kormányfõ az EU-tagországok állam-, illetve kormányfõinek találkozójára érkezik Granadában 2023. október 6-án. MTI/AP/Fermin Rodriguez Fotó: Fermin Rodriguez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkaidő-csökkentés, minimálbér-emelés és az egészségügyi rendszer megerősítése – egyebek mellett ezek az intézkedések szerepelnek a szocialista PSOE és a szélsőbaloldali pártokat tömörítő Sumar által megkötött koalíciós kormányzati megállapodásban. A két párt kedden írta alá az egyezséget, ami előfeltétele volt annak, hogy a Sumar igennel szavazzon Pedro Sánchez miniszterelnöki beiktatására, melynek időpontját még mindig nem tűzték ki. A megbeszélés nem volt gördülékeny és hosszúra is nyúlt, ugyanis a jelenlegi ügyvivő gazdasági miniszter, Nadia Calvino több ponttal sem értett egyet, de végül a Sumar zsarolása miatt kénytelen volt meghátrálni.

Pedro Sánchez a paktum aláírása után közölte, hogy stabilitást, együttélést és haladást ajánlanak a spanyol állampolgároknak a következő négyéves ciklusra. Fő célkitűzéseik között szerepel egyebek mellett a fenntartható növekedés, a minőségi foglalkoztatás, a társadalmi és éghajlati igazságosság, valamint a feminista mozgalmak törekvéseinek előremozdítása.

Első lépésként lecsökkentik majd a munkaidőt heti 37,5 órára bérleszorítás nélkül, megemelik a minimálbért, meghosszabbítják a különböző, gyermekvállalás miatti szabadságokat, megerősítik az állami egészségügyi rendszert, azon belül is igyekeznek majd radikálisan csökkenteni a hosszú várólistákat, meg fogják adóztatni a bankokat és a nagy energiavállalatokat, valamint 70 százalék fölé akarják emelni a foglalkoztatottságot.

A PSOE és a Sumar közös közleményben kiemelte azt is, hogy ez a megállapodás arra a világos üzenetre válaszol, amit az állampolgárok küldtek a július 23-ai előre hozott parlamenti választásokon és amely véleményük szerint a jobb- és szélsőjobboldali kormány elutasítása volt Spanyolországban.

Annak ellenére gondolják így, hogy a választások egyértelmű győztese a jobboldali Néppárt (PP) lett, csak mivel vezetőjük, Alberto Núnez Feijóo nem tudta megszerezni az országgyűlés többségének támogatását, végül nem tudott kormányt formálni.

Isabel Rodríguez ügyvivő szocialista kormányszóvivő azt is hozzátette, hogy a kedden megkötött egyezség jó a spanyolok többségének, és kifejezi azt a Spanyolországot, amely előre halad és a jövőbe néz. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy mihamarabb dűlőre kell jutni a nacionalista formációkkal is, hogy Spanyolországnak több hónap után végre teljes funkcionalitású kormánya legyen.

A PSOE és a Sumar együtt 152 mandátummal rendelkezik, amely messze elmarad a Sánchez beiktatásához szükséges abszolút többségtől (176). A szocialistáknak még meg kell szerezniük a katalán és baszk szeparatista pártok támogatását is, de a velük folytatott tárgyalások sokkal nehézkesebben haladnak a szélsőséges követelések miatt.

A katalán Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) és a republikánus ERC például még most sem enged a negyvennyolcból, és azt akarja kiharcolni Sáncheztől, hogy adja meg az amnesztiát a Katalónia függetlenségének alkotmányellenes kikiáltása miatt 2017 óta Belgiumban bujkáló Carles Pugidemont volt katalán elnöknek. Emellett azt is követelik, hogy a leendő baloldali kormány biztosítsa a lehetőséget Katalóniának arra, hogy törvényesen szavazhasson: elszakad-e Spanyolországtól vagy sem. A velük lefolytatott eddigi tárgyalásokról egyelőre nem szivárgott ki semmilyen információ, de az biztos, hogy a spanyol alkotmány értelmében Pedro Sánchez a referendumról szóló követelést nem fogadhatja el.

Ha a szocialista vezetőnek végül nem sikerül megszereznie a beiktatásához szükséges parlamenti támogatottságot, úgy Spanyolországban jövő év elején újabb választásokat tartanak.

Borítókép: Pedro Sánchez ügyvivő spanyol kormányfő (Fotó: MTI/AP/Fermin Rodriguez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.