Negyven éve támadták meg az amerikaiakat Libanonban

Bejrútban egy negyven évvel ezelőtti vasárnap hajnalon két bomba robbant fel, amelyek nem csak az amerikai tengerészgyalogságra, de a világtörténelem menetére is hatással voltak.

2023. 10. 23. 15:59
LEBANON-CIVIL WAR-DRAKKAR BOMB ATTACK
Rescuers search for survivors 25 October 1983 in Beirut through the rubble of the -Drakkar- building which was destroyed by a suicide truck bomber overnight, 23 October 1983. Fifty-eight French soldiers and five Lebaneses were killed in the attack. The troops were part of the FMSB, (Beirut security multinational force) that was installed to keep security in the Lebanese capital after the Israeli invasion of 1982. AFP PHOTO PHILIPPE BOUCHON (Photo by PHILIPPE BOUCHON / AFP) Fotó: AFP/PHILIPPE BOUCHON
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Libanont 1975 és 1990 között véres polgárháború sújtotta. 1982 augusztusában francia, olasz és amerikai katonák részvételével nemzetközi békefenntartó missziót vezényeltek a térségbe, akiket azonban a helyiek gyanakvással fogadtak. 1983. április 18-án robbanás történt a bejrúti amerikai nagykövetségnél, amelynek 63 halálos áldozata közül 17 volt amerikai. Így jutottunk el 1983 őszéhez. Október 23-án, vasárnap hajnalban egy sárga teherautó érkezett a bejrúti reptérhez, ahol a nemzetközi békefenntartó erők amerikai katonáinak barakkja állt. A támaszpont őre nem fogott gyanút, de az akkor érvényben lévő szabályozás értelmében amúgy sem tüzelhetett volna.

A merénylő így akadálytalanul behajthatott az alvó tengerészgyalogosokkal teli épület halljába, és a következő pillanatban fülsiketítő robbanás törte meg a hajnal csendjét.

A detonáció akkora volt, hogy a túlélők beszámolója szerint az épület szabályosan felemelkedett, majd összeomlott, maga alá temetve az ott alvó több mint háromszáz tengerészgyalogost. Közülük 241-en meghaltak, több mint százan pedig megsebesültek. A tengerészgyalogosok a második világháború hírhedt Iwo Dzsima-i csatája óta nem szenvedtek ekkora veszteséget egyetlen nap alatt.

Néhány perccel később nem messze, a francia békefenntartók barakkjában is robbanás történt, ott ötvennyolcan vesztették életüket.

Az elkövetők kiléte máig nem tisztázott, a merényletért az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget, de sokan máig Iránt sejtik a tragikus támadás mögött. A békefenntartókat a robbantás után kivonták Libanonból.

Az amerikai tengerészgyalogságot megrázták a történtek, hatásukra a kiképzés és a bevetések tervezése is megváltozott.

Mindannyian mondhatni felnőttünk aznap, mert tudtuk, hogy a világ megváltozott

− emlékezett vissza Robert Neller tábornok.

Egyes vélemények szerint az az októberi nap jelezte a terror elleni világméretű háború kezdetét.

Szomorú aktualitást ad a negyven évvel ezelőtti eseményeknek a mostani helyzet. A napokban az amerikai külügyminisztérium a legmagasabb szintű utazási figyelmeztetést adta ki Libanonra és a környező országokra, és a bejrúti nagykövetség nem létfontosságú dolgozóinak, valamint családjuknak engedélyezték a távozást a közel-keleti országból.

Borítókép: Mentőalakulatok dolgoznak a bejrúti robbantás helyszínén 1983. október 25-én (Foró: Philippe Bouchon/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.