Ráfázhatnak a republikánusok házelnökük megbuktatására?

Ha marad a megosztottság, az akár vissza is üthet a republikánusoknak – fogalmazott lapunk megkeresésére Magyarics Tamás. Kedden a képviselőház republikánus kezdeményezésre megbuktatta Kevin McCarthy házelnököt. Az NKE Amerikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát a fejlemények következményeiről, a közelgő elnök- és kongresszusi választásokra gyakorolt hatásáról, valamint McCarthy lehetséges utódjáról kérdeztük.

2023. 10. 04. 19:32
McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. október 4. A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselõházi szárnya 2023. október 4-én, miután az elõzõ nap többségi szavazással megfosztották hivatalától Kevin McCarthy republikánus párti képviselõházi elnököt. Az elnök elmozdítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló, Szabadság nevû tömörülésének tagja, Matt Gaetz floridai képviselõ kezdeményezte. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A folyamat már 2022-ben, a félidős választásokat követően elkezdődött, amikor is a republikánusok a vártnál szűkebb arányban győztek – fogalmazott lapunk megkeresésére Magyarics Tamás. Az NKE Amerika Kutatóintézet tudományos főmunkatársát az amerikai történelem során eddig példátlan eseményről, a képviselőház elnökének megbuktatásáról kérdeztük, melynek kapcsán elmondta, ugyanazon nyolc, keményvonalas republikánus képviselőből álló frakció áll Kevin McCarthy leváltása mögött, akik az év elején kinevezését is sokáig blokkolták. 

McCARTHY, Kevin
Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselő, az amerikai képviselőház elnöke nyilatkozik a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. október 3-án, miután az általa vezetett testület többségi szavazással megfosztotta pozíciójától. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Kevin McCarthy házelnököt kedden fosztotta meg mandátumától a képviselőház, 216 igen 210 nem arányban szavaztak leváltására, magát a kezdeményezést a már említett Szabadság-frakció egyik tagja, a floridai republikánus Matt Gaetz kezdeményezte. A fő indok a hétvégén a kongresszus mindkét házában megszavazott átmeneti költségvetés volt, melynek segítségével sikerült elkerülni az amerikai kormányzat leállását. 

A csomagból végül kikerült az Ukrajnának nyújtandó további katonai támogatás is – a keményvonalas republikánusok örömére –, ugyanakkor Gaetz szerint ezzel McCarthy még nem teljesítette megválasztásakor a frakciónak tett ígéretét: azaz a kormányzati kiadások nagyarányú csökkentését. 

 

Megosztottság a választások előtt

– A Republikánus Párt köztudottan eléggé megosztott, látszatra jobban, mint a demokraták – mutatott rá az Amerika-szakértő. Hozzátette, természetesen a Demokrata Párton belül is vannak törésvonalak – hiszen két néppártról van szó, ahol ezek elkerülhetetlenek –, ugyanakkor úgy tűnik, utóbbiak jobban háttérbe tudják szorítani nézeteltéréseiket. Az azonban egy nagyon erős jelzés, hogy a radikálisabb, erősen Trump-párti képviselőcsoport kezdeményezésére buktatták meg McCarthyt. 

A korábbi elnök befolyása még mindig nagy

– húzta alá Magyarics Tamás.

Az effajta megosztottság ugyanakkor nem kecsegtet sok jóval a jövő évi elnök- és kongresszusi választások előtt. – Az, hogy McCarthy az amerikai történelem első képviselőházi elnöke, akit megbuktattak, azt az üzenetet közvetítheti a független szavazók felé, hogy a Republikánus Párt hatalomra kerülve politikai zűrzavart okozna – mutatott rá a szakértő. Korábban élt az az elképzelés, hogy az amerikai társadalom egyik fele republikánus, másik pedig demokrata szavazó, ez azonban mostanra megváltozott. – Most már arról beszélnek, hogy a két nagy párt támogatottsága körülbelül harminc-harminc százalék és a szavazópolgárok negyven százaléka független – magyarázta Magyarics Tamás. Hozzátette, nagyon sok esetben a negyven százalék voksa dönt, ők pedig általában a mérsékeltebb, középutas politikát preferálják, nem pedig a szélsőségeket akár egyik, akár másik oldalon. 

Ha marad a megosztottság, az akár vissza is üthet a republikánusoknak

− hangsúlyozta a szakértő.

 

Ki követheti McCarthyt?

McCarthy megbuktatását követően a Patrick McHenry republikánus képviselő vette át ideiglenesen a házelnöki feladatokat. Hogy ki lehet McCarthy utódja, egyelőre azonban még kérdéses. Matt Gaetz például magát Donald Trumpot jelölné a posztra – számolt be a Fox News amerikai hírcsatorna. 

Elviekben lehet a képviselőházon kívüli személy az elnök, ugyanakkor erre még nem volt példa az amerikai történelem során, és elég valószínűtlen, hogy Trumpot megszavazná a törvényhozás alsóháza. 

Sokkal reálisabb, hogy McCarthy helyét a louisianai republikánus Steve Scalise veheti át, aki jelenleg a képviselőház többségi csoportjának vezetője. Emellett Jim Jordan neve is felmerült mint lehetséges utód. Jordan a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, illetve a Szabadság-frakció tagja. A Newsweek beszámolója szerint a képviselő már be is jelentette jelöltségét, a McCarthyt megbuktató republikánusok pedig egyöntetűen beálltak mögé. 

Ez egy újabb erőpróba lesz a képviselőcsoport számára: amennyiben Jordan nyerné el az elnöki posztot, az nagy fegyvertény lenne a Trump-párti republikánusoknak.

Emellett Ukrajnára nézve is jelentős hatása lenne egy ilyen fejleménynek, hiszen a Szabadság-frakció kifejezetten ellenzi a Kijevnek nyújtott további katonai támogatásokat. 

Borítókép: A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselőházi szárnya 2023. október 4-én, miután az előző nap többségi szavazással megfosztották hivatalától Kevin McCarthy republikánus párti képviselőházi elnököt (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.