Robert Fico győzelmével Magyarország is nyer

A Robert Fico vezette Smer–SD párt nyerte meg a szombati előre hozott választásokat Szlovákiában. Fico győzelmével újabb európai országban nyert a szuverén, nemzeti érdekeken alapuló politika. Kolek Zsoltot, a Ma7 felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztőjét kérdeztük.

2023. 10. 01. 11:36
FICO, Robert
Pozsony, 2023. szeptember 30. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico győzelmével a különböző, európai politikai kérdésekben a magyar állásponthoz hasonló vélemény lehet az uralkodó Pozsonyban – fogalmazott lapunk megkeresésére Kolek Zsolt. A Ma7 felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője rámutatott, az elemzők szerint 

a szlovákiai előre hozott választások tétje az volt, hogy folytatódik-e az atlantista, Nyugathoz húzó politika, vagy pedig egy szuverenista, nemzeti értékekre és érdekekre fókuszáló kormány alakulhat Szlovákiában. Az eredmények ez utóbbit látszanak előrevetíteni.

A szavazatok közel százszázalékos feldolgozottságánál ugyanis a Robert Fico vezette Smer–SD a voksok 23 százalékát bezsebelve nyerte meg a szombati előre hozott választásokat, maga mögé utasítva a Progresszív Szlovákia (PS) formációt, mintegy öt százalékponttal.

 

A királycsináló egyértelműen a Peter Pellegrini korábbi kormányfő által vezetett Hlas párt lehet – mutatott rá Kolek Zsolt. A szakértő elmondta, matematikailag a három egymáshoz – legalábbis szavazóik szintjén – közelálló formáció (a Smer, a Hlas és az SNS) képes lenne a kormányalakításra, ugyanakkor így még viszonylag szűk többségük lenne. 

Az sem zárható ki, hogy a KDH negyedik partnerként csatlakozzon a koalícióhoz

− vélekedett Kolek Zsolt. Mint mondta, a kereszténydemokraták nyilatkozataikban inkább a PS-hez húznak, ugyanakkor szavazóbázisukat, illetve hagyományaikat, értékeiket tekintve közelebb állnak Robert Fico pártjához. Egy ilyen, négypárti koalíció már erős lábakon állna.

 

Erősödő V4-ek

Azzal, hogy Robert Fico nyerte meg a választást, megerősödhet a visegrádi együttműködés – fogalmazott a szakértő. 

Javulás állhat be Budapest és Pozsony viszonyában az elmúlt három és fél évhez képest

− húzta alá. Hozzátette, elkerülhetők lesznek az olyan barátságtalan gesztusok, mint amit Szijjártó Péter eheti szlovákiai látogatása követett, amikor is a pozsonyi külügyminisztérium bekérette Magyarország szlovákiai nagykövetét. A szlovák kormány azzal vádolta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy beleavatkozott a választásokba, amiért Forró Krisztiánnal, a felvidéki magyar Szövetség párt vezetőjével egyeztetett. 

A közép-európai politika tekintetében a hangsúlyok, hangvételek nagyon hasonlók lehetnek a magyar kormány álláspontjához

− magyarázta a szakértő. Rámutatott, a Smer eddigi kommunikációja szerint Fico is ellenzi a fegyverszállításokat Ukrajnának, akárcsak Magyarország, illetve a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozza – ellentétben a nyugati, globalista fősodorral.

 

Az etnikai politizálás vége?

A felvidéki magyar pártoknak ezúttal sem sikerült bejutniuk a pozsonyi nemzetgyűlésbe, a közösség tehát országos képviselet nélkül marad. Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.

Azt meg kell jegyezni, hogy a mostani eredmény 2010 óta a legjobb, amit egy etnikai párt elért

− hangsúlyozta Kolek Zsolt. Mint mondta, a legfőbb ok, amiért nem sikerült a bejutás, az az országos magas részvételi arány. A mostani választásokon a választópolgárok 68,5 százaléka vett részt, ami majdnem történelmi rekord. A felvidéki magyarok számára az lett volna az ideális, ha országosan minél kevesebben mennek el szavazni. A szakértő szerint ugyanakkor a 4,4 százalékos eredménynek bizakodásra kellene okot adnia.

Az etnikai alapú politizálásnak jelenleg nem látom alternatíváját

− zárta szavait Kolek Zsolt.

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.