Zúdul a kritika Bidenre: Az elnök áldását adta a határfal építésére

Joe Biden pálfordulása a határvédelem terén a politikai spektrum mindkét oldalán heves kritikát váltott ki. Az amerikai elnök a beiktatása utáni első intézkedései között eltörölte elődje szigorú bevándorlási politikáját, most mégis határfal-építést jelentett be a migránsok által ostromlott Texasban. Az elnök arra hivatkozik, hogy a törvényi keretek miatt kénytelen folytatni a fal építését.

Forrás: Reuters, BBC2023. 10. 06. 11:44
null
US-MEXICO-MIGRATION Migrants wait to be taken by Border Patrol to a processing facility to begin their asylum-seeking process in Eagle Pass, Texas on June 25, 2023. Texas Governor Greg Abbott signed six bills aimed towards enhancing border security along the southern border. Of the six bills, one aims to install floating barriers in the middle of the Rio Grande in an attempt to deter migrants from illegally crossing into the United States. The initiative will begin in Eagle Pass and is projected to be fully installed by July, 2023. (Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP) Fotó: SUZANNE CORDEIRO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden egy éles bevándorláspolitikai fordulat után bejelentette, hogy Texasban, a Rio Grande-völgyében folytatja a mintegy 27 kilométeres határ falszakasz építését. Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter úgy nyilatkozott, hogy 

jelenleg akut és azonnali szükség van a fizikai akadályok és utak építésére az Egyesült Államok határának közelében, hogy megakadályozzák az Egyesült Államokba való jogellenes belépést.

Azt is igyekezett hozzátenni, hogy az adminisztráció nem változtatott az eddigi migrációs álláspontján. 

Csütörtökön emellett Mayorkas bejelentette a a törvénytelenül érkezett, és menedékre nem jogosult venezuelai állampolgárok kitoloncolását és hazaszállítását is.

A friss adatok szerint a szeptemberben zárult, 2023-as pénzügyi évben az illegálisan érkezők száma megközelíti a rekordot jelentő két és fél milliót. A kormányzat azt állítja, hogy a jogszabályi keretek miatt kénytelenek folytatni az építkezést, mert a fal finanszírozását 2019-es költségvetési évben, Donald Trump elnöksége idején biztosították. Az elnök azonban 2020-ban azt ígérte, hogy kormányzása alatt egyetlen méternyi fal sem fog épülni a déli határvidéken.

Biden a 2021. januári beiktatása után kiadott egy nyilatkozatot, amelyben ígéretet tett arra, hogy „nem lehet több amerikai adófizetői dollárt átirányítani határfal építésére”, valamint felülvizsgálta az összes már lekötött erőforrást.  

BIDEN, Joe
Joe Biden számára egyre égetőbb probléma a bevándorlás kérdése

Az amerikai kormányzat azzal indokolja a fal építésének a folytatását, hogy egy 1974-es törvény kimondja, az előirányzott pénzeszközöket a tervezett célra kell rendelkezésre bocsátani, hacsak a szenátus és a képviselőház nem hagyja jóvá a visszavonást. 

A bejelentést követően heves vita bontakozott ki, Biden a kritikák kereszttüzébe került. A demokraták az eddigi bevándorláspolitikát szeretnék folytatni, míg a republikánusok szerint ha Biden nem változtatott volna a trumpi politikán, akkor nem alakult volna ki a migrációs krízis az ország déli határán.

Starr megye demokrata képviselője, Henry Cuellar elmondta, hogy nem hiszi, hogy az építkezésnek nagyon örülnének a választói .

„Továbbra is ellenzem a 14. századi megoldást — amelyet falnak hívnak — egy 21. századi problémára. Több személyzetet, több technológiát szeretnék látni” — mondta a képviselő. Alexandria Ocasio-Cortez radikális demokrata képviselőnő „kegyetlen politikának” nevezte az intézkedést, és sürgette a kormányt, hogy fordítsa vissza az irányt.

Az Egyesült Államoknak komolyabban kell vennie a migráció gyökerének vizsgálatát

– mondta a New York-i demokrata képviselő.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök pedig visszalépésnek nevezte a döntést. A kormányt olyan érdekvédelmi csoportok is bírálják, mint az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU), amely mélységes kudarcnak nevezte a döntést.

A kampánykörúton Biden elnök fogalmazta meg a legjobban, amikor azt mondta, hogy a határfal nem komoly politikai megoldás – és ezzel mi sem érthetünk egyet jobban. Ahelyett, hogy betartaná ezt az ígéretét, a Biden-kormányzat megduplázza a múlt kudarcos politikáját, amely pazarlónak és hatástalannak bizonyult

– mondta Jonathan Blazer, az ACLU határstratégiai igazgatója egy nyilatkozatban.

Egyes republikánusok is bírálták Bident, amiért szerintük hirtelen átállt azokra a politikákra, amelyek ellen kampányolt. – A határfal építése Donald Trump egyik jellegzetes politikája volt, amelyet a demokraták, köztük Biden is hevesen ellenzett. Szerinte a falak nem működnek, ami teljes őrület. Mi változott? Megmondom én, mi változott – az amerikaiaknak elegük van abból, hogy a városaikat, a kórházaikat vagy az iskoláikat ellepik, és abból, hogy a rendőrségnek illegális bevándorlókkal kell foglalkoznia – mondta Ralph Norman észak-karolinai republikánus képviselő a BBC-nek.

 Az a döntés, hogy a texasi határfal építése érdekében 26 törvényt figyelmen kívül hagynak, megerősíti, hogy még a Biden-kormány is rájött, hogy ez egy ember okozta válság a határainkon, és ez az ember Joe Biden

– jellentette ki Mike Pence republikánus elnökaspiráns.

Donald Trump az intézkedésre reflektálva elmondta, hogy hosszú évek óta megmondta, hogy a falak működnek. 

Bocsánatot fog kérni Joe Biden tőlem és Amerikától, amiért ilyen sokáig tartott, hogy mozgásba lendüljünk…

 — vélekedett a volt elnök a közösségi médiában.

Ron DeSantis floridai kormányzó szerint Joe Biden a határválsággal helyrehozhatatlan károkat okozott az országnak.

Az Egyesült Államokat sújtó válság miatt Eric Adams, New York polgármestere csütörtökön Mexikóba, Kolumbiába és Ecuadorba indult, hogy közölje a leendő migránsokkal, hogy városa nem tudja befogadni őket, miután a helyi menedékhelyrendszerek túlterheltek. A washingtoni székhelyű Migrációs Politikai Intézet szerint mintegy 11 millió bevándorló tartózkodik az Egyesült Államokban legális okmányok nélkül.  A bevándorlás az egyik fő sarkalatos pont lesz az amerikai elnökválasztási kampányban, mivel az amerikaiak többsége – 54 százaléka – egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a bevándorlás megnehezíti az amerikaiak életét – derült ki a Reuters/Ipsos szeptemberi közvélemény-kutatásából. 

A megkérdezett republikánusok 73 százaléka, a demokraták 37 százaléka értett egyet ezzel az állítással.

Borítókép: Migránsok várakoznak arra, hogy a határőrség egy létesítménybe vigye őket, ahol megkezdődik a menedékkérelmi eljárásuk a texasi Eagle Passban 2023. június 25-én (Fotó: AFP/Suzanne Cordeiro)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.