Erről nem sokat olvashat: kibertámadások Izrael ellen

Csak október 7-én közel harminc túlterheléses támadás érte az izraeli kiberinfrastruktúrát.

2023. 11. 01. 21:48
Tajpej, 2017. június 28. Bináris kódolás egy számítógép képernyõjén a tajvani Tajpejben 2017. június 28-án. Az elõzõ napon hackerek kibertámadást indítottak a Petya néven ismert zsarolóvírussal, amely világszerte károkat okozott állami és magánvállalatok szerverében. (MTI/EPA/Richie B. Tongo) Fotó: RITCHIE B. TONGO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban átfogó cikk jelent meg az izraeli háború kiberbiztonsági aspektusáról. Kertész Bence, a cikk szerzője megjegyzi, hogy csak október 7-én, percekkel a rakétatámadásokat követően közel harminc  túlterheléses támadás érte az izraeli kiberinfrastruktúrát. A támadások 36 százaléka a kormányzat, 10 százaléka a média, 9 százaléka pedig a közlekedés ellen irányult. 

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Hamász rakétacsapásokkal túlterhelte a Vaskupolát, a támadók egy időre izraeli informatikai rendszereket is megbénítottak a kibertérben.

 

Az Izraelt kritizálók nem véletlenül felejtik el megemlíteni az olyan eseteket, mint amit az AnonGhost hackercsoport követett el. A hackerek úgy keltettek rettegést az izraeli lakosokban, hogy behatoltak egy olyan applikációba, ami azért felelős, hogy értesítse a felhasználókat valós idejű támadásokról, és hamis támadásokról küldtek ki üzeneteket. Egy másik esetben egy izraeli nonprofit adománygyűjtő weboldalt vettek túlterheléses támadás alá, így az ideiglenesen elérhetetlenné vált.

A helyzet komolysága Izraelt arra késztette, hogy modernizálja a kibervédelmi rendszerét, hogy a kritikus infrastruktúrák ellenálló képességét növeljék a jövőbeli támadások ellen.

A kibontakozó háború tehát már első napjától fogva demonstrálta az egyik legújabb hadműveleti térben, a kibertérben történő hadviselés és műveletek nemzetközi konfliktusokban játszott szerepét és különleges jellegét. 

Borítókép: Illusztráció. Bináris kódolás egy számítógép képernyőjén a tajvani Tajpejben 2017. június 28-án (MTI/EPA/Richie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.