Feministák támadtak az életpárti szervezet székházára a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Tízezrek vonultak utcára a hétvégén a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján Olaszországban, a megmozdulások azonban heves polémiákat szítottak. A feminista mozgalmak által szervezett tüntetéseken ugyanis nemcsak a nők elleni diszkrimináció és erőszak megszüntetését szorgalmazták, hanem Izrael elleni szólamok is felcsendültek.

2023. 11. 26. 21:39
Italy marks International Day for the Elimination of Violence Against Women
epaselect epa10994056 People participate in a flash mob at the end of a procession called by the Italian General Confederation of Labour (CGIL) union on the occasion of the International Day for the Elimination of Violence Against Women, in Piazza del Plebiscito, Naples, Italy, 25 November 2023. Italy on 25 November marks the International Day for the Elimination of Violence Against Women amid the backdrop of ongoing public anger and dismay over the murder of 22-year-old Giulia Cecchettin by her ex boyfriend Filippo Turetta on 11 November, the latest of a long string of femicides and other acts of gender-based violence in the country. EPA/CIRO FUSCO Fotó: EPA/CIRO FUSCO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban brutálisan meggyilkolt fiatal lányra, Giulia Cechiettinre emlékező szombati megmozdulások végül palesztinpárti, a kormány és a katolikus világ elleni tüntetésbe fordultak át. Rómában több tízezren vonultak a Circus Maximusra, abban a meggyőződésben, hogy valóban a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet, azonban ideológiai irányultságú csoportok másfajta színezetet adtak végül a megmozdulásoknak. 

Sajtóbeszámolók szerint a szivárványcsaládok képviseletében megjelent egyik felszólaló erős kritikával illette Matteo Pianetedosi belügyminisztert, amiért leállította a külföldön, béranyaság útján szerzett gyermekek olaszországi anyakönyvezését mindkét szülő nevének feltüntetésével. 

A feminista mozgalmak a Pro Vita e Famiglia élet- és családvédő szervezet római székháza elé vonultak, ahol üvegekkel, könnybombával dobálták meg a bejáratot, a rendőröket pedig trágár szavakkal illették, amiért megpróbálták helyreállítani a rendet. 

Matteo Salvini kormányfőhelyettes, a Liga főtitkára szolidaritását fejezte ki a katolikus családvédő civil szervezet munkatársainak. Felháborodásának adott hangot Carlo Fidanza, az Olasz Testvérek európai parlamenti képviselője is. Felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy éppen az erőszak ellen, a demokráciáért tüntetők azok, akik mély gyűlöletet táplálnak azok iránt, akik az életet és a családot veszik védelmükbe. 

Eugenia Roccella olasz családokért és esélyegyenlőségért felelős miniszter súlyos hibának nevezte, hogy a nők elleni erőszak beszüntetéséért küzdő felvonulást politikai és ideológiai csatározássokkal szennyezték be. 

A miniszter szerint helytelen volt a közel-keleti konfliktusnak teret adni és palesztin lobogót lengetni a nők szabadságát szimbolizáló rózsaszín zászlók között. 

Arra kérte a baloldali Demokrata Párt elnökét, Elly Schleint és a legnagyobb olasz szakszervezeti föderáció a CISL elnökét, Maurizio Landinit, hogy határolódjanak el a Hamász-párti csoportok kijelentéseitől.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter november 25-én, a nők elleni erőszak világnapján arra buzdította a lányokat és az asszonyokat, hogy félelem nélkül, azonnal jelentsék fel bántalmazóikat. Ez nemcsak az áldozatok, hanem a környezetükben élők felelőssége is, ha azt tapasztalják, hogy veszélyes helyzet van kialakulóban. – A nők elleni erőszak olyan, mint a méreg, amely belülről emészti társadalmunkat, és amelyet gyökerestül kell kiirtani – mondta a világnap alkalmából Ferenc pápa. – Ezek a gyökerek az igazságtalanságokból és előítéletekből táplálkoznak. A jelenséget csak olyan neveléssel lehet megállítani, amely a személy méltóságát helyezi a középpontba – hívta fel a figyelmet Róma püspöke. 

Borítókép: Nők vonultak fel az erőszak ellen Rómában (Fotó: EPA/Ciro Fusco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.