Jeruzsálembe helyezné át a nagykövetséget az új argentin elnök

Javier Milei frissen megválasztott argentin elnök bejelentette, hogy még december 10-i beiktatása előtt ellátogat az Egyesült Államokba és Izraelbe, amelyeket országa legfőbb szövetségeseinek tekint. Ez száznyolcvan fokos fordulatot jelent a korábbi szocialista kormányok erősen Irán-barát politikájához képest.

2023. 11. 21. 13:07
Argentine congressman and presidential candidate for La Libertad Avanza Alliance, Javier Milei, speaks to his supporters after learning the first results of the presidential elections at his party headquarters in Buenos Aires on October 22, 2023. Argentina's Economy Minister Sergio Massa and anti-establishment outsider Javier Milei will face off in a run-off presidential election, according to partial poll results released. (Photo by LUIS ROBAYO / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magát libertáriusnak valló új argentin elnök, Javier Milei nem csupán az olyan elképzeléseivel hívta fel magára a nemzetközi közvélemény figyelmét, mint a nemzeti bank megszüntetése, de azzal is, hogy 

teljesen új pályára tervezi állítani Argentína külpolitikáját.

 

Míg elődei szoros kapcsolatot ápoltak az iráni rezsimmel, a zsidó vallást csodáló (sőt az áttérésen is gondolkozó) Milei inkább az Egyesült Államok és Izrael felé közeledne, olyannyira, hogy már a beiktatása előtt ellátogatna a két országba – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál.

Izrael irányába különösen komoly gesztusra készül Milei: áthelyezné országa nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Ebben Donald Trump volt amerikai elnök példáját követné, aki 2017-ben döntött az áthelyezés mellett. Valójában az Egyesült Államokban már 1995 óta létezett az erről szóló törvény, ennek végrehajtását azonban az elnökök sorra elhalasztották. Trump döntését végül utódja, Joe Biden is fenntartotta.

Jeruzsálem státusza azért valóságos diplomáciai darázsfészek, mert Izrael mellett a palesztinok is fővárosuknak tekintik. Az ENSZ 1947-es, Palesztinát felosztó határozata speciális jogállást szánt a szent városnak, Izrael állam egy évvel későbbi megalakulása után azonban a város keleti részét Jordánia, a nyugatit az újonnan megszületett zsidó állam szerezte meg. 1967-ben Izrael a város teljes területét elfoglalta, 1980-ban pedig az ország fővárosa lett.

Ennek ellenére a nemzetközi közösség továbbra is a reménybeli önálló palesztin állam fővárosának tekinti Kelet-Jeruzsálemet.

Ha viszont az Egyesült Államok példáját további államok követik, az hosszú távra bebetonozza Izrael fennhatóságát Jeruzsálem felett.

Borítókép: Javier Milei argentin elnök (Fotó: Luis Robayo/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.