Közel lehet egy tűzszünet Gázában?

Ötnaposra tervezik a tűzszünetet, amiért cserébe túszokat engedne el a Hamász.

2023. 11. 19. 7:41
null
Izrael, 2023. november 17. A Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadásaikor Izraelbõl elhurcolt mintegy 240 túsz hozzátartozói és barátai Tel-Avivból a jeruzsálemi parlamentig tartó ötnapos meneten vesznek részt 2023. november 17-én. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információk szerint az Egyesült Államok közvetítésével Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közel áll egy megegyezéshez, amelynek értelmében több tucat nő és gyermek szabadulhatna ki a Gázában fogvatartott túszok közül egy ötnapos tűzszünetért cserébe. 

A részletes, hatoldalas írásban lefektetett feltételek megkövetelnék, hogy 

a felek legalább öt napra leállítsák a harci műveleteket, miközben 24 óránként 50 vagy több túszt engednek el kisebb csoportokban.

Nem volt azonnal világos, hogy a feltételezések szerint Gázában fogságban lévő 239 ember közül hányat engednének szabadon. Folyamatos légi megfigyelés alatt történne a tűzszünet.

A harcok leállításának célja az is, hogy jelentősen megnöveljék az ostromlott enklávéba Egyiptomból érkező humanitárius segélyek mennyiségét, beleértve az üzemanyagot is.

Arab és más diplomaták szerint a megállapodás vázlata hetekig tartó tárgyalások során született meg Dohában Izrael, az Egyesült Államok és a Hamász között, amelyet katari közvetítők képviseltek. De egyelőre nem biztos még, hogy Izrael beleegyezik-e a gázai offenzíva ideiglenes leállításába.

A foglyok miatti aggodalom – akik közül kettőt holtan találtak –, valamint a palesztin polgári áldozatok növekvő száma folyamatosan növelte a Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányára nehezedő nyomást, hogy tegyen valamit. Több mint száz ország – de különösen az Egyesült Államok – kért teljes és azonnali tűzszünetet.

Nehéz helyzetben van Izrael, mert erős belpolitikai nyomás nehezedik Netanjahura, hogy hazahozza az október 7-én elrabolt túszokat, ugyanakkor egyre többször hallani Izraelben is azokat a hangokat, hogy a kormány ne cserélje be a túszokat tűzszünetért.

Túszok családjai és támogatók ezrei vonultak gyalog Jeruzsálembe szombaton, hogy így helyezzenek nyomást a kormányra. A Tel-Avivból induló és Jeruzsálemig tartó gyalogláson összesen mintegy húszezer ember vehetett részt, akik azt akarják elérni, hogy a kormány tegyen meg mindent a túszok kiszabadításáért.

Pénteken Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője arról beszélt, hogy a háborús kabinet egyhangúlag beleegyezett abba, hogy korlátozott tűzszünet csak „túszaink tömeges szabadon bocsátása után következhet be, és ez korlátozott és rövid lesz, mert utána továbbra is dolgozunk háborús céljaink elérése érdekében.”

Netanjahu szombaton kijelentette, hogy a háború folytatódni fog, és megvédte az üzemanyag-szállítást Gázába lehetővé tevő döntését. Izrael a háború kitörése óta az élelmiszer-, víz-, üzemanyag- és gyógyszerszállítást felfüggesztette, amelytől az enklávé 2,3 millió lakosának túlélése függ. 

A nemzetközi támogatás folytatásához elengedhetetlen a humanitárius segítségnyújtás

– mondta. „Emiatt elfogadtuk azt az ajánlást, hogy üzemanyagot vigyünk Gázába” − tette hozzá.

Washington a háború kitörése óta nyomás alatt tartja Netanjahut a minél hamarabbi tűzszünetért, hogy ki tudják szabadítani az amerikai túszokat. 

Az amerikai elnök, Joe Biden is ellátogatott Izraelbe, Antony Blinken külügyminiszter is többször járt már az országban. Az amerikai tisztviselők szerint a tűzszünet lehetővé tenné a Hamász számára, hogy összegyűjtse a túszokat, és közben intézkedni lehetne a biztonságba helyezésükről.

Még nem jutottunk megállapodásra, de továbbra is keményen dolgozunk

− írta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője az X közösségi oldalon, cáfolva a The Washington Post című lap értesülését, amely szerint a harcoló felek között létrejött egy olyan megállapodás, amely a túszok szabadon bocsátását írja elő a harcok ötnapos szüneteléséért cserébe. 

Szombaton palesztinpárti tüntetéseket hirdettek meg az Egyesült Államok több városába, egy nappal azután, hogy Washingtonban és New Yorkban is rendőröknek kellett beavatkozniuk a tiltakozásokon. Péntek este New Yorkban és Washingtonban a csúcsforgalom idején tartottak tömegtüntetést. New York vasútállomása, a Penn Station bejáratát elzárták a tűzszünetet követelő tüntetők. 

Izrael az elmúlt hetekben indított támadásokat Gáza ellen, hogy megtorolja a Hamász iszlamista mozgalom október 7-i izraeli terrorakcióját. A konfliktusban eddig több mint 11 500 palesztin vesztette életét Gázában, míg az izraeli oldalon mintegy 1400 a halálos áldozatok száma, többségük a Hamász támadásakor vesztette életét.

Borítókép: A Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadásaikor Izraelből elhurcolt mintegy 240 túsz hozzátartozói és barátai Tel-Avivból a jeruzsálemi parlamentig tartó ötnapos meneten vesznek részt 2023. november 17-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.