Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Mráz Ágoston Sámuel: Geert Wilders győzelme megerősíti Orbán Viktor politikáját

Magyar Nemzet
2023.11.23. 16:32 2023.11.23. 17:19
Mráz Ágoston Sámuel: Geert Wilders győzelme megerősíti Orbán Viktor politikáját

Hollandiában a választáson nagy arányú győzelmet aratott a Geert Wilders vezette Szabadságpárt, ám egyelőre korántsem biztos, hogy hatalomra is kerülhet, mert Brüsszel mindent meg fog tenni azért, hogy a háttérbe kerüljön. A Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője arról beszélt, a holland választók Wilders megválasztásával erős üzenetet küldtek a migráció elutasításáról.

Hollandiában előre hozott választásokat tartottak, amire azért került sor, mert Mark Rutte, az országot 12 éve irányító jobboldali-liberális miniszterelnök kormánya idén júliusban lemondott, miután nem jutott egyezségre egy migrációs politikai kérdésben, a menekültek családegyesítésének kezelésében. A végén a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) nyert, ők 38 mandátumot szereztek meg. A jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD) 24 mandátumot szerzett, Frans Timmermans baloldali összefogásának 24 képviselője lett. 

Hiába Wilders győzelme, lehet, hogy nem kerül hatalomra, ugyanúgy járhat, mint a közelmúltban láthattuk, hogy hiába győzött Lengyelországban a Jog és Igazságosság párt (PiS), vajmi kicsi az esélyük a kormányalakításra, de legutóbb Spanyolországban is egy abszurd koalíciónak köszönhetően sem a nyertes párt kormányozhat végül, és ez a helyzet előfordulhat Hollandiában is.

Az, hogy győzelmet aratott, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy biztosan kormányozhat is Geert Wilders

 − mondta el Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője. Előfordulhat, hogy a választási győzelemről lemaradó pártok koalíciója alakíthat kormányt, ez pedig egészen a holland választási rendszer sajátosságához vezethető vissza, ami listás és arányos választási rendszer és minden pártnak esélyt nyújt a bejutásra. Ezzel pedig egy nagyon töredezett, nem egységes, tarka-barka parlamentet hoznak létre, amiben nehéz stabil koalíciót kialakítani. Mark Rutte, volt miniszterelnöke is csak azért tudott a hatalmon maradni olyan sokáig, mert ravaszul játszotta a lapjait. 

Hozzá kell tenni, hogyha egy ilyen egyértelmű választási eredmény után egy nem legitim, instabil koalíció fogja vezetni az országot, az tovább mélyíti a politikai válságot 

− emelte ki Mráz.

Előfordulhat így, hogy kihagyják Wilderst a kormányzásból: hiába kapott 38 mandátumot a pártja, akkor ellenzékből nem lesz beleszólása és semmilyen szinten nem tud irányítani majd. Egyelőre egy hosszadalmas tárgyalássorozat veszi kezdetét, aminek a kimenetelét rengeteg minden befolyásolhatja. Az a forgatókönyv is előfordulhat, hogy a PVV-nek végül a VVD-vel kell koalícióra lépnie, ha kormányozni akarnak. Azaz, bármi történik is, biztosan egy sokszínű koalíció kerül majd hatalomra Hollandiában. 

Rutte végül nem indult el a választásokon, bár  lemondásakor azt ígérte, hogy teljesen felhagy a politikával, mégsem ez lehet a karrierje vége.

Annak a karriernek a vége, amit rengeteg botrány és hazugság övezett és amiben rengetegszer játszotta ki egymás ellen a mindenkori szövetségeseit. Egyre erősebbek a hangok, hogy az egykori miniszterelnök bejelentkezett a NATO-főtitkár pozíciójára, ez pedig jól leírja, hogy milyen állapotban lehet most a brüsszeli elit. Pártja, a VVD pedig látványosan nem tudott versenyre kelni a PVV-vel.

Frans Timmermans, a holland politikába nyáron visszatérő, magyargyűlölő politikus szerepvállalása a belpolitikában még a hollandok között sem váltott ki euforiát. 

Nyugodtan kijelenthető, hogy ezt a választást elveszítette. Az a 24 mandátum, amit összeszedett, sokat érhet egy esetleges kormánykoalíciós alkufolyamatban, de ha belőle végül miniszterelnök lenne, amit többen pedzegettek, az egy illegitim kormány lenne

 − emelte ki a szakértő.

Összeurópai kérdés a migráció visszaszorítása

A holland választási kampány egyik meghatározó témájává vált a migráció kérdése. Már az előre hozott választást is azért kellett megtartani, mert Mark Rutte megoldhatatlannak nevezte a nézeteltéréseket migrációs ügyben és az akkori négy vezető párt közösen arra a következtetésre jutott, hogy nem lehetséges semmilyen megállapodás.

Miután csak tavaly majdnem megduplázódott az országba érkezők száma, ami pedig tovább súlyosbította az amúgy is súlyos lakhatási válságot. A most győzelmet arató Wilders pedig a kampány során  ígéretet tett, hogy gátat szab a „migránscunaminak”.

A hollandok Wilders megválasztásával pedig erős üzenetet küldtek a migráció elutasításáról, ami jól mutatja, hogy a jövő évi európai parlamenti választások során milyen kiemelt kérdéssé válhat a migráció kérdése. Látszik, hogy bár sokak szerint a migráció csak magyar kérdés, de egy-egy ilyen választási eredmény is mutatja, hogy egyre inkább összeurópaivá válik.

Wilders győzelme megerősíti azt a politikát, amit Orbán Viktor évek óta folytat, és rámutatott arra is, hogy a migrációellenesség jelensége egy összeurópai téma

 − emelte ki a szakértő. „Ez egyelőre ígéretesnek tűnik a júniusi parlamenti választások kapcsán − tette hozzá. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Hollandia volt az, aki a társulási egyezményt Ukrajnával elutasította. A nemzeti konzultációban felvetett több kérdéssel is tud azonosulni a holland lakosság. 

Egyértelműen egy lejáratókampányt folytatnak Wilders ellen a brüsszeli bürokraták,

 próbálják befolyásolni a holland belpolitikát azzal, hogy senkit nem hagynának tárgyalni vele. Ezzel pedig el akarják érni, hogy semmilyen befolyása ne lehessen a holland kormányban sem. Biztosak lehetünk benne, hogy Brüsszel hangadói mindent meg fognak tenni azért, hogy megakadályozzák a hatalmát.

Borítókép: Geert Wilders, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.