Orbán Balázs: A Nyugat nem elveszett, csak rossz stratégiát követ

A miniszterelnök politikai igazgatója interjút adott a Le Point francia hetilapnak.

Forrás: Le Point2023. 11. 17. 17:32
ORBÁN Balázs
Budapest, 2023. szeptember 5. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) központi tanévnyitó ünnepségén a Ludovika Arénában 2023. szeptember 5-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója interjút adott a Le Point francia hetilapnak, amelyre könyvének francia nyelvű megjelenése szolgált alapul. Többek között azt kérdezték tőle, hogy „melyik oldalon áll”, hisz a jelenlegi konfliktusok mentén egy olyan felállás körvonalazódik, amiben a Nyugat a világ többi részével szembekerült. 

Orbán elmondta:

Nem hiszem azonban, hogy a világ nyugati része elveszett, csak nagyon rossz stratégiájának áldozata. A zűrzavar, amin keresztülmegyünk, nagyrészt az amerikai döntések eredménye. Mi, európaiak elég gyengék voltunk ahhoz, hogy vakon kövessük őket, holott azok nem vezetnek sehová, csak háborúba. Ez csak felgyorsíthatja a világ többi részének ellenünk fordulását.

Szerinte Európának arra a felismerésre van szüksége, hogy az Egyesült Államok csak a saját érdekeit követi és az nem mindig esik egybe a kontinens sajátjával. 

Arról is kérdezték a miniszterelnök politikai igazgatóját, hogy milyen szerepet lát Magyarország számára ebben a nemzetközi konfliktusban. Az igazgató válaszában kiemelte, hogy a magyar kormány nem a blokkok logikájában, hanem egy többpólusú világban hisz, amelyben Európa szerepe a stabilizálás lehet. „Az európai stratégiának a békét és a toleranciát kell fenntartania minden országgal szemben, gazdasági hidak építésével, nem pedig egymás után lerombolni azokat.” A probléma szerinte azonban az, hogy Európa nem osztja ezt a gondolkodást és nincs stratégiai autonómiája.

Ennek első illusztrációja az orosz–ukrán háború volt. Láthatjuk, hogy mit nyerhet Oroszország, mit nyerhet Ukrajna, mit nyerhet az Egyesült Államok vagy Kína ebből a konfliktusból. De mi, európaiak csak veszíthetünk.

– összegezte meglátásait.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke beszélt arról is, hogy a brüsszeli nyomásgyakorlás messze túlmutat Magyarország esetén. A brüsszeli egyensúly a föderalisták és a szuverenisták között a Brexit óta felborult.

Alexander Hamilton az Amerikai Egyesült Államok első pénzügyminisztere, George Washington első amerikai elnök kormányának volt a tagja. Az amerikai függetlenségi háború kaotikus pillanatot használta ki 1790-ben arra, hogy erős lépéseket tegyen a föderalizáció felé.

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) központi tanévnyitó ünnepségén a Ludovika Arénában 2023. szeptember 5-én (MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.