Orbán Balázs: Önmagát zárhatja börtönbe a Nyugat

A magyar–indiai diplomáciai kapcsolatok fennállásának hetvenötödik évfordulója alkalmából szervezett konferencián Orbán Balázs többek között a Kelet és a Nyugat találkozásáról, a konnektivitás fontosságáról és egymás szuverenitásának tiszteletben tartásáról beszélt.

2023. 11. 29. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szuverenitás soha nem az ország méretétől függ, hanem a benne lakó emberek elköteleződésétől – mutatott rá a Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök politikai igazgatója. 

A Híradó.hu beszámolója szerint a magyar–indiai diplomáciai kapcsolatok fennállása hetventödödik évfordulójának alkalmából megrendezett konferencián Orbán Balázs kijelentette: 

ha a Nyugat tovább folytatja a blokkosodási törekvését, akkor önmagát zárja börtönbe.

A Kelet és a Nyugat 2500 évvel ezelőtti találkozása nélkül Európa nem ma tarthatna ott, ahol tart – tette hozzá. Példaként említette a nyugati gondolkodás egyik legrégebbi fennmaradt szöveges írását, Parmenidész töredékeit, amelyhez az újabb kutatások szerint a szerző Indiából vette át iskolája számára a léttel kapcsolatos tézisét.

Orbán Balázs mindkét példát olyan jó gyakorlatnak nevezte, amelyek megmutatták, hogy a nemzetközi kapcsolatokat nem a dominanciára, hanem az önkéntes együttműködésre, azaz a javak, gondolatok, ötletek cseréjére és az őszinte párbeszédre kell alapozni. Hozzátette: 

ma viszont olyan világban élük, amikor a hegemón helyzete elvesztésétől félő Nyugat a világ többi részétől való elzárkózáson dolgozik, attól tartva, hogy ellenkező esetben tovább erősödhetnek keleti ellenfelei.

Magyarország meggyőződése szerint azonban ez egy rossz stratégia, mert a megoldás helyett lelassítja a folyamatokat, miközben az előre jelzett legnagyobb gazdasági növekedés nem a mai Nyugat államaiban várható, így a blokkosodással a Nyugat csak elzárná magát a keleti piacoktól – mutatott rá a politikus.

Meggyőződése szerint az indiai–magyar kapcsolatok mélyebb értelme az, hogy igen a barátságra és nem a gyarmatosításra, 

azaz soha nem térdelünk le olyan hatalmak előtt, amelyek bármilyen alárendeltségbe akarják kényszeríteni a világ szabad népeit.

A szuverenitás ugyanis soha nem az ország méretétől függ, hanem a benne lakó emberek elköteleződésétől. A 2012-ben bejelentett keleti nyitás politikájával kapcsolatban azt mondta, hogy azóta a magyar–indiai kereskedelem minden évben rekordokat döntött;

az Indiába irányuló magyar export csaknem megháromszorozódott, az onnan importált áruk mennyisége pedig közel meghatszorozódott.

Kiemelt területnek nevezte a vízgazdálkodást, az élelemiszer-feldolgozást, a védelmi ipart, a gyógyszergyártást és az energiaszektort, amelyekben a magyar cégek jelenleg is aktívak az indiai piacon, valamint az indiai vállalatok milliárdos értékű beruházásait. amelyek magyarok tízezreinek adnak munkát.

A Magyar Külügyi Intézet által megrendezett eseményt India részéről Ménaksi Lekhi külkapcsolatokért és kultúráért felelős államminiszter nyitotta meg, aki a beszédében azt emelte ki: India olyan nemzetközi együttműködések építésében és fenntartásában hisz, amelyek alapja egymás értékeinek és nézeteinek kölcsönös tiszteletben tartása, ahol őszintén nézhetnek egymás szemébe az együttműködő felek.

 

Borítókép: Orbán Balázs (Forrás: Facebook)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.