Tovább eszkalálódhat az ukrajnai háború

Az orosz védelmi miniszter szerdán magas rangú kínai tisztviselőkkel tárgyalt a katonai együttműködések elmélyítéséről.

2023. 11. 08. 17:21
PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2023. november 8. Vlagyimir Putyin orosz államfõ (szemben) és Csang Jo Hszia, a kínai Központi Katonai Bizottság alelnöke megbeszélést tart Putyin Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. november 8-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Sojgu is üdvözölte Csang Jo-hszia magas rangú tábornokot és a pekingi központi katonai bizottság alelnökét egy vörös szőnyeges ünnepségen Moszkvában.

A minisztériuma által közzétett nyilatkozat szerint Sojgu azt mondta:

Mi, néhány agresszív nyugati országgal ellentétben, nem hozunk létre katonai blokkot. Az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok a bizalmon és tiszteleten alapuló stratégiai együttműködés példái.

A kínai tisztviselő szerdán találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a két ország stratégiai kapcsolatai fejlődnek. Vlagyimir Putyin kiemelte, hogy ez lehetőséget ad az államközi kapcsolatok stratégiai jellegének megőrzésére.

A Kreml szerdán közölte, hogy a Nyugat demonstrálta agresszióját Oroszországgal szemben, de az atomfegyverek kérdésében Moszkvának megvan a maga nukleáris doktrínája, és ezen nem változtattak.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára emellett szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei pusztító politikája növeli a nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyverek bevetésének kockázatát.

Patrusev azt állítja, hogy az Egyesült Államok külpolitikájának természetes következménye a globális biztonság romlása. Ezért pedig egyre nagyobb a kockázata annak, hogy nukleáris, vegyi és biológiai fegyvereket vessenek be világszerte.

Amint arról már a lapunk is beszámolt, az észt hírszerzés vezetője, Ants Kiviselg az RBC-Ukrajnának adott interjújában elmondta, hogy az oroszok havonta körülbelül 1,5 millió lőszert tudnak előállítani békeidőben. Azonban nemrég az orosz hadiipar folyamatos termelésre állt át, így a korábbinál is több lövedéket, illetve rakétát tudnak készíteni – mondta Kiviselg.

A szakértő szerint az  ukrajnai háború kirobbanása előtt az oroszok kilencezer harckocsival és 36 ezer páncélozott járművel rendelkeztek.

Még ha abból a szempontból is nézzük, hogy a felszerelés elavult, és három egységből csak egyet tudnak azonnal hadrendbe állítani, akkor is hatalmas számról, háromezer harckocsiról és 12 ezer páncélozott személyszállítóról beszélünk,

de, mint mondta, ez nem vonatkozik például a ballisztikus rakétákra. 

Ballisztikus rakétákat természetesen nem tudnak ilyen mennyiségben gyártani

– tette hozzá az észt hírszerzés vezetője.

Azonban a rakéták előállítása terén is előrelépést ért el az orosz hadiipar, ugyanis a The New York Times nemrég arról számolt be, hogy Oroszországnak sikerült kijátszania a nyugati szankciókat és exportellenőrzéseket, ezzel a háború előtti szint fölé növelve a rakétagyártást.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő (szemben) és Csang Jo-hszia, a kínai Központi Katonai Bizottság alelnöke megbeszélést tart Putyin Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.