Ukrajnának területeket kellene felajánlania a békéért a NATO egykori parancsnoka szerint

James Stavridis úgy véli, hogy Ukrajnának a „koreai forgatókönyvet” kellene követnie az Oroszországgal folytatott háború befejezésében.

2023. 11. 14. 5:15
null
Vilnius, 2023. július 9. A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én. A kétnapos csúcstalálkozó július 11-én kezdõdik. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

James Stavridis, a NATO európai csapatainak volt parancsnoka úgy véli, hogy Ukrajnának a koreai forgatókönyvet kellene követnie az Oroszországgal folytatott háború befejezésében, és tárgyalásokat kellene kezdenie egy földet a békéért koncepció keretében. Szerinte minél hamarabb talál békére Ukrajna, annál hamarabb kezdődik meg a fellendülés, amelynek során az ukránok gazdaságuk nagyságát tekintve megelőzhetik az oroszokat.

Megjegyezte, hogy Dél-Korea a háború által feldúlt országból a világ 10. legnagyobb gazdaságává vált. De ez nem egy csapásra történt meg, a háború utáni első évtized a stagnálás időszaka volt Korea számára, és csak a nyugati segélyek és reformok voltak képesek beindítani a gazdaságot.

Stavridis ezt nevezi a koreai háború első tanulságának Ukrajna számára: 

gyakoroljunk nyomást a Nyugatra, hogy komoly segítséget kapjunk az újjáépítéshez. További pozitívum Ukrajna fellendülése szempontjából, hogy a nyugati szankciók értelmében több száz milliárd dollárnyi orosz pénzeszköz állhat rendelkezésre, amelyet a kijevi vezetés szabadon felhasználhat.

A második fontos tanulság Ukrajna számára Stavridis szerint, hogy nagyon komoly biztonsági garanciákat kell kapnia, ami az egykori vezető szerint kizárólag a NATO-tagság lehet. Ez hasonló ahhoz, ahogyan Dél-Korea 1953-ban teljes jogú szerződéses partnere lett az Egyesült Államoknak.

Stavridis, akárcsak Anders Fogh Rasmussen korábbi NATO-főtitkár, nem lát problémát abban, hogy Ukrajna NATO-taggá váljon anélkül, hogy teljes mértékben megszűnne a területeinek megszállása. Emlékeztet arra, hogy egy esetleges háború a NATO és Oroszország között csak a szövetség mind a 32 tagjának közös döntéseként lehetséges, így az nem indul el automatikusan, ha Ukrajna a háború előtt csatlakozik a NATO-hoz.

A harmadik és egyben utolsó koreai tanulság Ukrajna számára, ahogy Stavridis felvázolta, az, hogy legalább egy időre meg kell békélni a délkeleti országrész orosz megszállásával.

Bizonyos értelemben mindenki gyűlölni fogja ezt az eredményt. De ne feledjük, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök is gyűlöli ezt az állapotot, ami azt fogja jelenteni, hogy egyértelműen és teljesen elbukta azt a célját, hogy egész Ukrajnát meghódítsa, és meg kell elégednie a harcoktól sújtott és erősen aláaknázott délkeleti részekkel

– írja Stavridis.

Ugyanakkor az orosz oldalról egy egész más megközelítést látnak reálisnak. Volodimir Rogov, az Együtt Vagyunk Oroszországgal mozgalom vezetője szerint az ukrajnai konfliktusnak a vietnámi forgatókönyv szerint kell véget érnie, amely az ország teljes felszabadítását irányozza elő a nyugati országok beavatkozása alól.

A koreai forgatókönyv nem felel meg nekünk, azon egyszerű oknál fogva, hogy ez a konfliktus befagyasztását jelenti, és nekünk a végleges megoldására van szükségünk. Nem koreai forgatókönyvre, hanem vietnámi forgatókönyvre van szükségünk, amely Ukrajna teljes felszabadítását biztosítja a nyugati országok, mindenekelőtt az amerikaiak beavatkozása alól

– mondta Rogov. Szerinte az ukrán válság az amerikaiak távozásával és az elmenekült ukránok visszatérésével, az orosz modell szerint érhet véget.

Az Állami Duma krími régióból származó tagja, Mihail Szeremet a maga részéről csapdának nevezte, hogy a volt szovjet tagköztársaságban a koreai forgatókönyv szerint rendeződik a helyzet. Meggyőződése, hogy a Nyugat így próbálja elrejteni a forráshiányt és azt, hogy az erők és pénzeszközök újraelosztására van szükség a fontosabb problémák megoldása érdekében. 

Borítókép: A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.