Elon Musk és az F35 program

Az a nemzet, amelyik képes a lőszereket nagy mennyiségben, alacsonyabb fajlagos költséggel és hosszabb ideig gyártani, általában győzedelmeskedik.

2023. 12. 25. 13:18
MUSK, Elon; SUNAK, Rishi
London, 2023. november 3. Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors elektromosjármû-gyártó, a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat és az X közösségi médiaplatform tulajdonosa a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott nyilvános beszélgetésen Londonban 2023. november 2-án, a mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól tartott bletchley-i nemzetközi konferencia zárónapján. A brit kormány a világ elsõ globális MI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg az angliai Bletchley-ben tartott kétnapos rendezvényt. MTI/EPA pool/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A @ElbridgeColby nemrégiben közzétett közösségimédia-bejegyzése megkérdőjelezi az F–35-ös program vélt sikerét, és kijelenti:

 Az F–35-ös program… nem sikeres

David Sacks, a technológiai és a befektetési szektor kiemelkedő alakja, mélyebbé teszi a vitát és a diskurzushoz hozzájárulva kiemel egy kulcsfontosságú elvet:

 az a nemzet, amelyik képes a lőszereket nagy mennyiségben, alacsonyabb fajlagos költséggel és hosszabb ideig gyártani, általában győzedelmeskedik az elhúzódó konfliktusokban, még akkor is, ha a technológia hasonló.

 Elon Musk csatlakozik ehhez az érzéshez, hangsúlyozva:

 A gazdasági erő a háború alapja.

Mindketten azt állítják, hogy az F–35 képességei ellenére a késések, a költségtúllépések és a logisztikai kihívások beárnyékolják a technológiai képességeit.

Az F–35 vagy Joint Strike Fighter egy ötödik generációs lopakodó repülőgép, amelyet többfeladatú képességekre terveztek. Fejlesztése jelentős visszaesésekkel, többek között késésekkel és költségtúllépésekkel járt, amint arra a folyamatban lévő vita is rávilágított.

Az F–35-ösről szóló vita a katonai prioritásokról való elmélkedésre késztet, Musk nézőpontja pedig megerősíti azt az elképzelést, hogy a gazdasági erő a nemzetközi kapcsolatokban döntő fontosságú tényező, amely befolyásolja a geopolitikai stratégiákat. Egy olyan világban, ahol a gazdasági erőt tartják a legfontosabbnak, az F–35-ös program körüli vita a globális hatalmi dinamikát alakító nagyobb megfontolások mikrokozmoszaként szolgál.


Borítókép: Elon Musk, az X közösségi médiaplatform tulajdonosa (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.