Elszabadult a hazánkat elítélő Jourová, mihamarabb becibálná az ukránokat az EU-ba

A cseh politikus haladéktalanul megkezdené a csatlakozási tárgyalásokat az ukránokkal.

Forrás: Mandiner2023. 12. 04. 12:03
JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2023. június 8. Vera Jourová, az Európai Bizottságnak (EB) az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke bemutatja az uniós intézményekre vonatkozó közös etikai normák létrehozását célzó bizottsági javaslatot egy brüsszeli sajtóértekezleten 2023. június 8-án. A bizottság javaslatot fogadott el egy uniós intézményközi etikai testület létrehozásáról és közös etikai normák lefektetésérõl. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Le Monde vasárnapi kiadása terjedelmes interjút közölt az Európai Bizottság alelnökével, Vera Jourovával, aki az európai értékekért felelős uniós biztosként arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak is felelőssége van a szélsőjobboldali pártok előretörésében – írja a Mandiner a Le Monde francia lapra hivatkozva.

Az interjú egyik kérdésében Ukrajna EU-s csatlakozása is szóba került. Ennek kapcsá Jourová úgy fogalmazott: „amikor a bizottság novemberben előterjesztette a javaslatot, úgy gondolták, Kijevnek még néhány hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy megfeleljen az EU által meghatározott kritériumoknak. Most jöttem vissza Kijevből.

A látottak alapján a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségek védelme terén van még tennivaló, de Ukrajna eltökélt, és december közepére készen lesz.

Két hét múlva a bizottság közli az európai vezetőkkel, hogy Ukrajna minden feltételt teljesít a csatlakozási tárgyalások haladéktalan megnyitásához.

Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban az EU-s fősodron belül azonban komoly ellentmondások látszanak: az ország Von der Leyenék szerint ugyanis nem tud jelenleg megfelelni a csatlakozáshoz szükséges feltételek többségének.

Mindeközben az EU-ban egyedülálló módon a háború kitörése óta csak Magyarországon kérdezik meg a választókat arról, hogy szeretnék-e Ukrajnát az EU-ban látni, hiszen a kérdés szerepel a nemzeti konzultációban.

A háború előtt egyébként Hollandiában volt népszavazás az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés megkötését illetően, de a holland választók 61 százaléka elutasította az EU és Ukrajna közötti társulási szerződés megkötését. A holland parlament azonban nem törődött az eredménnyel, és a képviselők végül azt szavazták meg, hogy az EU tartsa fenn az Ukrajnával kötött társulási szerződést, sőt még a véleménynyilvánító népszavazás intézményét is eltörölték ezután.

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke bemutatja az uniós intézményekre vonatkozó közös etikai normák létrehozását célzó bizottsági javaslatot egy brüsszeli sajtóértekezleten 2023. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.