idezojelek

Itt a beismerés a Politicón: a szankciók elhibázottak

A nyugati vállalatok is folytatták a kereskedést Oroszországgal, minden korábbi állítással ellentétben.

 Magyar  Nemzet avatarja
Magyar Nemzet
Cikk kép: undefined
Fotó: Shutterstock

Az orosz–ukrán háborút elemzi a Politico hasábjain Andreas Umland, a Svéd Nemzetközi Ügyek Intézete Stockholmi Kelet-európai Tanulmányok Központjának elemzője, aki szerint a Nyugat nem elég határozott Oroszországgal és az orosz háborús bűnökkel szemben. Ez pedig a büntetőintézkedések hatástalanságában mutatkozik meg igazán.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Beismerés, hogy a szankciók elhibázottak

Igaz, ezeknek a szankcióknak a hatóköre példátlan volt, és az orosz gazdaságra is kihatással van. A háború menetét azonban alig változtatták meg. 2022-ben, a legtöbb nyugati szankció bevezetésének évében pedig Oroszország a története során először megelőzte Németországot a vásárlóerő-paritáson (PPP) számított bruttó hazai termékben (GDP) – fogalmaz Andreas Umland.

Ami még rosszabb, sok nyugati vállalat folytatta a vásárlást Oroszországból, és különféle közvetítőkön keresztül exportált Oroszországba.

A tekintélyüket vesztett nemzetközi szervezetek dilemmájára is felhívja a figyelmet a szerző. Ahogy fogalmaz, Oroszországot kizárták a G8-akból, amelyek ismét G7-ekké váltak. Ennek ellenére továbbra is tagja maradt az ENSZ-nek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek, a G20-nak, a BRICS-nek is. 

Ami még rosszabb, hogy még mindig az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, ahol vétójoggal rendelkezik. 

A szerző végkövetkeztetése, hogy nem lesz megfelelő győzelem, ha Ukrajna visszakapja területi integritását, mivel sem Ukrajna, sem a nemzetközi jog és az igazságszolgáltatás érdekei nem szolgálnának teljes mértékben, ha Oroszország sérelmeit érintetlenül, bűneit pedig büntetlenül hagynák.

Ráadásul vannak más hosszú távú problémák is, amelyeket a harctéri győzelem nem oldana meg, mint például az ukrán hadifoglyok és az Oroszországból deportált civilek visszatérése, valamint a háborús bűnösök ezrei elleni büntetőeljárás. Az sem világos, hogy Oroszország pontosan hogyan teljesítené nagy jóvátételi kifizetéseit Ukrajnának.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.