Leírhatatlan szenvedés nyomaira bukkantak a Hamász-vérengzés helyszínén + videók

Meghallgatást tartott hétfőn az ENSZ a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i Izrael elleni támadása során elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatban. Ennek során az áldozatok maradványainak összegyűjtését és azonosítását végző ZAKA önkéntesei tanúvallomást tettek arról, milyen látvány fogadta őket a megtámadott otthonokban.

2023. 12. 07. 17:33
ISRAEL-PALESTINIAN-UNREST-FUNERAL Mourners react during the funeral of 21-year-old Israeli Harel Masood in the cemetery in Yesodot, near the Israeli city of Rehovot, on June 20, 2023. Four people were shot dead near a settlement in the occupied West Bank, Israeli officials said, a day after an army raid in the territory left six Palestinians dead. The deaths are the latest in a surge of violence linked to the Israeli-Palestinian conflict, which before Tuesday's shooting had killed at least 166 Palestinians, 21 Israelis, a Ukrainian and an Italian this year. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP) Fotó: GIL COHEN-MAGEN Forrás: Europress/AFP/Gil Cohen-Magen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik önkéntes az ENSZ meghallgatásán mesélt többek között egy olyan súlyosan bántalmazott ember holttestéről, amelynek a nemét sem tudták megállapítani. Egy nő holtteste deréktól lefelé lemeztelenítve feküdt az ágyon. Hátulról fejbe lőtték, és egy éles gránátot tettek a kezébe.

Egy másik nő holttestét azzal gyalázták meg, hogy szögeket és egyéb tárgyakat tettek a nemi szervébe.

És ez csupán néhány a ZAKA-önkéntesek által elmondott esetek közül, amelyek fényt derítenek a Hamász kegyetlenségének és az áldozatok szenvedésének mértékére.

A meghallgatáson az izraeli rendőrség egyik főfelügyelője is tanúskodott. Szavai szerint a túlélők szexuális erőszakról számoltak be. A dél-izraeli Nova elektronikus zenei fesztiválon a túlélők szerint 

több lányt is kirángattak a menedékéből, megerőszakolták, majd felgyújtották őket.

Az izraeli védelmi erők egyik tartalékosa, Shari Mendes szerint – aki a támadásban meggyilkolt katonanők holttesteiért felelt – több holttest szakadt ruhában vagy véres alsóneműben érkezett meg hozzá. A támadás helyszínein készült fotók és videók alátámasztani látszanak a szavait. Egy felvételen például egy fiatal nőt rángatnak ki egy dzsip csomagtartójából, akinek a nadrágját láthatóan vér áztatta át.

A csapatparancsnokunk több női katonát látott, akiknek az ágyékába, intim testrészébe, vaginájába vagy a mellébe lőttek. Úgy tűnik, hogy az áldozatok egy csoportjánál szisztematikus nemi szervi csonkítás történt

– tette hozzá Mendes.

Múlt héten az izraeli parlament is tartott meghallgatást a támadás során elkövetett szexuális erőszak ügyében. Julia Malinovszki képviselő azzal vádolta a Hamászt, hogy nőket erőszakoltak meg, hogy megalázzák Izraelt.

A Hamász ugyanakkor a bizonyítékok ellenére is tagadja a vádakat. Izraeli és amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a Hamász továbbra is túszként tart fogva számos húszas és harmincas éveikben járó civil nőt, annak ellenére, hogy a múlt heti tűzszünet részeként megállapodtak abban, hogy minden nőt és gyermeket szabadon engednek.

Az izraeli rendőrség folytatja a nyomozást a szexuális erőszak ügyében, azonban míg az orvos szakértői bizonyítékok egyértelműek voltak, vallomást sokáig egyetlen túlélőtől sem kaptak, az sem volt világos, hogy túlélte-e bárki is a szexuális támadást. Ez a túszok szabadulásával változott meg, közülük ugyanis 

többen is beszámoltak szexuális erőszakról.

Az elkövetett szörnyűségeken túl az izraelieket az is felháborítja, ahogy a nemzetközi szervezetek reagáltak, illetve inkább nem reagáltak rájuk. Néhány nappal ezelőttig például az ENSZ női ügyekkel foglalkozó szervezete sem emelte fel a szavát a történtekkel kapcsolatban, 

csupán hétfőn tettek közzé egy, a támadást elítélő közleményt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Gil Cohen-Magen/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.