Ötfrontos háború vár Izraelre?

Érdekes felvetést közölt a Breitbart amerikai hírportál: szerintük Izrael ötfrontos háborúra kényszerülhet. Sorra is vették, hol és kivel nézhet szembe a zsidó állam.

2023. 12. 13. 16:53
Szanaa, 2023. november 23. Jemeni síita húszi felkelõk és törzsi támogatóik az Izrael elleni támadásokat ünneplik Szanaában 2023. november 23-án. Az Irán támogatását élvezõ húszi lázadók az Izrael ellen október 7-én végrehajtott Hamász-terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Breitbart amerikai hírportál szerint Izrael akár öt fronton is vívhat háborút, amennyiben tovább eszkalálódik a konfliktus. Az első számú ellenség természetesen a Hamász palesztin terrorszervezet, amely október 7-én 1200 halálos áldozatot követelő támadást indított Izrael ellen, és 240 túszt is ejtett. A túszok nagyjából fele azóta egy Katar által közvetített megállapodás révén kiszabadult, de Izrael azóta is folyamatos légi- és szárazföldi támadás alatt tartja a Hamász fellegvárát, a Gázai övezetet.

Fontos azonban tudni, hogy a Hamásznak Ciszjordániában is vannak hívei, akik a háború kezdete óta többször rá is támadtak az izraeliekre.

A második az ellenségek sorában az Irán által támogatott libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah. Benjamin Netanjahu épp a napokban figyelmeztette szomszédját, hogy 

ha a Hezbollah úgy dönt, hogy totális háborút indít, [Izrael a] saját kezeivel változtatja Bejrútot és Dél-Libanont – amelyek nincsenek messze innen – Gázává és Hán Júnisszá.

A harmadik lehetséges front Szíria, amellyel formálisan évtizedek óta hadiállapotban áll a zsidó állam. Szíria területén erőteljesen jelen vannak az Irán által támogatott síita fegyveres csoportok, és 

ebből az irányból is érte már támadás Izraelt.

Vasárnap este pedig a szíriai állami média számolt be izraeli légicsapásokról a főváros, Damaszkusz közelében.

A következők a sorban a jemeni húszik, akik már formálisan is hadat üzentek Izraelnek és rendszeresen lőnek ki rakétákat Izrael irányába – vagy épp a Vörös-tengeren haladó hajókra.

Végül, de nem utolsósorban ott van Izrael ősellensége, Irán. A síita vezetésű állam nem csupán olyan terrorszervezeteket támogat, mint a Hamász vagy a Hezbollah, de maga is 

célul tűzte ki Izrael elpusztítását.

Mindeközben Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok dollármilliárdokkal tömi Iránt – véli a Breitbart. Néhány hónappal ezelőtt öt amerikai fogoly szabadon engedése fejében hatmilliárd dollárnyi befagyasztott iráni olajpénzt szabadítottak fel. Az október 7-i támadások utáni kritikákra válaszul a Biden-kormányzat azzal védekezett, hogy 

a megállapodás értelmében a közel-keleti állam csak humanitárius célokra használhatja fel az összeget – az már más kérdés, hogy ezt az amerikaiak aligha tudják ellenőrizni.

 

Borítókép: Jemeni síita húszi felkelők és törzsi támogatóik az Izrael elleni támadásokat ünneplik Szanaában 2023. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.