Valamit fel kell áldoznia az Európai Uniónak

Hármas kihívás áll az Európai Unió előtt: a klímavédelem, a gazdaság biztonsága és a pénzügyi fegyelem megőrzése egyaránt fontos cél lenne, de a három egyszerre aligha elérhető – figyelmeztet a Politico hírportál.

2023. 12. 27. 8:06
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjaink egyik legnehezebb kihívása a klímavédelem kérdése. Az mindenki számára világos, hogy lépni kell, azonban a szükséges intézkedések terheit nem lehet teljes egészében a cégekre és az egyszerű polgárokra helyezni.

Az zöldátállás szükségszerű, az Európai Unió zöldmegállapodása ambiciózus, a megvalósíthatóságát azonban sokan kétségbe vonják.

Az elmúlt évek fejleményeinek fényében ugyancsak húsba vágó kérdés a gazdaság biztonsága, akár az energiaellátást, a technológiát, az egészségügyet vagy az élelmiszer-ellátást nézzük.

Ennek megteremtéséhez szükség van komolyan vehető uniós szintű ipari és technológiai stratégiára, a megvalósításához pedig megfelelő forrásokra ahhoz, hogy az EU elérhesse a kitűzött klímavédelmi célokat, és biztonságban tudhassa a gazdaságát.

Ez viszont nem lesz olcsó, és a megvalósításhoz komoly állami beruházásokra is szükség van. Itt jön a képbe a harmadik lehetséges prioritás, a költségvetési fegyelem kérdése, amelynek az a Németország a fő szószólója, amely a saját költségvetése egyensúlyával is küzd, és komoly megszorításokat volt kénytelen bevezetni 2024-re.

Mint arról beszámoltunk, a berlini hárompárti koalíció a Covid-alapok maradékát tervezte felhasználni a klímavédelmi beruházásokra, ezt azonban az alkotmánybíróság elkaszálta, így Olaf Scholz kormánya kénytelen volt drasztikus eszközökhöz nyúlni – akár még orosz pénzeket is felhasználnának a költségvetésen tátongó lyuk befoltozására.

Az Egyesült Államok ezzel teljesen ellentétes stratégiát követ. A hiánycélt elengedték, a zöldtechnológiák elképesztő mértékű állami támogatást kapnak, és ez egyelőre működni látszik mind a zöldátállás, mind a gazdaság biztonsága szempontjából – példálózik a Politico hírportál.

Az Európai Unió vezetői mostanság alakítják ki a következő évek költségvetési szabályait. Egyetértés van abban, hogy a pénzügyi fenntarthatóság elengedhetetlen az unió fennmaradásához, ahogy abban is, hogy szükség lesz országspecifikus költségvetési kiigazításokra. Az viszont heves viták tárgyát képezi, hogy milyen legyen ezen kiigazítások üteme, és hogy ezek automatikusan történjenek-e.

A kérdés, hogy meg lehet-e győzni Németországot, hogy rövid távon a költségvetési fegyelemből valamelyest engedve az első két célra koncentráljon az Európai Unió – hogy hosszabb távon végül mindhárom cél elérhetővé váljon.

 

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület előtt Brüsszelben 2023. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.