„A Biden-kormányzat az oroszok kezére játszik”

Amerikai szenátorok szerint a Fehér Ház legújabb lépése nemhogy nem állítja meg az éghajlatváltozást, hanem növeli a kibocsátást.

2024. 01. 27. 9:14
BIDEN, Joe; HSZI Csin-ping
Woodside, 2023. november 15. Joe Biden amerikai elnök (b) fogadja az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttmûködés, az APEC csúcstalálkozójára érkezõ Hszi Csin-ping kínai elnököt a kaliforniai Woodside-ban 2023. november 15-én. MTI/AP/Pool/The New York Times/Doug Mills Fotó: Doug Mills
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke pénteken felfüggesztette az új projektekből származó cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjára vonatkozó függőben lévő és jövőbeli kérelmek jóváhagyását – írja a Reuters brit hírügynökség. A lépés indoklása szerint elemezni kell azok éghajlatváltozásra, gazdaságra és nemzetbiztonságra gyakorolt hatását. A döntés felbosszantotta az amerikai gázipart és átmeneti győzelmet adott a klímavédelmi csoportok kezébe – közölte a CNN amerikai hírtelevízió.

Jennifer Granholm, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere és Ali Zaidi, a Fehér Ház nemzeti éghajlatügyi tanácsadója szerint az Egyesült Államok cseppfolyósított földgáz exportjának közelmúltbeli fellendülése, különösen az ukrajnai háborút követően Európába, arra késztette Washingtont, hogy elemezni kell az egész iparágát. Mindez 2018 óta nem történt meg.

A szünet nem érinti a már engedélyezett exportot és nem lesz hatással arra sem, hogy szövetségeseinket ellássuk Európában, Ázsiában vagy máshol

– mondta Granholm újságíróknak.

Mike Johnson, az Egyesült Államok alsóházának, a képviselőháznak az elnöke péntek reggel ugyanakkor kijelentette, hogy a Biden-kormányzat az oroszok kezére játszik azzal, hogy késlelteti az új földgázexport-terminálokat.

Kiemelte: ez a lépés szerinte felháborító. Hozzátette: azáltal, hogy az elnök letérdel a klímaaktivisták előtt, Oroszországot erősíti, s gyengíti az Egyesült Államok energiabiztonságát, valamint 

rákényszeríti Európát a piszkos orosz exportra. Szánalmas kudarc.

– tette hozzá Johnson.

 

A republikánus politikus aláhúzta: mióta Oroszország megkezdte az Ukrajna elleni invázióját, az amerikai kőolajtermelők növelték az LNG-szállítmányokat. Mindezt azért tették, hogy megakadályozzák a katasztrofális, az egész európai kontinenst átfogó energiaválságot, és alternatívát nyújtsanak az orosz energiaexportnak – jelentette ki.

Most egy huszonöt szenátorból álló csoport levelet adott ki a lépéssel kapcsolatban, amelyben „mélységes aggodalmuknak” adnak hangot.

Ennek a kongresszus közreműködése nélkül kidolgozott LNG-tervnek jelentős gazdasági, környezeti és nemzetbiztonsági következményei lehetnek belföldön és globálisan egyaránt

– írták. 

A szenátorok hozzátették: 

Meggondolatlanság lenne veszélyeztetni az előnyünket, különösen egy olyan világban, ahol az energiát gyakran geopolitikai fegyverként használják.

A szenátorok azt írták, hogy az amerikai földgázexport korlátozásával nem csökken a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása. Szerintük Oroszország és Irán így egyszerűen több energiát fognak termelni, amelyre viszont kevésbé szigorú környezetvédelmi előírások vonatkoznak – érveltek. 

Ennek eredményeként az amerikai LNG-export korlátozása az éghajlatváltozás megállítása nevében ennek éppen az ellenkezőjét eredményezheti, és növelheti a globális kibocsátást.

– olvasható az írásukban.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Pool/The New York Times/Doug Mills)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.