Ez az európai ország is a szőnyeg alá söpörné az Északi Áramlat ügyét

Vaj van a fülük mögött? Fura hallgatás a Nyugaton a robbantással kapcsolatban.

Forrás: RIA2024. 01. 20. 14:27
Letting the Gas Flow
Francois Fillon korábbi francia miniszterelnök (b1), Angela Merkel egykori német kancellár (b3), Mark Rutter holland kormányfő (b4), Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök (b5), és Günther Oettinger, az Európai Bizottság egykori energiaügyi biztosa (j3) az Északi Áramlat 2011-es átadása során. (Forrás: nordstream.com) Fotó: thomas eugster
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs előrelépés Dánia és Oroszország között az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbanások kivizsgálásával kapcsolatban. Erről is beszélt a koppenhágai orosz nagykövet a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában. Vladimir Barbin szerint Dánia ellenzi az ENSZ égisze alatt folyó független nemzetközi vizsgálatot is.

A robbanások óta eltelt másfél évben a dán fél semmilyen információt nem adott ki a nyomozás menetéről. Az embernek az a benyomása, hogy Dánia nem az igazság megállapítására törekszik, hanem csak arra, hogy gyorsan szőnyeg alá söpörje ezt az ügyet

 – fogalmazott az orosz diplomata.

Mint ismeretes, 2022. szeptember 26-án robbanások történtek az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek mentén, így a Németországot Oroszországgal összekötő vezeték használhatatlanná vált. Azóta sem világos, hogy ki, vagy kik állhattak az akció mögött. 

A RIA azt írja: Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázs lehetőségét. Az Északi Áramlat üzemeltetője, a Nord Stream AG pedig arról számolt be, hogy a gázvezetékekben bekövetkezett károk példátlan méretűek, és a javítások időkeretét nem lehet megbecsülni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbanások évfordulóján az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország bejelentette, hogy pártatlan nemzetközi vizsgálatot kell lefolytatni annak érdekében hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő.
 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint azonban a nyugati országok képviselői nem voltak készek egy ilyen nyilatkozaton dolgozni. Elvetették el ennek a lehetőségét. Szerintük ugyanis nincs szükség arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa beavatkozzon Németország, Dánia és Svédország nemzeti szintű vizsgálatába.

Moszkva ennek ellenére továbbra is felhívja a nemzetközi közösség figyelmét erre a kérdésre. Zaharova ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Németország, Dánia és Svédország még előzetes eredményeket sem mutatott be, és megtagadja az együttműködést a kárt szenvedett államokkal.


Borítókép: Francois Fillon korábbi francia miniszterelnök (b1), Angela Merkel egykori német kancellár (b3), Mark Rutte holland kormányfő (b4), Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök (b5), és Günther Oettinger, az Európai Bizottság egykori energiaügyi biztosa (j3) az Északi Áramlat 2011-es átadása során (Forrás: nordstream.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.