„Itáliának fel kell készülnie a legrosszabb forgatókönyvre”

A tartalékos haderő megerősítését tervezi az olasz védelmi minisztérium. Guido Crosetto tárcavezető a La Stampa napilapnak adott interjúban arról számolt be, hogy a megváltozott geopolitikai helyzet szükségessé teszi az olasz katonaság megerősítését.

2024. 01. 30. 16:58
null
Fotó: gius.carra'
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, 

nem ideológiai, hanem gyakorlati megfontolásból született meg a döntés. Túl sok a világban zajló konfliktus, egy nem várt támadás esetében az országnak képesnek kell lennie a védekezésre.

A tárcavezető Svájc példájára hivatkozik, aki évszázadok óta nem csatlakozik a háborúkhoz, ugyanakkor védekezésre alkalmas hadsereggel rendelkezik. Az olasz katonák korábban békemissziókban vettek részt, most viszont megváltozott a helyzet. Crosetto szerint a minisztérium feladata az, hogy a legrosszabb forgatókönyvre is felkészüljön. Ez jelentheti saját területének védelmét vagy távoli országokban kereskedelmi érdekeinek megóvását. 

Hangsúlyozta, hogy nem áll szándékukban háborúba lépni, a tartalékos haderő megerősítésére nem emiatt van szükség, hanem kizárólag a védelem biztosítására, az elmúlt időszakban ugyanis átalakult az olasz hadsereg, mivel azt feltételezték, hogy nincs már szükség az ország területi védelmére, mintha a béke örökre megszerzett, elvehetetlen dolog lenne. Eszerint az elképzelés szerint legfeljebb békemisszióra kerülhet sor, valódi összecsapásra nem. 

A szabályok azonban mára már megváltoztak

– mondta a miniszter. Nem háborús fordulatról van szó, a tartalékos katonák csak egy közvetlen támadás esetén kerülnének bevetésre, melynek a jelen felállás szerint kevés az esélye. A tárcavezető szerint hibrid háborúk vannak kialakulóban, az újabb tízezer önkéntes tartalékos katona a jelenlegi haderő kiegészítését szolgálná, ha konkrét fenyegetés vagy vészhelyzet lépne fel. A harcot több fronton kell megvívni, a hibrid háború szükségessé teszi, hogy ne csak a fegyverekkel bánni tudó katonák szolgálatára, hanem hekkerek és a mesterséges intelligencia szakértőire is támaszkodhasson a védelem. Sajtóforrások szerint jelenleg 150 ezer hivatásos katona szolgál, számuk két évtizede, Giampaolo Di Paola tárcavezető idejében 350 ezer volt. 

Guido Crosetto miniszter a Rete4 olasz televíziós csatornának adott interjúban úgy fogalmazott, 

a második világháború óta kialakult legveszélyesebb időszakot éljük. A nemzetközi és geopolitikai események borzongató helyzeteket festenek, úgy tűnik, megbolondult a világ.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy annak további elhúzódása várható, mert Putyin orosz elnök célja Kijev megszerzése. – Azt is tehetnénk, hogy közönyösen elfordítjuk a tekintetünket, akkor viszont Putyin tankjait a mi házunk előtt találnánk – mondta. 

Borítókép: Guido Crosetto olasz védelmi miniszter (Forrás: Facebook/Guido Crosetto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.