Karácsony Gergely tévedett vagy csúsztat Budapest 300 milliárd forintja kapcsán

A következő években nagyjából 300 milliárd forint európai uniós támogatás fog érkezni Budapestre, nyilatkozta Karácson Gergely az RTL-nek. A tisztázatlan hátterű forrásokról az Európai Bizottságot is kérdeztük, ám szóvivőjük hárította a kérdésünket, Karácsony nyilatkozata alapján nem tudta beazonosítani, hogy mire gondolhatott. A hallgató bizottsági szóvivő és a brüsszeli gyakorlat mégis súghatnak: az körvonalazódik, hogy az ellenzéki főpolgármester tévedett vagy csúsztat a milliárdok kapcsán. Úgy tűnik, a pénzek, amiket vár nem Brüsszeltől, hanem a magyar kormánytól érkezhetnek a főváros kasszájába. Ráadásul az összeg a kohéziós programból származhat, amit Orbán Viktor miniszterelnök harcolt ki, amíg az ellenzék mindent megtett, hogy azok ne érkezzenek meg Magyarországra.

2024. 01. 26. 15:59
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. július 15. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a 28. Budapest Pride-on 2023. július 15-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely milliárdokról tett bejelentése tévedés, vagy hamis kampányfogás. A főpolgármester nyilatkozata szerint a következő években nagyjából 300 milliárd forint európai uniós támogatás fog érkezni Budapestre. Mint ahogy az RTL-nek mondta, a támogatás az elmúlt négy évben végzett lobbitevékenység eredménye.

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője – amikor Karácsony bejelentéséről kérdezte lapunk – azt javasolta, hogy a főpolgármesternél kopogtassunk pontosabb információkért. „A budapesti polgármestert kellene megkérdezni, hogy milyen programokra hivatkozik” – hárított Mamer.

A bizottság szóvivőjének hárítása, hogy nem tudta beazonosítani, hogy milyen forrásokról beszélhetett Karácsony, árulkodó volt.

A hallgató bizottsági szóvivő és a brüsszeli gyakorlat mégis súghatnak, hogy miről szólhat a főváros polgármesterének bejelentése. Megkeresésünkre Petri Bernadett miniszteri biztos oldotta az összegabalyodó szálakat. „Szigorú szabályok alá esik, hogy az Európai Bizottság miként nyújthat támogatást önkormányzatok, cégek vagy bármilyen más helyi szereplő számára. Ez vagy a kohéziós programok keretében történik, amelyek végrehajtása a tagállami kormányok feladata – a jól ismert operatív programok – vagy olyan EU-s alapokból, amelyek pénzeit közvetlen forrásoknak hívjuk. Ilyen például az ismertebbek közül a Digitális Európa Program, a Horizon program vagy az Erasmus. Közvetlen források, mert az EU közvetlenül dönt a támogatásra kerülő projektekről” – fogalmazott a biztos.

A főpolgármester brüsszeli lobbiról, közvetlen támogatásról beszélt a 300 milliárd forintos támogatás vonatkozásában. Ez azonban vagy tévedés vagy szándékos csúsztatás lehet. Az említett összeg messze meghaladja a legtöbb közvetlen program teljes évi keretét, amit 20-25 nemzetközi projektre szokás elkölteni. Így aztán a bizottság – és annak szóvivője – egészen biztosan tudna róla ha ekkora összeget odaítélt volna egyetlen pályázónak, a fővárosnak, amit kötelező is lenne nyilvánosságra hozni. Úgy tűnik tehát, hogy a főpolgármester az operatív programokból számít ennyi pénzre, amit a magyar kormány oszt ki, nem pedig közvetlenül Brüsszel.

– húzta alá Petri Bernadett.

Mindezek alapján az körvonalazódik, hogy Karácsony Gergely vagy nem látja át pontosan a brüsszeli folyamatok működését, vagy kampányüzemmódba kapcsolva szándékosan ferdít, mintha a pénzt Brüsszeltől és nem a magyar kormánytól kapná. Éppen a kohéziós pénzek, amikért tartja a markát a főpolgármester, azok a pénzek, amik ellen az összefogás harcol. Így amellett, hogy technikailag is a kormánytól kapja a pénzeket Budapest, azokat valójában Orbán Viktor miniszterelnök harcolta ki.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.