Németország a leállás szélére került + videók

A gazdatüntetés mellett sztrájkolnak a vasúti dolgozók is.

2024. 01. 11. 15:07
null
Ellwangen, 2024. január 10. A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Ellwangenben 2024. január 10-én. A mezõgazdasági termelõk január 8-án indítottak útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot Németországban. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali ideológia teljes mértékben átgázol a németek életén, ők pedig egyre inkább elfordulnak a kormány és az azt alkotó pártok radikális ötleteitől és politikai megvalósításuktól. A 2021 őszén hatalomra kerülő jelzőlámpakormány egy az előző, Angela Merkel 16 évnyi kancellárságánál sokkal radikálisabb, dogmatikus baloldali identitáspolitikát igyekszik megvalósítani, ám ezt láthatóan nem kedvelik az németek, így érkeztünk el ahhoz, hogy a teljes országot lezáró tüntetés kezdődött hétfőn.

A német emberek felismerték, hogy Németország a végkimerülési szakaszba került – reagált az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt arra, hogy a német szövetségi kormány újabb társadalmi csoportot haragított magára. Az agrártámogatások tervezett megvonása miatt dühös gazdák tömegei kezdtek többnapos demonstrációba Németország-szerte. Traktorokkal és mezőgazdasági gépekkel bénították meg az ország számos bekötőútját, főútját és autópályáját − írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A megszorításokat első körben az agrárszektorból élők érzik a bőrükön, azonban hamar lecsapódik a fogyasztókra is, emlékeztet az AfD. A német kormány elfeledkezik arról a sok nehéz sorsról, amelyet a deindusztrializációs politikája okozott. A magas energiaárak magasabb termelői árakhoz vezetnek. A drága energia és üzemanyag, az infláció, a magas útdíj- és egészségbiztosítási költségek miatt a lakosság nagy részének aligha megfizethető az élet. A magas termelői árak a megnövekedett szállítási költségekkel együtt magas fogyasztói árakhoz vezetnek – fogalmaz közleményében a párt.

Mindeközben a személyszállító vonatok leálltak, a távolsági járatok közül csak minden ötödik közlekedik. A vonatvezetők sztrájkja egybeesik a gazdák országos akciójával. A német gazdák azért tiltakoznak, mert a baloldali berlini kormány súlyos megszorításokkal akarja sújtani a mezőgazdasági ágazatot – írja az Origó.

A vasúti alkalmazottak azt szeretnék elérni, hogy az inflációt kompenzáló béremelést kapjanak, és 35 órás, négynapos munkahetük legyen.

A sztrájk ideje alatt rendkívüli menetrend van érvényben, a távolsági járatok mintegy 80 százalékát törölték. A vonatvezetők tiltakozása egybeesik a gazdák országos tiltakozásával.

Olaf Scholz kancellár és kabinetje súlyos megszorításokkal próbálja kihúzni Németországot a gazdasági kátyúból, amibe pont ő kormányozta az országot. Ám szakértők szerint a német kormány nem lazíthat a megszorításokon, miután a kancellár bejelentette, hogy folytatja Ukrajna pénzügyi és katonai támogatását.

Ez pedig odáig vezethet, hogy a hárompárti baloldali koalíció nem fogja kitölteni a hivatali idejét, mert látványosan nem tudnak mit kezdeni a válságokkal, amiknek egy részét épp ők maguk okozzák. További gondot okoz az is, hogy a támogatottság csökken, közben a belső viszályok és feszültségek nőnek. Berlinben pedig – példátlan módon – február 11-én több helyen meg kell ismételni a 2021-es parlamenti választást szabálytalanságok miatt.

Európában nem csak Németország mezőgazdasági helyzete siralmas. Ausztriában sem állnak jól a gazdák. 

A gazdák nem cselédek, így a német gazdák tiltakozása több mint jogos

 – jelentette ki Peter Schmiedlechner, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti képviselője. A jobboldali párt mezőgazdasági szóvivője szerint Németországban és Ausztriában évek óta tart a gazdák haláltusája. Nem lehet cél a hazai termelés gyengítése és korlátozása, ugyanakkor a sokkal rosszabb körülmények között előállított élelmiszerek behozatala. A német szivárványkormány kísérlete megbukott. „Most az a fontos, hogy Ausztriában is megakadályozzunk egy ilyen konstellációt.” 

Az FPÖ politikusa arra a tüntetéssorozatra reagált, amely hétfőn kezdődött, és amelyet a német gazdák azért szerveztek meg, mert valósággal megsarcolná őket a szövetségi kormány a különböző agrártámogatások megvonásával – ahogy azt korábban megírtuk.

Peter Schmiedlechner kiemelte, hogy az osztrák kormány hozzáállása kísértetiesen hasonlít a német szivárványkormányéhoz.

Az agrárkamara a német gazdák iránti szolidaritási megnyilvánulásai több mint silányak. Miközben a kormányzó Néppárt teljes gőzzel a falhoz szorítja az osztrák mezőgazdaságot, képmutatóan bejelentik, hogy támogatják a német tiltakozásokat – azok után, hogy az osztrák gazdákat szolgává tette – bírálta a kormány képmutatását az FPÖ politikusa. A jobboldali képviselő szerint idő kérdése, és a demonstrációk átlépik a német határokat, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban is előfordulhatnak hasonló tüntetések.

– Az osztrák gazdák nem jobbágyok, ezért itt az ideje, hogy véget vessünk a szolgalelkűségnek. Ki kell szállni a zöld megállapodásból, kevesebb uniós bürokráciára van szükség, és mellesleg a silány minőségű, a gazdákat ellehetetlenítő mezőgazdasági termékeket is be kell tiltani – sorolta a követeléseket Peter Schmiedlechner.

Németország és Ausztria mellett Romániában is forronganak a gazdák, miután forgalmi dugókat okozott a fuvarozók és a gazdák közúti tüntetése. Az első hírek a tüntetésről Buzau (Bodza) megyéből érkeztek, de Bukarest körgyűrűjén és Kolozsvár közelében is akadozik a közlekedés – számolt be a Maszol. Az E60-as főúton Kolozs megyében, Gyalunál alakult ki torlódás, miután az ott felvonuló teherautók csökkentett sebességgel haladtak.

A közúti fuvarozók elégedetlenek a kötelező gépjármű-biztosítás magas árával, azzal, hogy GPS-rendszert kér tőlük az adóhatóság, emellett a vámolást és egyéb adóügyi eljárásokat is nehezményeznek − írja a Híradó.hu.

A spontán akcióhoz az ország több pontján a gazdák is csatlakoztak. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter Facebook-oldalán kiadott közleményében kiemelte, hogy délig egyetlen szervezet sem vállalta fel a tüntetést, az általa vezetett tárcához nem is érkezett hivatalos formában követelés a gazdák részéről. Állítása szerint annyit tud, ami a sajtóban és a különböző nyilvános fórumokon megjelent, azaz a biztosításokkal és a traktorvezetői jogosítványokkal kapcsolatos elégedetlenség állította a gazdákat a tüntető fuvarozók mellé. A tárcavezető a jövő hétre találkozóra hívta a gazdálkodói szervezek és szövetségek képviselőit.

Vasile Stefanescu, a romániai szállítmányozók konföderációjának (COTAR) elnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az általa irányított érdekképviseletnek nincs köze a szerdai tüntetésekhez. Állítása szerint a COTAR párbeszéd útján kívánja rendezni a problémákat

Borítókép: A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Ellwangenben 2024. január 10-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.