Orbán Viktor: Brüsszel évek óta ideológiai háborút vív Magyarország ellen

Orbán Viktor interjút adott a francia Le Pointnak, amelyben zsarolásnak nevezte a Financial Times értesülését, mely szerint Brüsszel kész gazdaságilag is megbüntetni Magyarországot, ha nem fogadjuk el az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós támogatási javaslatot.

Forrás: Le Point2024. 01. 30. 12:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Le Point című lapnak adott interjút Orbán Viktor, a kedden megjelent beszélgetés  felkerült a miniszterelnök honlapjára is. Az interjúban a magyar kormányfő elmondta: 

Semmi sem változott. Tehát a magyar álláspont továbbra is egyértelmű: ahogy telik az idő, továbbra is úgy gondoljuk, hogy az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása. Sajnos a 26 másik fél még mindig úgy gondolja, hogy van katonai megoldás. Az ő javaslatuk a katonai megoldás irányába mutat, amit én nem támogatok. Mi úgy gondoljuk, hogy az egyetlen megoldás a diplomáciai megoldás. Ez tűzszünetet és béketárgyalásokat jelent.

 

A miniszterelenök hozzátette, hogy „ebben az összefüggésben a magyar kormányt arra kérik, hogy négy év alatt ötvenmilliárd eurót adjunk Ukrajnának. Mivel számunkra nem tetszik a háború eszkalálódása, és nem gondoljuk, hogy a megoldás a csatatéren születik, nem tetszik nekünk ez a javaslat.”

ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd

„Az alapvető kérdés ebben az esetben a szuverenitás kérdése. Magyarország, mint szuverén állam, ellenzi a költségvetésnek ezt a módosítását. Sajnos egy független országnak ezt a jogát a huszonhatok nem fogadják el, ezért nyomást gyakorolnak ránk, majd zsarolnak, hogy csatlakozzunk hozzájuk” – mondta el a miniszterelnök. A magyar kompromisszumos ajánlatról szólva Orbán Viktor kiemelte: 

Magyarország nem ért egyet azzal, hogy ötvenmilliárd eurót kelljen adnunk, ami egy óriási összeg. Nem értünk egyet azzal, hogy ezt négy évre kellene biztosítanunk, és így tovább. De legyen, Magyarország kész részt venni a huszonhetek megoldásában, ha garantálják, hogy minden évben döntünk arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt vagy sem. 

„A mi álláspontunk az, hogy ez nem a vétóval való zsarolásáról szól, hanem az Európai Unió egységének helyreállításáról és fenntartásáról” – mondta el a miniszterelnök. Mint fogalmazott: „Ha valakit arra kényszerítünk, hogy részese legyen valaminek, amit nem szeret, akkor tisztességes és észszerű, hogy minden évben lehetőséget adjunk neki arra, hogy részt vegyen a döntésben, hogy ez folytatódjon-e vagy sem. Ez lenne a kompromisszum. Ez a mi álláspontunk” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök a Financial Times hétfői értesüléséről, amely szerint az Európai Tanács kész akár gazdaságilag megbüntetni Magyarországot, ha nem fogadjuk el az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós segélyt, azt válaszolta: „ ez egyfajta zsaroló kézikönyv”. Hozzátette azt is, hogy „ha a lap hivatkozik egy dokumentumra, ami a velünk szembeni zsarolás forgatókönyve, akkor biztosak lehetünk abban, hogy létezik ilyen”. 

Arra a kérdésre, hogy a másik 26 tagállam véleménye szerint az évente jóváhagyott éves terv nem tenné lehetővé Ukrajnának, hogy négy évre tervezze kiadásait a magyar miniszterelnök így válaszolt:

Ez egy olyan érv, amelyet komolyan kell venni, de nem fogadom el.

„Először is, nem tudjuk, mi lesz a következő három-négy hónapban Ukrajnában. Hát még négy év múlva… Másodszor, senki sem tudja, hogy az amerikaiak részt vesznek-e a játékban, akár most, akár a novemberi amerikai választások után. Harmadszor, ki végezte el az összeadást, ki számolt? Miért pont ötvenmilliárd euró? Nem tudjuk pontosan, hogy ez az összeg minek felel meg”, tette hozzá.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő támogatja-e a magyar javaslatot, elismerte: „Nem, egyedül vagyunk. Számunkra ez elvi kérdés, de a többi 26 ország hatalmi kérdést csinál belőle. Sajnos ez egy nehéz helyzet.”

A magyar kormányfő szerint demokrataként nem tekinthet el attól az állásponttól, hogy öt hónap múlva választások lesznek Európában. „Teljesen figyelmen kívül hagynánk az európaiak véleményét. Mintha nem lenne jelentősége az emberek véleményének, bármi legyen is a júniusi európai parlamenti választás eredménye. Ha Európa jogállamiságon alapuló demokratikus közösségként kíván viselkedni, egyszerűen nem hozhatunk ilyen döntést” – fogalmazott a miniszterelnök.

Megértem az ukránokat. Szeretnék egy hatalmas összeg garanciáját a lehető leghosszabb ideig. Értem, de ez nem európai érdek. Európában másként kell viselkednünk. Ennyi pénzre az európaiaknak is szükségük van. 

A békének van neve, Donald Trump

Az amerikai választásokra vonatkozó kérdésre válaszolva Orbán Viktor kiemelte: „Világosan megmondtam, hogy Donald Trumpra szükségünk van Európában. Mert amikor Trump azt mondja, hogy »Tedd újra naggyá Amerikát«, az legitimál minket abban, hogy »Tedd újra naggyá Európát«”. A miniszterelnök az interjúban úgy fogalmazott, hogy Trump az Egyesült Államok egyik legsikeresebb külpolitikát folytató elnöke volt. 

Egyetlen háborút sem indított el. Az Ábrahám-megállapodások volt az egyetlen komoly esély arra, hogy békét, egyensúlyt és elfogadható életformát teremtsünk a nagyon nehéz közel-keleti régióban. Személyes meggyőződésem továbbra is az, hogy ha 2022 februárjában az amerikai elnököt Donald Trumpnak hívták volna, már nem lenne háború Európában. 

„Ma nem látok rajta kívül senkit sem Európában, sem Amerikában, aki elég erős vezető lenne ahhoz, hogy megállítsa a háborút.”

Brüsszel ideológiai háborút vív Magyarország ellen

A magyar miniszterelnök rámutatott arra tényre is, hogy az Európai Bizottság három hónappal ezelőtt egyértelműen kijelentette, hogy a magyar közbeszerzésekre vonatkozó szabályozással nincs semmilyen probléma. „A bizottság azt is kimondta, hogy a magyarországi igazságszolgáltatás is rendben van”, tette hozzá.

De mivel a bizottságot politikai szándék vezérli, mert ideológiai háborút folytat Magyarország ellen, Von der Leyen elnöknek új sérelmeket kell kreálnia Magyarország megtámadására és zsarolására. Az új sérelem pedig a migrációra és a genderre vonatkozik.

Nyilvánvaló tehát, hogy nem a jogállamiság az igazi érv Magyarország ellen, hangsúlyozta Orbán Viktor hozzátéve, az zsarolási kísérlet, amely azt mondja: ha Magyarország nem adja oda az ötvenmilliárd eurót Ukrajnának, akkor megfosztjuk a tanácsi szavazati jogától.

Ez egyértelműen tisztességtelen magatartás, mert egy ország jogának megvonásáról csak akkor lehet szavazni, ha probléma van a jogállamisággal. Szeretjük, ha emberként és országként tisztelnek bennünket, amit méltánytalanul megtagadnak Magyarországtól. Ennek ellenére továbbra is úgy gondolom, hogy az európai egység fontos.

Fontos, hogy az európaiak megértsék, hogy a tagállamok, ha nem értenek egyet olyan kérdésekben, mint a háború, a migráció, a gender, azonnal imperialista reakciót tapasztalnak Brüsszelből, és a zsarolás egy formájának vetik őket alá – mutatott rá az interjúban a magyar miniszterelnök.

Az ukrán uniós csatlakozás gazdasági hatásairól úgy fogalmazott:

Nagyon óvatosnak kell lennünk, mert Ukrajna hatalmas ország. És Ukrajna közeledése az Európai Unióhoz, vagy akár az Európai Unióhoz való csatlakozása katasztrofális hatással lesz, vagy katasztrofális hatással lehetne az európai gazdaságokra, különösen a mezőgazdasági szektorban.

Az ukrán mezőgazdasági termelés jóval olcsóbb, mint a francia és a magyar gazdáké, és ez nem fenntartható, tette hozzá. Ahogy fogalmazott a bizottságnak az európai érdekeket kell megvédenie az ukránokkal szemben, nem pedig az ukrán érdekeket az európai gazdákkal szemben.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.