Több szálon is kapcsolódik a Soros-hálózathoz a lengyel köztévé új vezetése

A lengyel köztelevízió puccsszerűen pozícióba juttatott új vezetésébe régi balliberális szereplők kerültek. Tomasz Sygut, a köztévé igazgatótanácsi elnöke a közösségi médiában nem is nagyon titkolja elfogultságát. Sygut, és régi társa, Marek Czyz karrierje több ponton is kapcsolódott a Lengyelországban is befolyásos Soros-világhoz.

2024. 01. 08. 5:10
TUSK, Donald; SIENKIEWICZ, Bartlomiej
Varsó, 2023. december 21. A korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatói tüntetnek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza elõtt 2023. december 20-án. Bartlomiej Sienkiewicz, az új lengyel kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere december 20-án felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelõtanácsokat alakított ki a közmédiában. Donald Tusk baloldali kormányfõt és kabinetét december 13-án iktatták be. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új lengyel kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere, Bartłomiej Sienkiewicz december közepén felmentette a lengyel köztévé (Telewizja Polska – TVP), a közszolgálati rádió (Polskie Radio – PR) és az állami hírügynökség (Polska Agencja Prasowa – PAP) vezetőit és felügyelőbizottságait. December 20-án a TVP újonnan létrehozott felügyelőbizottsága a köztévé élére nevezte ki Tomasz Sygutot, aki 2016 előtt is a lengyel balliberálisok fontos embere volt a köztelevíziónál. 

Sygut életútját azért is érdemes röviden áttekinteni, hogy láthatóvá váljon: nem a propagandisták eltüntetéséről szól az, ami a lengyel köztelevízióban történik, éppen ellenkezőleg. 

Az 1978-as születésű médiamunkásnak 2002 júliusa és 2006 áprilisa között számos cikke jelent meg a Przeglad néven futó baloldali hetilap hasábjain, mely lap tulajdonosa a Fundacja Oratio Recta kiadó. Az alapítvány elnöke egyben a Przeglad főszerkesztője is, Jerzy Domanski. Domanski a 80-as években a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának sajtóosztályát vezette, tehát egy kommunista állampárti propagandista volt. 

Az ő kezei alatt indult a lengyel köztelevíziót Tuskék akaratának megfelelően elnöklő Sygut karrierje.

Sygut később a Super Express néven ismert országos bulvárnapilapnál is dolgozott, melynek a ZPR Médiacsoport a tulajdonosa. A ZPR-nek van közös projektje a Soros György által 2019-ben megvásárolt Eurozet-csoporttal.

Sygut 2011 februárjától 2015 végéig a lengyel köztévénél tevékenykedett, ez idő alatt volt a TVP Polonia programtitkára, majd 2013-ban a TVP Info igazgatóhelyettese lett. 2015 augusztusában a lengyel Televíziós Hírügynökség (TAI) igazgatójává nevezték ki. Több más vezetővel, igazgatóval együtt 2016. január elsejével távozott a TVP-től, nem sokkal a konzervatív jobboldal választási győzelmét követően, méghozzá egy látványos és összehangolt felmondási akcióval.

Sygut a köztévétől való távozását követően korábban több mint két évig főszerkesztője volt a szintén a ZPR Médiacsoporthoz tartozó Nowa TV-nek, amely 2016 őszétől kezdett műsorokat sugározni. Sygut ekkoriban a 24 óra című híradó felelős szerkesztője is volt. 2018 végén aztán a 24 óra szinte teljes csapata távozott a Nowa TV csatornától, de a felelős szerkesztő természetesen puha talajon landolt.

2019-től Sygut a varsói és az agglomerációs buszjáratokat üzemeltető közlekedési vállalatnál dolgozott, melynek tulajdonosa a Rafał Trzaskowski által irányított varsói önkormányzat. A balliberális Trzaskowski régi Soros-szövetséges, többek között az OSF által pénzelt New Pact of Europe projekten, az ECFR nevű szervezeten és a Báthory Intézeten keresztül. Mindemellett Soros embere segítette a balliberális, Tusk-párti Trzaskowski kampányát a 2018-as helyhatósági választásokon is. 

Ilyen előzményeket követően érkezett vissza Sygut a köztévébe 2023 végén. Érdemes megjegyezni, hogy a kinevezésével szinte egy időben jelentették be azt is, hogy az a Marek Czyz is visszatér a TVP képernyőjére, akinek karrierje több helyen is összefonódik Sygut életútjával. Hozzá hasonlóan ugyanis szintén 2011-től 2016-ig dolgozott a lengyel köztévénél, majd 2016 és 2018 között is együtt voltak Nowa TV alkalmazásában. Éppen Czyz volt annak a 24 óra című hírműsornak a vezetője, amelynek a felelős szerkesztője Sygut volt. A Nowa TV teljes szerkesztőségének felmondása után átmenetileg különváltak útjaik. Czyz aztán nemrég végül a Soros György által évekkel korábban megvásárolt Radio Zet hírigazgatói posztját hagyta ott Sygut felkérésére azért, hogy újra csatlakozhasson a köztévéhez. 

Egyébként a Soros-médiából érkező Czyz volt az, aki nemrég teátrálisan beolvasta a lengyel köztévében, hogy a PiS által kreált „festmények” helyett végre „fényképeket”, azaz tényeket mutatnak majd be. Ugyanakkor a Remix News beszámolójából kiderül, hogy a régi balliberális propagandisták eddig nem okoztak csalódást, ugyanis szinte azonnal Tusk-párti propagandát kezdtek sugározni.

Mindez nemcsak az ismertetett előzmények miatt nem meglepő, hanem Sygut közösségi médiás oldalának vizsgálata alapján sem. A Tomek Sygut néven szereplő új tévéelnök közösségi médiás kedvelései között több baloldali lengyel politikus és a varsói városvezetéshez köthető személy, illetve rengeteg balliberális médium található. Így többek közt a Soros Györgyhöz köthető Radio ZET oldala is.

Jól látható tehát, hogy miután Sorosék embere, Adam Bodnar lett az új lengyel igazságügyi miniszter, immár a lengyel köztelevízió új vezetéséről is elmondható, hogy több ponton is kapcsolódik a Lengyelországban is befolyásos Soros-világhoz.

Borítókép: A korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság támogatói tüntetnek a lengyel közszolgálati televízió varsói székháza előtt 2023. december 20-án. (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.