Új szállítmányozási útvonallal kötnék össze Kínát és Európát

Véget ért csütörtökön Savkat Mirzijojev üzbég elnök háromnapos kínai látogatása, amely során hivatali kollégájával, Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott. Az államfői tárgyalások nemcsak az üzbég–kínai kapcsolatok szorosabbá válására terjedtek ki, szó esett többek között a közép-ázsiai vasútvonal megépítéséről, amely új kereskedelmi útvonalat nyitva összekötné a térség országait a távol-keleti nagyhatalommal, megkerülve Oroszországot.

2024. 01. 25. 21:00
CHINA-BEIJING-XI JINPING-UZBEK PRESIDENT-TALKS (CN)
CHINA-BEIJING-XI JINPING-UZBEK PRESIDENT-TALKS (CN) (240124) -- BEIJING, Jan. 24, 2024 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping and President of the Republic of Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev sign and issue a joint statement between the People's Republic of China and the Republic of Uzbekistan on the all-weather comprehensive strategic partnership for a new era following their talks at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, Jan. 24, 2024. Xi held talks with Mirziyoyev, who is in China for a state visit, in Beijing on Wednesday. (Xinhua/Yin Bogu) (Photo by Yin Bogu / XINHUA / Xinhua via AFP) Fotó: Europress/AFP/Yin Bogu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte kapcsolatát Üzbegisztán és Kína Savkat Mirzijojev üzbég elnök háromnapos pekingi látogatása során. Az államfő kedden érkezett a kínai fővárosba, ahol többek között Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadta. Az elnöki szintű egyeztetések során olyan témák is napirendre kerültek, mint a Kínát a közép-ázsiai Kirgizisztánnal és Üzbegisztánnal összekötő vasútvonal építésének megkezdése. Hszi Csin-ping közölte, a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a munkálatokat.

A közép-ázsiai vasútvonal projektje az 1990-es években merült fel először, az ukrajnai háború nyomán az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók miatt viszont újra előtérbe került.

A vasútvonal egy új kereskedelmi útvonalat jelentene, amely többek között a Kína és Európa közötti szárazföldi áruszállításhoz járulna hozzá.

A projekt körül azonban számos kérdést még nem tisztáztak az országok, egyebek mellett a pontos útvonalat, és azt sem, hogy a vasútvonal nyugati végállomásától hogyan jutnának el Európába a szállítmányok. Utóbbi esetében két lehetőség merült fel: vagy a Kaszpi-tengeren és a Kaukázuson keresztül, vagy a Közel-Keleten át érnék el az európai országokat.

Taskent és Peking továbbá azt tűzte ki célul, hogy a felek közötti kereskedelem a következő években elérje a húszmilliárd dollárt, növelve a tavalyi 13,7 milliárd dolláros értéket. Kína egyébként Üzbegisztán vezető kereskedelmi partnere: a távol-keleti országból főként ipari árukat és vegyi anyagokat, valamint járműveket importálnak, tavaly a két ország közötti kereskedelem 82 százalékát a kínai import tette ki. A kínai cégek továbbá gyakran választják Üzbegisztánt külföldi befektetéseik számára. A turisták számára a közép-ázsiai ország szintén népszerű célpont: tavaly több mint negyvenezer kínai turista választotta Üzbegisztánt.

Az üzbég–kínai együttműködés 1992-re vezethető vissza, amikor év elején a két ország diplomáciai kapcsolatot létesített – nem sokkal előtte, 1991. december 27-én Kína elismerte Üzbegisztán függetlenségét. Az ország a Szovjetunió szétesésével vált önálló állammá.

Borítókép: Savkat Mirzijojev üzbég elnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2024. január 24-én (Fotó: AFP/Xinhua/Yin Bogu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.