Újabb uniós intézményi hercehurca sortüzébe került Magyarország

Az Európai Parlament bizottsága szavazott a jogállamisági jelentésről szóló dokumentumtervezetről.

2024. 01. 23. 19:33
LÓPEZ AGUILAR, Juan Fernando
Brüsszel, 2023. december 4. Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke a jogállamiság spanyolországi helyzetérõl és a hatalmi ágak szétválasztásának elvérõl zajló tanácskozáson az Európai Parlament brüsszeli épületében 2023. december 4-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) szavazott a magyargyűlölő Sophie in ’t Veld nevével fémjelzett, és a Magyarországot elítélő jelentésről. A dokumentum tervezetét 42 igen szavazat, tíz nem, két tartózkodás mentén fogadták el a LIBE bizottság szintjén.

A következő lépés, hogy a jelentéstervezetről februárban a plenáris ülésen szavazzanak.

 

Egy saját kezdeményezésű jelentés – amiről most is beszélünk – nem kötelezi az Európai Bizottságot, hogy kövesse az Európai Parlament javaslatait.

Az elfogadott szöveg többek között megerősíti a képviselők aggályait az Európai Bizottság tavaly decemberi döntésének ellenére, aminek következtében 10,2 milliárd euróhoz jutott Magyarország, illetve felemlegeti a szokásos politikai támadásokat a bírói függetlenség és a média terén. Ezt a kiadott értesítőben úgy fogalmazták meg, hogy 

A képviselők egyes országokat is kritizálnak, ahol jelentős problémákat észlelnek.

Külső szemlélőként a „jelentés a jelentésről” terminus furcsának tűnhet. Persze nincsenek véletlenek: így több bőrt lehet lehúzni Magyarország és általában véve a jobboldalhoz kötődő politikai erők vegzálásáról. Az eredeti jelentést még tavaly októberében mutatta be Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos, aki már akkor is kemény kritikákat hallhatott a képviselőktől. A tavaly év végi ülésen konszenzus volt a baloldali képviselők felől, hogy szigorítani kell a jelentést, illetve annak rendelkezéseit és elvárásait, mivel az „túl diplomatikusan fogalmaz” és jelenlegi állapotában nem vált ki megfelelő reakciót bizonyos tagállamokban.

 

Borítókép: Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke a jogállamiság spanyolországi helyzetéről és a hatalmi ágak szétválasztásának elvéről zajló tanácskozáson az Európai Parlament brüsszeli épületében 2023. december 4-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.