A lengyel–magyar barátság megtörhetetlen és történelmi jelentőségű

Az Alapjogokért Központ fórumán arra keresték a választ magyar és lengyel politikusok, szakértők, hogy miért fontos a Magyarország és Lengyelország közötti szoros együttműködés a régiónkban és a tágabb környezetünkben. Ha egy erős Közép-Európát és a nemzetek Európájára épülő Európai Uniót szeretnénk megvalósítani, akkor a lengyel–magyar együttműködés az egyik kulcskérdés. Emiatt pedig a globalisták minden erejüket bevetve támadják, és fel akarják számolni a szoros történelmi kapcsolatot a két ország között – hangzott el többek között a rendezvényen.

2024. 02. 09. 15:00
Szánthó Miklós
Forrás: Alapjogokért Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ Magyar–Lengyel Politikai Fórumot rendezett „…a legnehezebb pillanatokban, menjünk együtt!” címmel. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a lengyel–magyar barátság a történelem legrégebbi és legerősebb barátsága. A bizonyíték erre többek között az, hogy sem a törökök, sem az  oroszok, sem az Európai Unió, sem Donald Tusk nem képes megtörni azt. A főigazgató szerint az utalások és számos történelmi esemény bizonyítja azt, hogy a lengyelek és a magyarok csak egymásra számíthatnak. 

Sokszor próbáltak és próbálnak minket szembeállítani. A nyugati és keleti hatalmak tudták, hogy Közép-Európa erősségét a lengyel–magyar együttműködés adja. Ha ez szoros, akkor erős Közép-Európa. Az együttműködésnek van földrajzi és geopolitikai része. A civilizációs tudat is összeköti a két népet: Isten, haza és a család.

– vélekedett Szánthó Miklós.

Hozzátette: újra meg kell tanulunk a leckét, hűnek kell maradnunk a barátsághoz, amit  semmilyen nyomás nem törhet meg. Kiemelte, a lengyel–magyar kapcsolatoknak belülről vezéreltnek kell lennie, nem külső irányítás alatt kell működnie. Szavai szerint a minket összekötő civilizációra közös veszély leselkedik, ami nem más, mint a szuverenitásra törő ellenség. Egy harc zajlik a globalisták és a szuverenitás között. 

 

Külföldi hatalmak szólnak bele a belpolitikába

„Amit megígért a baloldal Magyarországon 2022-ben, azt most a globalisták végrehajtják Lengyelországban. Ahogy a baloldal fogalmazott, kicsit felfüggesztjük a törvényeket és az alkotmányt” – magyarázta Szánthó Miklós rámutatva arra, mindkét országban külföldi ügynökök külföldi pénzből akarták befolyásolni a választásokat, ami Lengyelországban sikeresen összejött.

A legbeszédesebb dolog maga a hallgatás. Sokatmondó, hogy máskor a tagállamok ügyeit kommentáló Európai Unió mélyen hallgat, belügynek tekintik a helyzetet képmutatón. Üzenjük az EU-nak, hogy egyetlen választás sem végleges, a küzdelemnek nincs vége!

– zárta szavait Szánthó Miklós.

 

Brüsszelben érzik, veszélyben van a globalista baloldal

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője a két nép történelmi múltját felidézve elmondta, hogy a két nemzet a századokon át törekedett egymás segítésére amikor veszélyben voltak. A politikus szavai szerint Közép-Európa kovászát a magyar–lengyel barátság adta és adja.

A rendszerváltás és az európai integráció után nem telt el azonban néhány év és látni kezdtük, hogy ismét veszélybe kerül a szuverenitásunk. Az egész kontinensen veszélybe kerül, máshonnan akarják megmondani, hogy hogyan tekintsünk a hazánkra, országunkra és a kontinensre. 

– hívta fel a figyelmet.

A szuverenitásra és Európára nézve veszélyesnek nevezte a migrációt, amelynek kulcsfontosságú a megállítása. Gál Kinga szerint meg kell erősíteni a külső határvédelmet, mivel látható, hogy Nyugaton az elhibázott politikák és az integráció hiánya hova vezetett.

Elutasítjuk az LMBTQ-lobbit, ami veszélybe sodorja a gyerekeket. A gyerekek nevelése szigorúan a szülő hatásköre. Nem engedünk Brüsszelnek, és megvédjük a szuverenitásunkat!

– jelentette ki az EP-képviselő.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője (Fotó: Alapjogokért Központ)

Gál Kinga kiemelte, Brüsszel és a baloldal is tudja, jó esély van a jobboldali pártok megerősödésére, ezért támadják erősebben a szuverenista erőket. Felhívta a figyelmet, az idei EP választás sorsfordító lesz. „Brüsszelben változásra van szükség, és nekünk, uniós konzervatívoknak együtt kell működnünk ebben” – vélekedett. A képviselő szerint az érdekérvényesítés csak összefogás útján működik, miközben a brüsszeli globalista baloldal visszaél a demokrácia, jogállamiság eszményeivel. Kitérve a lengyelországi helyzetre, elmondta, „a kétszínűség legnagyobb bizonyítéka”. „Lengyelország így lett egy banánköztársaság. Tusk abszolút módon a jogállamiságra hivatkozva felszámolja a lengyel demokráciát. Mi lenne, ha mindez Magyarországon történne?” – vetette fel.

Gál Kinga szerint fel kell számolni azt a brüsszeli gyakorlatot, hogy politikailag motivált alapon ítélnek el tagállamokat, amikor minden esetben konzervatív kormányokat és országokat büntetnek. Kiemelte, továbbra is látni a Varsó és Budapest szétválasztására tett kísérleteket.

Az a feladat, hogy Európában fogjunk össze. A szuverenista és konzervatív erőknek össze kell fogniuk a szabadság, kultúra, kereszténység és demokrácia védelmében.

– zárta szavait a Fidesz politikusa.

 

Válaszút előtt az Európai Unió

Ryszard Czarnecki, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselője beszédében kiemelte, az Európai Unió és a kontinens is válaszúthoz érkezett. A keresztény, szabadságot tisztelő szuverenista oldal egy szabad, erős Európát szeretne, amely szembeáll az európai, Egyesült Államokat erőltető politikai erőkkel. Mint mondta, ebben a küzdelemben tiszteletben kell tartanunk a gyökereinket. 

Ryszard Czarnecki, a  Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője (Fotó: Alapjogokért Központ)

Nem importálhatjuk az értékeket. Emlékeznünk kell az igazi európai kultúrára. Egyik oldalon ott van a liberális baloldal Európája, amely a romlásba tart, mert nem talál választ a kihívásokra és amputálja a gyökereket. Másfelől ott van egy olyan konzervatív oldal, amely akarja a modernitás ötvözetét a kereszténységgel, a szuverenitás melletti kiállást tartja szem előtt.

– jelentette ki Czarnecki.

A politikus kiemelte az együttműködés fontosságát, majd hozzátette: a PiS támogatja az év második felében esedékes magyar soros elnökséget – abban bízva, hogy „megtörik a politikai korrektség átka”. Varga Judit, az Országgyűlés európai bizottságának fideszes elnöke, korábbi igazságügyi miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tehetnek napjainkban a konzervatívok, elmondta, hogy kritikus időket élünk, az elmúlt öt év ebben a szellemben telt. Ugyanakkor álláspontja szerint szerencsések vagyunk, mert az elmúlt hét évben Magyarországnak és Lengyelországnak van egy közös küzdelme, amely örök részéve vált a közös történelmünknek.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője és Varga Judit, az Országgyűlés európai bizottságának elnöke (Fotó: Alapjogokért Központ)

Megmutatjuk bátorságunkat ezekben a kaotikus és kritikus időkben. A 7. cikk szimbóluma lett a közös lengyel–magyar történelmünknek. Figyelembe kell vennünk, hogy Európa akkor maradhat európai, hogyha küzdünk az európai értékekért

– fogalmazott Varga Judit.

A politikus szerint boszorkányüldözés zajlik, erre utal Brüsszel „jogállamisági dzsihádja”. Kiemelte, Brüsszel hibáit mindenki érzi Európában, és ezen változtatni kell.

 

Hogyan alakulhat a Fidesz jövője?

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője arra a kérdésre, hogy mi a Fidesz jövője Európában elmondta, optimista a kérdéskört tekintve. Szavai szerint most az első prioritás az a lehető legerősebb képviselete a konzervatív és keresztény értékeknek.

Megdöbbentő azt látni, hogy milyen gyorsan, rövid időn belül romlott a helyzet Brüsszelben, egy orwelli világban találhatjuk maguknak. A szavak más jelentéssel bírnak, nem az eredeti jelentése mentén használják. A liberálisok és a baloldaliak a képmutatás ellenére a legnagyobb ellenségei a demokráciának, egyre dühösebbek és agresszívebbek ezzel kapcsolatban

– reflektált a politikus a világban zajló folyamatokra.

Elmondta, a lengyelországi és a Donald Tusk által elindított folyamatok ezt bizonyítják, és most a demokrácia és a jogállamiság fő szószólói nem szólnak semmit.

Fel kell ébrednünk, hogy megtaláljuk a stratégiát, reagálnunk kell. Az emberekért kell küzdenünk és küzdünk, ezt pedig meg kell értetni az emberekkel 

– tette hozzá.

Hidvéghi Balázs szerint Magyarország lehet a motorja a közép-európai együttműködéseknek, mondván, csak mi tudunk kiállni magunkért és a régióért.

Borítókép: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója köszöntőt mond a Magyar–Lengyel Politikai Fórumon 2024. február 9-én (Fotó: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.