A migráció sodorta Amerikát a polgárháború szélére?

Egymásnak feszülő fegyveres szervek, irreguláris migrációs áradat és jogi csaták Texasban. Az MCC Migrációkutató Intézetének elemzése.

2024. 02. 07. 14:00
Amerika migráció
Fotó: David McNew/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy négy kilométer hosszú szögesdrót kerítés elmozdítása körüli vita került a migrációs válság, tágabb kontextusban pedig a szövetségi kormány és a tagállamok közti ellentétek középpontjába az Egyesült Államokban az elmúlt hetek során. 

Miközben a szövetségi kormány és Texas állam fegyveres szervei néznek egymással farkasszemet Eagle Passnál, 25 amerikai állam kormányzója írt támogató levelet texasi kollégájának, Greg Abbottnak. 

A Biden-adminisztráció azonban továbbra sem enged elhibázott migrációs politikájából, amelynek következtében 2021 januárja óta már több, mint kilencmillió illegális határátlépést észleltek az USA határain, írja az MCC Migrációkutató Intézet elemzése a kialakult helyzetről, amely naprakész körképet ad az Egyesült Államokat sújtó illegális migrációról. 

Marsai Viktor, az MCC Migrációkutató Intézet igazgatója
Marsai Viktor (Fotó: Gyurkovits Tamás)

„A Biden-adminisztráció nem csak egy demokrata kormányzat hanem egy kimondottan Trump-ellenes kormányzat. Nagyon sok olyan rendelkezést, amit még a Trump-kormányzat hozott eltörölt, és az egyik ilyen nagy terület, ahol Trump nagyon komoly lépéseket tett és intézkedéseket hozott, az éppen a déli határok védelme volt” 

– mondta el a Magyar Nemzetnek Marsai Viktor, az MCC Migrációkutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója.

Ott az látszott, hogy határozott fellépés nélkül nem tudják megakadályozni a migránsáradatot. Ez működött, aminek kulcseleme volt a Trump által elindított Remain in Mexico program. Ebben Trump a mexikói kormányzatot a kilátásba helyezett gazdasági lépésekkel szorította sarokba: a programban az irreguláris migránsok visszakerültek Mexikóba. Ez egy komoly jelzés volt az amerikai hatóságok részéről, hogy nem engednek be olyan embereket, akiknek nincs helyük az USA-ban

– tette hozzá.

 

Biden politikája meghívólevél a migránsok számára

A Biden-kormányzat már 2021. január 20-i beiktatása előtt nyilvánvalóvá tette, hogy – egyetlen elem, a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő Title 42 kivételével – a Trump-adminisztráció minden olyan rendelkezését eltörli, ami az irreguláris migráció elleni küzdelmet célozta. A Fehér Ház kommunikációja meghívólevél volt az illegális bevándorlók számára, akik immáron nemcsak a hagyományos kibocsátó országokból, Mexikóból és az ún. Északi-Háromszög (Guatemala, Honduras, El Salvador) államaiból, hanem a világ minden pontjáról kezdtek özönleni az Egyesült Államok déli – és részben északi – határához, tette hozzá a szakértő.

A Biden-kormányzat a fokozódó migrációt a koronavírus-járványra és a mexikói kartellekre fogta, de ez így nem igaz

– magyarázta.

2020 ősze és 2021 februárja között olyan radikális változást nem látunk, miközben exponenciálisan megugrott az illegális határátlépések száma és ez azóta is történelmi rekordokat dönt, mondta Marsai Viktor, aki szerint az USA-ban nincs határvédelem jelenleg. A Border Patrol fuvarozza a migránsokat és befogadó sátrakat emeltek, és onnan buszoztatják a migránsokat az ország belsejébe, akiknek majd esetben két év múlva kell megjelenniük a bíróság előtt, mondta a szakértő.

„Ez fenntarthatatlan. Becslések szerint a Biden-kormányzat alatt körülbelül négymillió illegális migráns érkezett az Egyesült Államokba” – magyarázta a szakértő.

Az elmúlt három évben – beleszámítva azokat a személyeket is, akiknek a bejutását a hatóságok észlelték, de megakadályozni nem tudták – több mint kilencmillióan érkeztek irreguláris úton az USA-ba. 2023 decembere az illegális migráció vonatkozásában minden idők legrosszabb hónapja volt az Egyesült Államok történetében: 371 ezer illegális határátlépőt fogtak el a hatóságok, ebből 301 ezret a mexikói határon. 

 

Mi áll a határmenti migrációs válság mögött?

Az egyetlen rendelkezés, ami a Biden-éra alatt is érvényben volt és ami a koronavírus-járványra hivatkozva megengedte a kitoloncolást az ún. Title 42 volt, de tavaly májusban ezt is hatályon kívül helyezték, mutatott rá a szakértő.

A határmenti államoknak ebből a migránsáradatból lett elege, volt olyan nap, amikor 17 ezer bevándorló érkezett az USA területére. Ez kezelhetetetlenné vált, és azt mondták, hogy ha a szövetségi kormány nem hajlandó fellépni, akkor ők a saját kezükbe veszik az irányítást, mert nem hajlandók az elhibázott fehér házi politika következményeivel együtt élni

– magyarázta a jelenlegi helyzetet Marsai Viktor.

Miközben a Biden-adminisztráció következetesen tagadja, hogy migrációs válsághelyzet lenne a déli határon, a leginkább érintett tagállamok évek óta próbálják felhívni a washingtoni szövetségi kormány – és a többi tagállam – figyelmét a helyzet súlyosságára. Ebben az erőfeszítésben élen jár a texasi kormányzó, Greg Abbott, aki miután szembesült azzal, hogy nem számíthat a szövetségi kormány támogatására (amely hivatalosan felel(ne) a határ védelméért), 2021 márciusában saját kezdeményezést indított Operation Lone Star néven.

Illegális bevándorlók gyalogolnak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis)

Ennek részeként a texasi Nemzeti Gárda több ezer katonáját vetette be az illegális határátlépések és a drogcsempészet megakadályozására. Az elmúlt évek hosszadalmas jogi csatározásokkal teltek arról, hogy Texasnak joga van-e a szövetségi feladatok átvételére: Abott szerint ,,invázió” zajlik állama ellen, ami veszélyezteti az állampolgárok biztonságát, és ennek megakadályozására – önvédelmi jelleggel – megengedett a fegyveres erők bevetése.

„Január 10-én a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján azt a kerítést, amit Texas állam a Rio Grande folyó partján felhúzott, le kell bontani, mert szövetségi terület. Jelenleg a texasi Nemzeti Gárda és a texasi kormányzat erre nem hajlandó, és így farkasszemet néznek a szövetségi határőrség embereivel” – hangsúlyozta Marsai Viktor.

A válság januári fordulójának középpontjában az áll, hogy a texasi hatóságok szögesdróttal elkerítették az Eagle Passban található Shelby Parkot. Itt korábban a szövetségi Vám- és Határőség (CBP) ügynökei ,,fogadták” a Rio Grande határfolyón átkelő illegális migránsokat – vagyis regisztrálásuk után általában szabadon engedték őket az országban. Ennek a gyakorlatnak a felszámolására Texas elkerítette a területet, és a texasi Nemzeti Gárda továbbra sem engedi be oda a CBP embereit.

Bár a Legfelső Bíróság 5-4 arányban alkotmányellenesnek ítélte a lépést, 25 republikánus kormányzó szerint Texasnak – és más államoknak – joguk van az önvédelemhez a szövetségi adminisztráció által generált migrációs válsággal szemben. A texasi Nemzeti Gárda egyelőre csak eseti jelleggel engedi be a CBP embereit a kerítésen túlra, és megakadályozza a fizikai határzár lebontását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: David McNew/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.