A szólásszabadság korlátozására készül a német kormány

A demokrácia akut fenyegetésére hivatkozva akarja a német kormány a szólásszabadságot korlátozni. A német szabad demokraták a demokrácia fenyegetésének tartják a javaslatot.

2024. 02. 14. 14:41
Bundestag
Bundestag Fotó: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fel kell tenni a kérdést, hogy valójában ki a veszélyesebb alkotmányos rendünkre nézve: azok, akik a megengedett keretek között működnek, vagy azok, akik a megengedett kereteket saját ízlésük szerint akarják korlátozni – szólította fel Wolfgang Kubicki, a német törvényhozás alsóházának alelnöke, a német Szabaddemokrata Párt (FDP) alelnöke Lisa Paus német családügyi minisztert. 

Kubicki közleményének hátterében az a törvényjavaslat áll, ami tovább korlátozná a véleménynyilvánítás szabadságát Németországban. 

A javaslat, ami a Demokrácia előmozdításáról szóló törvény nevet kapta, Paus szerint az internetes gyűlölet terjedése ellen jelent megoldást, azokban az esetekben is, amit jelenleg nem szankcionál a büntetőjog, tehát még nem éri el a büntetőjogi felelősségi küszöböt. 

Így a kormányzat kezébe újabb eszköz kerül: azzal hogy gyűlöletre alkalmasnak ítélnek egy véleménynyilvánítást, azonnal törölni kell az internetről és a közösségi médiából. Fennáll a veszély, hogy így a kellemetlen vélemények elhallgattathatóvá válnak a kormányzat számára, korlátozva a szólásszabadságot. 

A családügyi miniszter azzal érvel, hogy a törvényre azért van szükség, mert így növelhető az állam védekezőképessége a demokrácia akut fenyegetésével szemben, ami jelenleg is fennáll véleménye szerint Németországban. Szerinte a „demokrácia ellenségei” pontosan tudják, hogy milyen gyűlöletkeltő írás nem szankcionálható a jelenlegi törvények szerint, így ki tudják játszani a rendszert. Ahogy látható, a német baloldali koalíció tagjai sem tudnak konszenzusra jutni a javaslatot illetően. Lisa Paus mellett Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter is kardoskodik annak törvényerőre történő emelése mellett. Kubicki és a Szabaddemokrata Párt mindezt a „demokrácia fenyegetésének” tartja, így a Nius című hírportálnak kiemelte:

Nem szeretném, ha Paus asszony a saját érzelmi mércéi alapján döntené el, mit lehet és mit nem lehet alkotmányunk keretein belül

 

Kubicki felszólalt az ellen is, hogy a szólásszabadsághoz való jog védelmét hirdetve politikai szempontból korlátozzák azt:

Alaptörvényünk 5. cikkének értelmezése mindenesetre nem politikai, és semmiképpen nem minisztériumi feladat.

Max Mordhorst, szintén a szabaddemokratáktól a Tagesspiegel című lapnak kijelentette:

A demokrácia előmozdításáról szóló törvény ebben a formában nem fog megjelenni.

Borítókép: Bundestag Berlin (Fotó: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.