A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Állampolgárok nélkül nem lehet valódi demokráciáról beszélni

Neves alkotmányjogászok, bírók és nemzetközi jogi szakértők részvételével tartott egész napos konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Reclaiming our European Future címmel. Az európai örökség nem múlt, hanem dinamikus fogalom, az állampolgárok nélkül pedig nem lehet valódi demokráciáról beszélni – hangzott el az Európai alapjaink című panelbeszélgetés során.

2024. 02. 23. 21:31
Fotó: Gyurkovits Tamas
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai alapjaink című panelbeszélgetés során Lorenza Violini, a Milánói Egyetem alkotmányjogi professzora, Stefan Mückl, a Szent Kereszt Pápai Egyetem Egyházjogi Karának dékánhelyettese, Vladan Petrov szerb alkotmánybíró, a Velencei Bizottság tagja, valamint Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora elemezte az európai együttműködés legfontosabb pilléreit.

Vladan Petrov szerb alkotmánybíró az európai örökség fogalmáról beszél (Fotó: MCC / Gyurkovits Tamás)

Az európai örökség a görög filozófiában, a Római Birodalomban és a zsidó-keresztény hagyományban gyökerezik. Azonban a hagyományt tovább kell vinnünk, különben az nem több, mint a múlt része – hívta fel a figyelmet Lorenza Violini.

Stefan Mückl azt emelte ki, hogyan formálta a római katolikus egyház a római jogot modern joggá, amely a mai európai jogrendszerek alapját is képezi.

Az európai örökség nem a múlt, nem történelem, hanem egy dinamikus fogalom, ami a jövő felé mutat – mondta Vladan Petrov. Nem pontosan definiált fogalomról van szó, ami veszélyes lehet, mert homlokegyenest eltérő értelmezésekre ad lehetőséget.

Nem szabad azonban az európai örökségből ideológiai koncepciót csinálni

– hangsúlyozta a szerb alkotmánybíró, hozzátéve, hogy elsősorban kulturális koncepcióról van szó.

A Nyugat nem találta fel sem a görög filozófiát, sem a római jogot, sőt a kereszténységet sem, csupán átvette őket – mutatott rá Deli Gergely.

Úgy tűnik, csak a liberális demokráciák lehetnek hivatkozási alapok – tért át a hagyományokról napjaink európai valóságára Vladan Petrov, hozzátéve, hogy a Velencei Bizottságban is találkozott azzal a nézőponttal, amely a kelet-európai országokat nem tekinti az európai alkotmányos hagyomány részének. Ezt a látásmódot egy sokkal kiegyensúlyozottabb hozzáállásnak kell felváltania – tette hozzá.

Európának vissza kell térnie a hagyományaihoz, mert az állampolgárok nélkül nem lehet valódi demokráciáról beszélni – vonta le a következtetést a szerb alkotmánybíró.

Borítókép: Az Európai alapjaink című panelbeszélgetés résztvevői (Fotó: MCC / Gyurkovits Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.