Áthatja a korrupció a baloldali kormányt Spanyolországban

A szocialista kormány több tagja kenőpénzt fogadhatott el a koronavírus-járvány idején szabálytalan maszkértékesítési szerződések megkötésének elősegítéséért.

2024. 02. 25. 16:03
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2024. február 1.
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén.
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos korrupciós botrányba keveredett a szocialista (PSOE) spanyol kormány több minisztere. A csendőrség múlt héten húsz embert vett őrizetbe, miután kiderült, hogy vélhetően egy korrupciós hálózat működött a kormány magas rangú tisztségviselői között a koronavírus-járvány idején. Kihallgatásuk után mindannyian szabadon távozhattak.

 

A nyilvánosságra került információk különösen súlyosan érintik Pedro Sánchez miniszterelnök volt közlekedési tárcavezetőjét, José Luis Ábalost, akinek akkori tanácsadója, Koldo García kulcsszerepet tölthetett be a korrupciós ügyben.

A hatóságok a konzervatív Néppárt (PP) madridi szárnyának feljelentése után, 2022-ben kezdtek titkos nyomozásba. A vádirat szerint García volt akkoriban a felelős az állami intézmények és egy egészségügyi területen is mozgó fejlesztő-tanácsadó cég (Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas) közötti közvetítésért, melynek során nyolc maszkértékesítési szerződést kötöttek mintegy 54 millió euró értékben. A Néppárt jelezte, hogy mindegyik sürgősségi eljárással valósult meg a pandémia miatt, ami enyhítette a közbeszerzési feltételeket.

A gyanú szerint García kenőpénzt vagy jutalékot vehetett át a szerződések megkönnyítése érdekében, ugyanis látványos vagyongyarapodáson ment keresztül. Feleségével és lányával 1,5 millió euró értékű ingatlan tulajdonosa lett, továbbá három lakást vásárolt az alicantei Benidormban, az egyiket a lánya nevére, jelzáloghitel nélkül fizették ki. Az ügyészség kiemeli készpénzbevétele növekedését is.

Az ügyet vizsgáló bíró szerint azonban nem ő az egyetlen érintett az ügyben, hanem bűnszervezet állhat az események mögött, továbbá vesztegetésre, befolyással üzérkedésre és pénzmosásra is gyanakszik. Garciát és három társát csütörtökön akarták kihallgatni, de egyiken sem tanúskodtak. Végül bizonyos óvintézkedések mellett szabadlábra helyezték őket.

Pedro Sánchez miniszterelnök a botrány kirobbanása óta bizonygatja, hogy nem tudtak a szabálytalan maszkbeszerzésekről, majd arról biztosított mindenkit, hogy a törvények értelmében minden érintett kormánytagot el fognak számoltatni.

María Jesús Montero Cuadrado pénzügyminiszter a Néppárt (PP) nyomására felkérte José Luis Ábalost, hogy mondjon le, de a volt közlekedési miniszter nem tartja vétkesnek magát az ügyben, így nem hajlandó befejezni politikai pályafutását. Sőt, közölte, hogy azok, akik megpróbálják őt lemondatni, sokkal súlyosabb problémákat okoztak.

A gond azonban az, hogy időközben a Kanári-szigetek volt szocialista elnöke, Sánchez jelenlegi területpolitikai minisztere, Ángel Víctor Torres is belekeveredett a botrányba. A csendőrség pedig azt gyanítja, hogy őt maga Ábalos vette rá arra, hogy az általa már ismert és megbízhatónak tartott cégtől vásárolja meg a maszkokat a szigeteknek. Torres végül 11 szerződést írt alá több mint 12 millió euró értékben annak a cégnek a javára, amely a közbeszerzésekért cserébe megvesztegethette Garciát és a bűnszervezet más tagjait. A kanári vásárlások ráadásul pont abban az időszakban történtek, amikor Garcia megsokszorozta vagyonát.

 

Torres mindössze annyit mondott az ügy kapcsán, hogy az állítólagos törvénytelenségek egy nehéz időszakban történtek, amikor mindenki azért harcolt, hogy életeket mentsen meg.

Nem Torres az egyetlen szocialista politikus aki belekeveredett a botrányba. Vizsgálják a jelenlegi belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska, valamint a volt egészségügyi miniszter, Salvador Illa érintettségét is. Utóbbi a járvány idején rendeletet adott ki, hogy a kenőpénzt fizető céget egy 2,5 milliárd eurós megaszerződésbe vonják be.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.