Ilyen az élet egy évvel az ötvenezer életet követelő törökországi földrengés után

Egy évvel ezelőtt a hajnali órákban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot, amelyet újabb pusztító utórengések követtek. A természeti katasztrófában teljes városok váltak a földdel egyenlővé, több mint 50 ezren vesztek oda, több mint 120 ezren sebesültek meg, másfél millió ember vált földönfutóvá, az anyagi károkat még megbecsülni is nehéz. A tragédia után rendkívüli nemzetközi összefogással siettek a bajbajutottak megsegítésére, amelyből a magyarok is kivették a részüket. Egy év múltán a médiafigyelem már lecsökkent, pedig a kihívások óriásiak. Milyen most a helyzet a földrengés sújtotta területeken? Az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius koordinátorával beszélgettünk.

2024. 02. 06. 5:05
null
Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Személyesen utoljára tavaly februártól nyárig jártam több alkalommal a földrengés sújtotta területeken, váltásban a regionális vezető kollégámmal, illetve azóta van helyi munkatársunk, aki folyamatosan jelen van a térségben. Ezalatt alig változott valami. Februárban teljes városok váltak a földdel egyenlővé, három hónappal később még mindig csak az út közepéről kotorták el a törmeléket, hogy legalább közlekedni lehessen. Mára sem sokkal jobb a helyzet. A munkálatok még mindig a romok eltakarításának fázisában vannak, de a folyamat nagyon lassan halad, ugyanis a természeti katasztrófa óriási területet érintett – mesélt lapunknak a terepen szerzett tapasztalatairól Szabó Luca. Az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius koordinátora szerint hosszú évekbe telhet még, mire az élet valamilyen szinten visszatérhet a régi kerékvágásba.

– Rengeteg konténertábor épült, de ezekben is nagyon nehéz az élet. Jellemzően több generáció, öt-hét ember él egy légtérben, közösen használják a vizesblokkokat. Még a saját konyha is ritkaságszámba megy, a legtöbb helyen ételosztás van 

– magyarázta, mi lett a több mint másfél millió hontalanná vált sorsa. 

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Elmondása szerint vannak viszont olyanok is, akik még mindig nem költöztek el, mert egyszerűen nincs hová menniük. Az embereknek rengeteg problémával kell megküzdeniük. Az oktatás például újraindult, de sokan féltik elengedni a távoli iskolába gyermekeiket, vagy egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, mert nem maradt kenyérkereső a családban. – Óriási kihívást jelent a megélhetés. Egyáltalán a jövőkép hiánya – mondta Szabó Luca. És akkor még nem beszéltünk a pszichológiai traumáról. 

Rengetegen panaszkodnak alvászavarokra. Ez azért is van, mert az első földrengés az éjszaka közepén csapott le, tehát a legszebb álmukban verte fel az embereket – magyarázta.

Elmondása szerint annak ellenére, hogy egy év elteltével mennyire lecsökkent a nemzetközi médiafigyelem, még mindig rengeteg a kihívás. Szerinte segítő szándékból egyébként nincs hiány, csak lassan haladnak a folyamatok. Az Ökumenikus Segélyszervezet a kezdetektől a terepen segíti a rászorulókat. – Az első szakaszban a sürgős szükségletek kielégítésére koncentráltunk: elsősorban higiénés szereket és élelmiszercsomagokat osztottunk. Ezzel majdnem hétezer embernek segítettünk. Nyáron kezdődött a második szakasz, ebben az emberek középtávú jólétét próbáltuk megteremteni. Például kilenc szaniterkonténert helyeztünk el egy menekülttáborban, ami majd ötezer embernek biztosít napi vízellátást, valamint vízmelegítő rendszereket is telepítettünk – sorolta a támogatásaikat.Fot

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Emellett igyekeznek rugalmasan abban segíteni, amiben a legnagyobb a szükség. Helyi pszichológusokkal együtt dolgozva például napi szinten foglalkoznak a gyerekekkel a traumák feldolgozásában is. A tél beköszöntével pedig téli ruhákat osztottak, hiszen a konténerlakások nem szigeteltek, és fűtés sincs bennük. Eddig körülbelül 200 millió forint értékben segítettek a földrengés sújtotta területeken. 

Magyarországon kiemelkedő volt a társadalmi szolidaritás, magánszemélyektől és partnervállalatoktól – például a Tesco 20 millió forintos támogatása – is rengeteg felajánlást kaptunk, illetve nemzetközi donorokkal működünk együtt. 

Az adományokért való köszönetmondás mellett Szabó Luca hozzátette, hogy honlapjukon ma is bárki számára van lehetőség a bajbajutottak támogatására.

Borítókép: (Sátorban húzzák meg magukat a törökországi földrengés túlélői, hazatérni még mindig kockázatos lenne. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.