A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kína figyelmeztette a szankciókkal dobálózó Brüsszelt

A múlt héten megszavazott kínai vállalatokat érintő uniós szankciók hatással lehetnek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra a kínai nyilatkozatok szerint.

2024. 02. 26. 21:39
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. március 21. A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfõ a moszkvai Kreml Palotában 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján. MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszej Majsev Fotó: Alekszej Majsev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kína meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket a kínai vállalatok jogos érdekeinek határozott védelme érdekében – jelentette ki Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője arra reagálva, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság szankciókat fogadott el az Ukrajna elleni orosz háború segítésével összefüggésbe hozott vállaltokkal szemben, olvasható a Politico című lapban.

Egy pekingi nyilatkozat szerint az Európai Unió lépése

sérti a kínai elnök és Ursula von der Leyen közötti konszenzust és szellemiséget.

Ezzel a Hszi Csin-ping kínai elnök és Ursula von der Leyen, Európai Bizottság elnökének decemberi csúcstalálkozójára utalt. Kiemelte azt is, hogy a szankciók

negatív hatással lesznek Kína és az Európai Unió kereskedelmi és gazdasági kapcsolataira.

Az Abu-Dzabiban megrendezésre kerülő Kereskedelmi Világszervezet miniszteri találkozójának nyitónapján adta ki a kínai kereskedelmi minisztérium azt a nyilatkozatát, amiben a szankciókat a nemzetközi jogi megalapozatlansággal minősítette és követelte, hogy az Európai Unió függessze fel a szankciókat a kínai vállalatokkal szemben. 

– Az Európai Unió figyelmen kívül hagyta Kína többszöri közbelépését és lebeszélését, és egymagában cselekedett, hogy négy kínai vállalatot felvegyen a szankciócsomagba. Az ilyen egyoldalú szankcióknak és a hosszú karú joghatóság gyakorlásának semmilyen alapja nincs a nemzetközi jogban, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa sem engedélyezte azokat – olvasható a kínai kereskedelmi minisztérium online közleményében. 

Mivel az Egyesült Királyság is három kínai vállalatot sújtott szankciókkal, nemcsak Brüsszelt, hanem Londont is felszólította Peking arra, hogy 

feltétel nélkül hagyják abba a kínai vállalatok listázását.

Mao Ning pedig kifejtette, hogy a Nyugatnak semmi köze ahhoz, hogy Kína és Oroszország mikor dönt a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kreml palotában (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Majsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.