Magyar humanitárius segítségnyújtó program Afrikában + videó

A csádi expedícióban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakemberei mellett civil orvosok vesznek részt. A magyar szerepvállalás több részből áll: katonai, humanitárius, gazdasági – ezen belül mezőgazdasági – és oktatási pillére is van.

Forrás: TV22024. 02. 27. 13:54
Nélkülöző afrikai gyerekek
Somali girls wait in line to receive a hot meal at a food distribution point in Somalia's capital Mogadishu on August 18, 2011. Over 100,000 people have fled into Somalia's famine-hit and war-torn capital in the past two months in search of food, water and medicine. Some 12 million people in parts of Ethiopia, Djibouti, Kenya, Uganda and Somalia are in danger of starvation in the wake of the region's worst drought in decades. War-wracked Somalia is the country hardest hit by the Horn of Africa's drought, with five areas declared to be experiencing famine. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT (Photo by Roberto SCHMIDT / AFP) Fotó: Roberto SCHMIDT / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az expedíció részleteiről a TV2 Mokka című reggeli műsorában beszélt dr. Fodor Réka, az Afréka Alapítvány alapítója, valamint Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. 

Fodor Réka a műsorban azt mondta, hogy Csádban főként háborús menekültekkel találkoztak, akik közül sokan betegek, sérültek voltak. – Nekünk az volt a legfontosabb dolgunk, hogy ezeket a […] fertőzéseket próbáljuk orvosolni – hozzátéve, hogy az országban nagyon gyakori a malária és a tífusz. Hozzáfűzte, hogy mindkét betegség viszonylag olcsón és hatékonyan kezelhető.

– Ott egy asszonynak nem olyan az élete, mint itthon, hogy van keresete. Ott általában hat-nyolc gyermeket nevel és teljesen a férjének van anyagilag is kiszolgáltatva. Ez a hagyományos családmodell, ez a keresztényeknél is így van és a muszlimoknál is.

Rengeteg beteggel és szerencsétlen sorsú emberrel találkoztak. – Nekünk az volt a legfontosabb dolgunk, hogy őket próbáljuk sokszor egészen egyszerű betegségeikből, meggyógyítani – mondta Fodor Réka.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a műsorban elmondta, a csádi szerepvállalás több részből áll: katonai, humanitárius, gazdasági – ezen belül mezőgazdasági – és oktatási pillére is van, az egyetem az utóbbi kettőben vesz részt. 

Kifejtette, hogy eddig elméleti, valamint gyakorlati képzést tartottak és mintafarmokat is kialakítottak, így fejlesztve az élelmiszertermelést az afrikai országban. Hozzátette, hogy már több oktatási programon is túl vannak, eddig 60 oklevelet adtak át a helyieknek. Gyuricza Csaba szerint a mintafarmokon elsősorban állattartási ismeretekkel foglalkoznak, főként a tevetartási és tejfeldolgozási technológiát adnak át. 

Gyuricza Csaba beszélt arról is, hogy Magyarországon is kialakítanak ilyen mintagazdaságot, ahová – a kormány ösztöndíjprogramja (Stipendium Hungaricum) keretében – várják a csádi fiatalokat; az első jelentkezések erre az egyetemi képzésre már meg is történtek. 

Borítókép: Szomáliai lányok várakoznak a sorban, hogy meleg ételt kapjanak egy ételosztó ponton Szomália fővárosában, Mogadishuban 2011. augusztus 18-án (Fotó: AFP/Roberto Schmidt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.