Pedro Sáncheznek egy célja van: lerombolni a spanyol jogállamiságot

A Basta Ya nevű, jogállamiságot védő spanyol polgári kezdeményezés társalapítója szerint Pedro Sánchez spanyol kormányfőt csak a saját hatalma érdekli és autokrataként akar kormányozni.

2024. 02. 25. 20:26
null
SPAIN-POLITICS Fotó: OSCAR DEL POZO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedro Sánchez semmi mást nem akar, csak lerombolni a jogállamiságot – ezt mondta az El Debate című lapnak az Unió, Haladás és Demokrácia (UpyD) nevű egykori centrista párt, valamint a Basta Ya! (Elég legyen!) nevű, jogállamiságot védő spanyol polgári kezdeményezés társalapítója. 

Rosa Díez szerint téves az a felfogás, miszerint a szocialista párt (PSOE) aláveti magát a szeparatista katalánoknak azóta, hogy utóbbiak tavaly ősszel hozzásegítették Sánchezt a kormányfői szék megtartásához. A valóság szerinte az, hogy mindkét fél ugyanazt akarja, így szövetségük is ugyanazt a célt szolgálja, méghozzá hogy tönkretegyék a jogállamiságot.

Rámutatott arra, hogy együttműködésük teljesen logikus, tekintve, hogy a szocialisták narcizmusa és a katalán nacionalisták önmagukkal szembeni faji magasabbrendűsége találkozik egymással, ami elhiteti velük, hogy valóban felsőbbrendűek.

Nem zsarolják egymást. Együtt járnak kéz a kézben, mert ugyanaz a céljuk

– hangsúlyozta Díez.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Sánchez átlépte-e már a határokat azt mondta, hogy nem, mivel a szocialista kormányfőnek – szerinte – nincsenek határai, ha a jogállamot romboló terveiről van szó sőt, az állampolgárok szavazati jogát is elvenné, ha tehetné. Úgy gondolja, hogy a spanyol miniszterelnök végső célja teljesen nyilvánvaló: ellenőrzés nélkül akar kormányozni, mint egy igazi autokrata.

Az expolitikus, aki már több mint tíz éve maga mögött hagyta az aktív politikai pályát, továbbra is elkötelezett állampolgárként határozza meg magát, így vált a katalán függetlenségi mozgalom résztvevőinek ígért amnesztia elleni civil társadalmi reakciók egyik kulcsfigurájává. Díez bízik az állampolgárok erejében és arra szólította fel a spanyolokat, hogy vegyenek részt a száz civil szervezet által március 9-re meghirdetett madridi tüntetésen, amin Pedro Sánchez lemondását fogják követelni.

Arra a kérdésre, hogy hisz-e abban, hogy a baloldali kormány rombolása megállítható, azt mondta: bár a spanyolok többsége nemrég még úgy gondolta, hogy egyedül maradt a szocialista-szélsőbaloldali kormánykoalíció elleni harcban, a valóság teljesen mást mutat. Díez például bízik az EU-ban, mely szerinte reagál a civil szervezetek panasztételeire. Úgy gondolja, hogy Brüsszel végül meg fogja akadályozni a katalán amnesztiatörvény elfogadását és minden olyan törvényt, ami veszélyezteti a spanyol jogállamiságot.

Emlékezetes, Pedro Sánchez miniszterelnök tavaly csak úgy tudta megtartani hatalmát nyári választási veresége után, hogy engedett a katalán szeparatista mozgalom zsarolásának és megígérte nekik, hogy támogatásukért cserébe amnesztiát ad az összes függetlenségpárti politikusnak, köztük a 2017 óta Belgiumban bujkáló Carles Puigdemont ex katalán elnöknek is, aki alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét.

Az amnesztiatörvényről január végén szavazott a kongresszus, de maguk a katalánok bénították meg annak további útját a parlamentben, mivel Sánchez nem volt hajlandó felvenni a kedvezményezettek közé a terrorizmus miatt vizsgált katalán politikusokat.

A miniszterelnök a héten további 15 nap haladékot kért, hogy folytathassa az egyeztetéseket a szeparatistákkal. Rosa Díez szerint Sánchez végül bele fog menni abba, hogy a terroristák is bekerüljenek a kegyelmi intézkedésből részesülők közé, mivel a spanyol miniszterelnök kizárólag a saját érdekeit nézi és csak az számít neki, hogy minél tovább megtartsa a hatalmát, így az sem zavarja, ha lépéseit bírósági, valamint európai szinten elutasítják.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: Oscar del Pozo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.