Lujza 2024. március 2.
logo

Több tízezer résztvevőt várnak az olasz gazdák Rómába

Jánosi Dalma (Róma)
2024.02.12. 13:18 2024.02.12. 13:23
Több tízezer résztvevőt várnak az olasz gazdák Rómába

Nem csillapodnak a feszültségek Olaszországban, a héten is folytatódnak a tüntetések – jelentették be az olasz gazdák. Hiába tett ígéretet a Giorgia Meloni vezette kormány, hogy jelentős adócsökkentéssel siet a szektor megsegítésére, a gazdák továbbra is Róma határában maradnak.

Azt tervezik, hogy a héten bevonulnak a történelmi belvárosba egy nagyszabású megmozduláson, tizenöt jármű kíséretében. A Róma központjában található Circus Maximusban tervezik az országos megmozdulást február 15-én, húszezer résztvevőre számítanak.

A tüntetés hivatalos szervezője a Becsapott mezőgazdászok elnevezésű szervezet, de mindenkit várnak, hiszen az ágazat problémái mindenki számára ugyanazok, és minden állampolgárt érintenek.  A gazdák nem fogadják el, hogy a kormány pénteken tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetek képviselőivel. Úgy vélik, nincs valódi érdekképviselet a részükről, ezért önállóan kívánnak a kormánnyal egyeztetni. Közben minden eszközt megragadnak, hogy népszerűsítsék ügyüket. Vasárnap a demonstrációk szimbólumaként ismert Ercolino tehénnel érkeztek a Vatikánhoz, a zarándokok és a turisták közé, miközben Ferenc pápa éppen az Úrangyala imádságot mondta. A Szent Péter tér előtt megfejték a tehenet, a tejet pedig szétosztották a turisták között.

A Nomentana úton található gyülekezőponton továbbra is közel ötszáz jármű várakozik. A szervezők az agrárminiszter Francesco Lollobrigida látogatását követően úgy döntöttek, addig nem térnek haza, míg az ígéreteket írásba nem foglalja a kormány. A szervezők hangsúlyozzák, továbbra is politikai színezettől mentesen kívánnak demonstrálni. Hozzátették, nem tűrik erőszakos szélsőségesek beszivárgását.

A félelmek abból adódnak, hogy Giuliano Castellino, a Forza Nuova szélsőjobboldali mozgalom volt vezetője bejelentette, hogy csatlakozni szándékozik a csütörtöki megmozduláshoz.

A szervezők azonban figyelmeztetnek, nem engedik, hogy provokátorok forgassák fel a békés felvonulást. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az olasz mezőgazdaság helyzete évről évre romlik. Ehhez jelentősen hozzájárul az ághajlat felmelegedése, az egyre hosszabb ideig tartó aszályok. Az éghajlatváltozás következtében egyre gyakoribb és egyre erőteljesebb természeti katasztrófák, pusztító árvizek sújtják a szektort. 2023-ban a hirtelen lezúduló csapadék, a jégesők és a hatalmas hőség miatt hatmilliárd eurós veszteséget szenvedett az agrárszektor.

 

Borítókép: Olasz gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek egy mezőn, Róma közelében 2024. február 9-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.