Újabb hatáskört központosítana az EU

Bár már tizenkét szankciós csomagot fogadott el az EU az orosz–ukrán háború kezdete óta, sőt a tizenharmadik is készül, azt még Brüsszel-közeli források is elismerik, hogy a hatékonyságuk enyhén szólva kétséges. Most azonban jöhet a csodafegyver.

Forrás: Politico2024. 02. 08. 11:11
European Commission Headquarter In Brussels
BELGIUM-POLITICS-EC-BREXIT Fotó: MICHELE SPATARI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió nem tűri tovább az Oroszország elleni szankciók megkerülését. Maireed McGuinness pénzügyi és Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos közös levelet küldött a tagállamoknak, amelyben követelik, hogy az országok lépjenek fel a tiltott áruk Oroszországba áramlása ellen.

Azonnali, összehangolt és határozott cselekvésre van szükség mindannyiunk részéről

– idézi a biztosok levelét a Politico hírportál.

Bár a szankciós csomagok uniós szinten születnek, az intézkedések betartatása a tagállamok hatásköre – legalábbis egyelőre. Brüsszelben ugyanis egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az a tavalyi holland javaslat, amely szerint központi testületet kellene felállítani, amely lecsapna a szankciókat megkerülőkre.

Az EU-nak jelenleg „túl kevés kapacitása van az új szankciók elemzésére, koordinálására és előmozdítására” – érvelt Wopke Hoekstra akkori holland külügyminiszter, hozzátéve, hogy a testület többek között létrehozná a magas kockázatú ágazatok és kereskedelmi tevékenységek listáját.

Ezt a javaslatot mintegy tíz tagállam, köztük Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is támogatja. Az ötlet EU-tisztviselők szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök tetszését is elnyerte, olyannyira, hogy ha a júniusi EP-választások után újra bizalmat kap, valószínűleg fel is kerül az új Európai Bizottság napirendjére.

Nem ez azonban az egyetlen megoldási javaslat: Franciaország tavaly azért lobbizott, hogy az Európai Ügyészség hatáskörét terjesszék ki a szankciós kiskapukra is.

Azonban míg szavak és javaslatok szintjén maximálisan szigorú az EU a szankciók betartatásával kapcsolatban, a gyakorlat már egészen más képet mutat. Mint a közelmúltban a húszik egyik vörös-tengeri támadása során kiderült, a görög hajók folyamatosan megsértették a szankciókat például azzal, hogy görög vizeken fejtették át az orosz olajat, majd szállították azt tovább.

Bizony ez az átpakolás, átcímkézés tömegesen folyik. Ez pontosan mutatja, hogy a szankciók nem tudnak működni, hiszen Európa nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az orosz olaj ne találjon ide. Egyszerűen gazdasági törvényszerűség, hogy görög hajókon jön Európába az orosz olaj

− nyilatkozta lapunk megkeresésére Tóth Máté energiajogász, a Magyar Energetikai Társaság elnökségi tagja.

Borítókép: Európai uniós zászlók a bizottságnak otthont adó Berlaymont-épület előtt Brüsszelben (Fotó: AFP/NurPhoto/Michele Spatari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.