A muzulmán nők jogaiért emelte fel hangját a Liga politikusa

A nőnap alkalmából is felszínre kerültek a kulturális különbségek az olaszok és az Itáliában élő muzulmán közösség között.

2024. 03. 08. 17:59
muszlim, iszlám, burka, hidzsáb, nő (Forrás: Pexels)
muszlim, iszlám, burka, hidzsáb, nő (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A muszlim nők jogaiért, beilleszkedéséért harcolnak a Liga kormánypárt politikusai évek óta. Az Olaszországban élő kisebbség nő tagjai gyakran olyan életvitelt folytatnak, mintha egy arab országban élnének. 

A jobboldali politikusok szerint az integrációhoz hozzátartozik a jogegyenlőség, amiért a muszlim nőknek tudatosan kellene küzdeniük. Nekik is ugyanolyan joguk van a kiteljesedéshez, mint más európai nőnek. 

Egyre gyakrabban ütik fel a fejüket az olasz társadalomban a különböző vallások és kultúrák együttélésének nehézségei. Az idei nőnap megünneplése sem konfliktusmentes. 

Az olasz jobboldali politikai vezetők nem tűrik szó nélkül, hogy a muszlim nők gyakran alárendelt szerepbe kényszerülnek, vagy agresszió áldozatai nemi hovatartozásuk miatt. Általános tapasztalat, hogy burkát viselnek, a háztartás falai között bezárva élnek és anyagi önállóságot biztosító munkát sem vállalhatnak. 

Következésképpen nem tanulják meg a nyelvet és nem illeszkednek be a társadalomba. 

A Liga európai parlamenti képviselője, Susanna Ceccardi nőnap alkalmával plakátokat helyeztetett ki Rómában üzenetként a muzulmán közösség asszonyainak és lányainak. 

A plakátokon arab és olasz nyelven a következő szerepel. 

Március 8-a nőnap. Európában ugyanolyan jogaid vannak, mint férjednek. 

A Liga politikusának kezdeményezése kiváltotta a római imám felháborodását. A sajtó arról számol be, hogy Ben Mohamed Mohamed, a Centocelle városrészben lévő mecset imámja megtámadta a patriarchátus ellen küzdő olasz képviselőt. 

Reklámszlogennek nevezte Ceccardi kezdeményezését, majd azt javasolta, a muzulmán nők féltése helyett inkább általánosságban kellene a hétköznapokban erőszakot elszenvedő asszonyok védelmében szólni, különösen egy olyan országban, mint Itália, ahol igen magas a nők elleni gyilkosság aránya, ahol a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, verések és erőszak áldozatai. 

Azt állítja, hogy nem alárendelésből, hanem vallási meggyőződésből viselik a burkát a muzulmán nők, az asszonyok és anyák pedig megkapják a nekik kijáró tiszteletet. Véleménye szerint az jelenti a problémát, hogy a nyugati országok megpróbálják ráerőltetni az idegenekre saját kultúrájukat és életmódjukat. 

Mint mondta,

Az olaszok kulturális egocentrizmusban szenvednek, azt hiszik, hogy segíteniük kell a muzulmánoknak, hogy megváltozzanak. 

A Liga képviselője erre reagálva elmondta, nem a tisztelet jele, hogy tizenéves kislányokat teljes testet elfedő öltözetben küldenek iskolába, vagy megvernek, ha nem hajlandó burkát viselni kortársai társaságában. Nem a szabadság jele, ha a nőket arra kényszerítik, hogy a háztartás falai között éljenek, csak családtagjaikkal tartsanak kapcsolatot és csak annyi időre hagyják el otthonukat, amíg elviszik a gyerekeket az iskolába, vagy bevásárolnak. Ceccardi hangsúlyozza a muzulmán nőknek tudniuk kell, hogy ha az európai országokban élnek, akkor ugyanolyan jogaik vannak, mint férjüknek.   

Borítókép: Illusztáció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.