Az USA titkos tárgyalásokat folytatott

A közvetett tárgyalások Ománban az Irán által támogatott húszik tengeri támadásainak befejezésére irányultak. A nyugati hatalmak emellett továbbra is aggódnak Irán atomprogramja miatt.

Forrás: Financial Times2024. 03. 14. 13:11
A Maxar Technologies által 2024. március 2-án kiadott, március 1-jén keltezett kézi műholdképen a Vörös-tengeren úszó, Belize zászló alatt közlekedő Rubymar teherhajó látható, amely az Irán által támogatott Huthi-lázadók által vállalt február 19-i rakétacsapásban megsérült. Fotó: Satellite image Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok idén titkos tárgyalásokat folytatott Iránnal, hogy meggyőzze Teheránt, használja a jemeni húszi mozgalom feletti befolyását a Vörös-tengeri hajók elleni támadások beszüntetésére, állítják amerikai és iráni tisztviselők, írta meg a Financial Times.

Jemeni kormánypárti harcosok az Egyesült Arab Emírségek által kiképzett Óriások Brigádjából gyülekeznek Ataq város külterületén, Aden vörös-tengeri kikötőjétől keletre, útban az Irán-barát Huthi harcosokkal szembeni frontvonal felé, 2022. január 28-án. Az összecsapások a hét éve tartó háború jelentős eszkalációjának részét képezik, miután az Irán által támogatott huthiak egy sor területi vereséget követően múlt héten halálos drón- és rakétatámadást indítottak az Egyesült Arab Emírségek ellen. (Fotó: Saleh Al-OBEIDI / AFP)
Jemeni kormánypárti harcosok az Egyesült Arab Emírségek által kiképzett Óriások Brigádjából gyülekeznek Ataq város külterületén, Aden vörös-tengeri kikötőjétől keletre, útban az Irán-barát Huthi harcosokkal szembeni frontvonal felé, 2022. január 28-án. Az összecsapások a hét éve tartó háború jelentős eszkalációjának részét képezik, miután az Irán által támogatott huthiak egy sor területi vereséget követően múlt héten halálos drón- és rakétatámadást indítottak az Egyesült Arab Emírségek ellen (Fotó: AFP/Saleh Al-Obeidi)

A közvetett tárgyalásokon – amelyek során Washington az Irán bővülő atomprogramjával kapcsolatos aggodalmait is felvetette – még januárban került sor Ománban, és a tisztviselők szerint tíz hónap óta ezek voltak az első tárgyalások a felek között. Az amerikai delegációt a Fehér Ház közel-keleti tanácsadója, Brett McGurk és iráni megbízottja, Abram Paley vezette. Az iszlám köztársaságot Ali Bagheri Kani iráni külügyminiszter-helyettes képviselte, aki egyben Teherán legfőbb nukleáris tárgyalója is.

Az amerikai tisztviselők az Iránnal való közvetett csatornát az országból kiinduló fenyegetések elleni módszernek tekintik – mondta egy, az ügyre rálátó tisztviselő.

A tárgyalások második fordulóját februárra tervezték, de elhalasztották az Izrael és a Hamász közötti az övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás közvetítése érdekében – tették hozzá az amerikai tisztviselők.

„Számos csatornánk van arra, hogy üzeneteket továbbítsunk Iránnak” – mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Amióta a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása elindította a háborút, az Irán által támogatott libanoni militáns mozgalom, a Hezbollah napi rendszerességgel vív határon átnyúló tűzharcot Izraellel, a húszik számos kereskedelmi hajót és hadihajókat támadnak, az Iránnal szövetséges iraki milíciák pedig rakéták és drónok sokaságát indították az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai erők ellen.

Amerikai tisztviselők többször is azzal vádolták Teheránt, hogy drónokkal, rakétákkal és hírszerzési információkkal látja el a húszikat, ezzel segítve támadásaik végrehajtását.

Irán elismeri, hogy politikai támogatást nyújt a Jemen északi részét ellenőrző húsziknak, de Teherán ragaszkodik ahhoz a kijelentéséhez, hogy a lázadók tőle függetlenek. Vannak biztató jelek is arra, hogy Teherán igyekszik enyhíteni a feszültséget Washingtonnal, amióta a jordániai–szíriai határon lévő amerikai katonai bázis elleni dróntámadásban meghalt három amerikai katona. Február 4. óta nem indítottak támadást amerikai támaszpontok ellen Irakban és Szíriában, és az amerikai tisztviselők szerint vannak arra utaló jelek, hogy Teherán az iraki milíciák megfékezésén dolgozik.

Bár Irán végső célja az amerikai erők kiszorítása Irakból és Szíriából, Teherán világossá tette, hogy el akarja kerülni a közvetlen konfliktust az Egyesült Államokkal vagy Izraellel, és el akarja kerülni a teljes körű regionális háborút.

A húszik azonban továbbra is támadják a hajózást, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által indított válaszcsapások ellenére. A csoport október óta 99 támadást indított a Vörös-tengeren és a környező vizeken – amelyek 15 kereskedelmi hajót, köztük négy amerikai hajót érintettek.

 

A nyugati nagyhatalmak Irán atomprogramja miatt aggódnak

Amerikai tisztviselők elismerik, hogy a katonai fellépés önmagában nem lesz elég a húszik elrettentéséhez, és úgy vélik, hogy végső soron Teheránnak kell nyomást gyakorolnia a csoportra, hogy korlátozza tevékenységét. A nyugati hatalmak Irán atomprogramja miatt is aggódnak, mivel Teherán továbbra is fegyverminőséghez közeli szinten dúsítja az uránt.

Szeptemberben Teherán és Washington megállapodott egy fogolycseréről, és az Egyesült Államok feloldotta az iráni olajpénzekből Dél-Koreában rekedt hatmilliárd dollár befagyasztását. A pénzt egy katari számlára utalták át, ahol a felhasználását ellenőrzik, írta a Financial Times cikke. Az izraeli–Hamász-háború kitörése azonban szertefoszlatta a reményt, és az egyre rosszabb gazdasági helyzetben lévő Iránt frusztrálja, hogy nem tud hozzáférni a Katarnak átutalt hatmilliárd dollárhoz.

Borítókép: A Maxar Technologies által 2024. március 2-án kiadott, március 1-jén keltezett kézi műholdképen a Vörös-tengeren úszó, Belize zászló alatt közlekedő Rubymar teherhajó látható, amely az Irán által támogatott húszi lázadók által vállalt február 19-i rakétacsapásban megsérült. A Belize lobogó alatt közlekedő, brit bejegyzésű és libanoni üzemeltetésű, éghető műtrágyát szállító hajó március 2-án süllyedt el a jemeni kormány szerint (Fotó: Satellite image ©2024 Maxar Technologies / AFP) 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.