Egy amerikai tisztviselő szerint egyenes az út a fegyverszünethez

Ellentmondásos információk érkeznek a fegyverszüneti tárgyalásokról az izraeli háborúban. Az Egyesült Államok szerint Izrael már aláírta a megállapodást, de az ország arról sem közölt hivatalos információt, hogy részt vesz-e a tárgyalásokon. A Hamász képviselői már megérkeztek Kairóba.

2024. 03. 03. 17:11
An old Palestinian looks on as men search amid the rubble of the Abu Anza family home destroyed in an overnight Israeli air strike in Rafah in the southern Gaza Strip on March 3, 2024, as the conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas continues. (Photo by SAID KHATIB / AFP) Fotó: Europress/AFP/Said Khatib
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyenes út vezet a tűzszünethez. Van egy keretmegállapodás az asztalon– nyilatkozta egy amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek a kairói fegyverszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban. 

A kairói eseményekről jelenleg annyi tudható, hogy a Hamász delegációja megérkezett az egyiptomi fővárosba. A tárgyalás hat hétre vetne véget a harcoknak, az öt hónapja dúló háborúban ez lenne az első hosszabb szünet. A túszok cseréjéről is megállapodás születne. 

Washingtoni közlés szerint Izrael már jóváhagyta a feltételeket, már csak a Hamász képviselőinek kell elfogadnia azt. Egy palesztin tisztviselő nyilatkozata szerint a megállapodás még nem született meg. Izraeli részről pedig hivatalos megerősítés sem érkezett azzal kapcsolatban, hogy részt vesznek a tárgyaláson. Egy meg nem nevezett forrás úgy nyilatkozott, hogy ezt ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a Hamász bemutat egy listát a még életben lévő izraeli túszokról, ám ezt palesztin részről elutasították. 

A megállapodás azért is fontos, mert véget érnének a harcok még a Rafah ellen tervezett izraeli támadás előtt, amit a szakértők és a politikusok is úgy emlegetnek, hogy ha megvalósul, akkor humanitárius katasztrófát idéz elő a Gázai övezetben. 

A tűzszünet aláírása után növelnék az ostromlott Gáza számára nyújtandó segélyeket, mert az ottani lakosság az ENSZ közlése szerint éhínséggel küzd,  az izraeliek pedig meghatározott területekről kivonulnának, hogy a gázaiak visszatérhessenek elhagyott otthonaikba.

Lennének olyan pontok, amiket a megállapodás nem érint. Ilyen például mintegy félszáz túsz sorsa, és a Hamász fő követelése, a háború végleges befejezése sem valósul meg, egyiptomi közvetítők javaslatára a tervek szerint ezekre a kérdésekre később térnének vissza.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a múlt héten már egy hétfői megállapodást is reálisnak látott, ám azóta Washington finomított a nyilatkozatokon, nem szerepel már az amerikai kommunikációban konkrét dátum, de fontosnak nevezték, hogy egy hét múlva kezdődik a ramadán, vagyis a böjt időszaka a muszlimoknál, és hogy addigra a harcok megszűnjenek

– hívta fel rá a figyelmet a Világgazdaság.

 Az elmúlt napokban is történtek véres események a Gázai övezetben. Egy segélyszállítmány közelében életét vesztette több mint 110 ember. A palesztinok szerint izraeli katonák nyitottak tüzet rájuk, Izrael azonban ezt tagadta.

Borítókép: Gázai övezet (Fotó: Said Khatib/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.