Elfogadta a spanyol kongresszus az amnesztiatörvényt

A katalán függetlenségi mozgalomban résztvevő politikusokat felmentő törvény most a felsőház elé kerül, ahol azonban a jobboldali Néppárt (PP) birtokolja az abszolút többséget, amely lassítani fogja annak végső jóváhagyását.

2024. 03. 14. 14:29
null
Madrid, 2023. november 18. A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madrid központjában 2023. november 18-án, egy nappal azt követõen, hogy a spanyol parlament jóváhagyta Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök újabb négy évre történõ kinevezését. A kinevezést támogatta két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), akiknek ezért amnesztiát kértek a katalán szeparatisták számára. MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado Fotó: Fernando Alvarado
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszolút többséggel, 178 igen és 172 nem szavazat mellett, elfogadta a spanyol kongresszus a katalán amnesztiatörvényt. A szocialista párt összes szövetségese, köztük a katalán republikánusok (ERC) és az intézkedéseket januárban még megvétózó Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) is igennel voksolt a kibővített törvényre, ami így folytathatja parlamenti útját a végső elfogadás felé. 

Az amnesztiatörvényt, amely 2011 novemberéig visszamenőleg felmenti az összes függetlenségi mozgalomban résztvevő szeparatista politikust, Pedro Sánchez szocialista (PSOE) kormányfő ígérte meg a katalánoknak tavaly ősszel, mert csak az ő segítségükkel tudta megtartani a miniszterelnöki széket.

Az új jogszabályokról január végén szavaztak először, akkor azonban a Junts nemmel voksolt csak azért, hogy még több kedvezményt tudjon kicsikarni a szocialista pártból.

Fő céljuk az volt, hogy az ő színükben Katalóniát korábban irányító és a régió függetlenségét 2017-ben egyoldalúan és alkotmányellenesen kikiáltó Carles Puigdemont hazatérését bebiztosítsák.

A politikus ugyanis azóta Belgiumban bujkál a hatóságok elől. Az amnesztiatörvény első verziója szerint bár a függetlenségi mozgalomban vállalt szerepéért megkegyelmeztek volna neki, egy bíró vizsgálatot indított ellene terrorcselekmény elkövetése miatt is, ezt viszont már nem úszta volna meg. Az új amnesztiatörvénybe így végül kedvezményezettként kerültek be azok a személyek is, akik a spanyol btk-t háttérbe szorítva, helyette a nemzetközi és európai jogszabályokat figyelembe véve nem súlyos terrorcselekményeket követtek el. Ez azt jelenti, hogy Puigdemont rövidesen visszatérhet Spanyolországba anélkül, hogy tartania kellene attól, hogy börtönbe zárják.

Hazatérése azonban még várat magára, ugyanis az amnesztiatörvényt a felsőháznak is jóvá kell hagynia, ahol viszont a jobboldali Néppárt (PP) rendelkezik abszolút többséggel.

Vezetőjük, Alberto Núnez Feijóo pedig már jelezte, hogy addig hátráltatják annak elfogadását, ameddig csak lehet. És bár a szenátusnak nincs  hatásköre a törvény megsemmisítésére, mégis annak megvétózásával két hónappal megcsúsztathatják a végleges jóváhagyást. Ez azt jelenti, hogy az amnesztiatörvény leghamarabb május végén léphet hatályba Spanyolországban. Ezután a kegyelmi intézkedés alkalmazása már kizárólag a bíróságok kezében lesz. A baloldali kormány bízik abban, hogy olyan jogi szöveget sikerült összeállítaniuk, ami kellően konkrét ahhoz, hogy kivétel nélkül és azonnali hatállyal alkalmazni lehessen. 

Szakértők szerint az amnesztiatörvény nemcsak a spanyol alkotmányt, hanem a jogállamiságot is sérti, mivel figyelmen kívül hagyja a bíróságok munkáját.

Több bíró is felszólalt az utóbbi hónapokban a törvény ellen és megpróbálták megakadályozni, hogy a spanyol állampolgárok egyenlőtlenné váljanak az igazságszolgáltatás előtt, de a katalánok zsarolása és Pedro Sánchez hatalom iránti törekvései végül túlnőttek rajtuk. A szocialisták szerint a törvény tökéletesen illeszkedik a spanyol alkotmányhoz, ráadásul előfeltétele annak, hogy Madrid és Barcelona végre megbékéljen egymással. A valóság azonban az, hogy nélküle a baloldali kormánykoalíciónak vállalnia kellett volna az újabb választások kiírását, megkockáztatva ezzel Pedro Sánchez bukását. 

A szeparatista katalánok ráadásul nem fognak leállni a követelésekkel, hisz végső céljuk továbbra is az, hogy Katalónia elszakadjon Spanyolországtól és független államként tekintsenek rá. Ezt maga Carles Puigdemont is megerősítette közvetlenül az amnesztiatörvény elfogadása előtt.

Borítókép: A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madrid központjában 2023. november 18-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.