Erről beszélt Vlagyimir Putyin az elnökválasztási győzelme után + videó

Az elnök szerint a győzelme lehetővé teszi, hogy Oroszország erősebbé és hatékonyabbá váljon.

2024. 03. 17. 23:15
null
Russian President and presidential candidate Vladimir Putin meets with the media at his campaign headquarters in Moscow on March 18, 2024. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Központi Választási Bizottság által vasárnap közölt előzetes eredmények szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát szerezte meg, ezzel biztossá vált, hogy nincs szükség második fordulóra az elnökválasztáson, és Putyin újabb ciklusra marad az ország élén. Putyin legalább 2030-ig, 77 éves koráig marad elnök. 

Az orosz elnök a győzelem bebiztosítását követően arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy választási győzelme lehetővé teszi, hogy Oroszország erősebbé és hatékonyabbá váljon. 

 

Putyin szerint ahogy „korábban is, úgy most is el akarták nyomni a hangjukat, a tudatukat. Ez azonban soha nem sikerült senkinek, és soha nem is fog” – közölte az orosz elnök, aki megjegyezte:

Meg kell oldanunk a stratégiai védelmi erők feladatait, meg kell erősítenünk a honvédséget, a fegyveres erőket.

Az államfő köszönetet mondott azoknak is, akik a határ menti területeken élnek és a folyamatos veszélyes ellenére mégis elmentek szavazni.

A terrortámadások ellenére az ezeken a területeken élő polgárok nemcsak állampolgári érettségről tettek tanúbizonyságot, hanem bátorságról is

– fogalmazott Putyin, akit meglepett az „új régiókban” elért kiemelkedő eredménye.

Ami ugyanakkor nem lepte meg, az a nyugati politikai vezetők reakciói – magyarázta. Nyugaton színlelt választást, diktatúrát és hamis voksolást emlegetnek. Ezzel kapcsolatban Putyin azt mondta, hogy várható volt ez a reakció, hiszen ezek a hatalmak meg akarják akadályozni az Oroszországi Föderáció fejlődését és fegyverekkel harcolnak az oroszok ellen. Putyin arra is utalt a beszéd egy pontján, hogy Oroszországban nincs levélszavazat, mint az Egyesült Államokban, ahol „tíz dollárért meg lehet vásárolni egy szavazatot, majd bedobni egy dobozba”.

Egy újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a mai világban bármi lehetséges, még az is, hogy NATO-katonák harcolnak Ukrajnában. 

Mi a béketárgyalások mellett vagyunk

– mondta.

Egy másik kérdésre reagálva kiemelte, hogy Oroszország nem preferálja az amerikai elnökjelölteket, bárkit is választanak meg, együtt fog működni vele.

Az orosz elnök egy újabb kérdésre válaszolva elmondta, hogy valóban támogatta az Alekszej Navalnijjal kapcsolatos csereügyletet, amelyet kollégái javasoltak neki néhány nappal azelőtt, hogy a bebörtönzött kritikus a múlt hónapban meghalt a börtönben. Azt azonban nem árulta el, hogy kikre cserélték volna a néhai ellenzéki politikust, csupán annyit mondott rejtélyesen, hogy néhány emberre, akik nyugati országokban rácsok mögött vannak. Leszögezte ugyanakkor, hogy nagyon komoly feltétele volt: Navalnij nem térhet vissza Oroszországba.

Borítókép: Vlagyimir Putyin 2030-ig marad az orosz elnök (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.