Európa már nem biztonságos hely – 2.rész

Sorozatunk második részében sorra vesszük azokat a terrortámadásokat, amelyeket a 2015-ös migránshullám alatt Európába érkező dzsihadisták követtek el.

2024. 03. 30. 5:51
The authorities have often failed to prevent terrorist attacks in Europe (Photo: AFP/Guillaume Souvant)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a terrorkészültség Európa-szerte több országban, a moszkvai terrortámadás után attól tartanak, hogy máshol is merényletet követnek el a dzsihadisták a húsvéti ünnepek alatt – a kereszténység egyik legfontosabb ünnepén. Franciaországban, Ausztriában és Belgiumban is fokozott rendőri jelenlét lesz az utcákon, a speciális egységeket is terepre küldik. Franciaországban a tervek szerint minden templomhoz kivezénylik a rendőrséget, így próbálják megelőzni az esetleges iszlamista terrortámadásokat.

Semmit sem tanultak a brüsszeli bürokraták

Brüsszelben mintha már elfelejtették volna, hogy az elmúlt 8-10 évben mennyi halállal és súlyos sérüléssel járt a migránsok tömeges és ész nélküli beengedése az EU külső határain. Az új elképzelések szerint márpedig most még könnyebb dolguk is lehet a terroristáknak, hogy az uniós országokba beszivárogjanak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a letartóztatások számát tekintve tavaly is az iszlám terrorizmus maradt a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés egész Európában.

A veszély nem új keletű, és a legtöbb európai kormány tisztában van vele, hogy újra felerősödhet az iszlám dzsihadizmus a kontinensen. Gérald Darmanin francia belügyminiszter korábban nagyobb fokú hírszerzési információcserét kért az amerikai kormánytól. Azóta többször is arra figyelmeztetett, hogy az iszlám terrorfenyegetések újból megjelenhetnek Európában, mielőtt Franciaország idén globális sporteseményeknek ad otthont.

 

A francia belügyminiszter felidézte, hogy nemsokára Franciaország ad otthont az olimpiának. Darmanin szerint ismét fennáll az iszlamista terrorizmus veszélye, amely újfent Franciaországot és európai szomszédait venné célba. A terroristák jellemzően néhány óra, néhány nap alatt akcióba léphetnek.

Az elmúlt években több súlyos terrorcselekmény történt Franciaországban. Az eddigi legsúlyosabb 2015 novemberében volt. A támadók egy, a Bataclan nevű rendezvényközpontban tartott koncertet vettek célba, 137 embert megölve és legalább 416 embert megsebesítve.

Ezután Dijon városában gázolásos terrortámadás történt. Egy férfi a kisteherautójával a város több pontján az emberek közé hajtott, miközben Allahot dicsőítette, késsel hadonászott és azt kiabálta, hogy „Palesztina gyermekeinek nevében” jár el. Bár senki sem vesztette életét a támadásokban, többeknek maradandó sérülést okozott. A helyi ügyész akkor azt állította, hogy az incidensnek nincs köze a terrorizmushoz, az elkövetőnek pedig nem voltak vallási indítékai, csupán mentális zavarban szenvedett.

Ezt követte egy tunéziai iszlamista terrorista, aki 2016 júliusában egy 19 tonnás teherautóval hajtott végig a déli Nizza városának sétányán; a Bastille-napot ünneplő tömegbe rohant, 86 embert megölve és 434-et megsebesítve. 

Németországot is számos terrortámadás rázta meg az elmúlt évtizedben, legalábbis amióta a tömeges illegális migrációt felgyorsították a nyugati államok. Nyolc évvel ezelőtt egy Anis Amri nevű terrorista megölt egy lengyel kamionsofőrt, elrabolta a járművét, majd azzal nagy sebességgel belehajtott a berlini Breitscheidplatzon megrendezett karácsonyi vásár forgatagába, 12 ember életét kioltva és több mint száz embernek sérülést okozva. A tragikus eset természetesen máig ható, mély nyomot hagyott az áldozatok családjában és a társadalomban, ahogy azt is sokan aggasztónak tartják a mai napig, hogy a terrorakciót a német hatóságok az előzetes jelek és figyelmeztetések ellenére sem tudták megakadályozni.

Németországban nagyon sok az olyan támadás, amelynek során egy migráns egyedül lép akcióba, és válogatás nélkül megkéseli az embereket az utcán. 2022-ben például Ludwigshafenben egy szomáliai migráns fényes nappal az utcán hidegvérrel megkéselt két járókelőt, majd az egyiküknek a karját is levágta. Az egyik áldozat – egy 20 éves művész – haláltusáját a saját apjának is végig kellett néznie. A gyilkos egy közeli drogériába menekült, ahol több embert is megsebesített. Szemtanúk szerint a fiatal migráns Allahot dicsőítette, bár valószínűleg párkapcsolati problémák vezettek a gyilkossághoz.

A várost megrázta a tragédia, a helyiek sokáig rettegve léptek az utcára, mindez pedig egyáltalán nem érdekelte Nancy Faeser belügyminisztert, akinek részben a rendfenntartás lenne a felelőssége.

 

Kísérteties a hasonlóság a würzburgi késes gyilkossággal, amelyet szintén egy szomáliai migráns követett el még 2021-ben. A 21 éves férfi egyszerűen besétált egy szupermarketbe, ahol ellopott egy kést. Ezután kiment az utcára és gyilkolni kezdett, miközben Allahot dicsőítette. A férfi három embert megölt, legalább 15-öt megsebesített, végül a rendőröknek sikerült megállítaniuk. Mint kiderült, ő is a 2015-ös nagy migrációs hullám alatt érkezett Németországba.

A férfi ámokfutásáról fotók is készültek, az alábbi képet egy buszról készítette az egyik utas.

Egy évvel korábban Drezdában is késeléses terrortámadás történt. Szászország tartományi főváros központjában október 4-én támadtak meg két turistát. Egyikük, egy 55 éves krefeldi férfi a kórházban belehalt sérüléseibe, társa, egy 53 éves kölni férfi túlélte a támadást. A támadóról kiderült, hogy többszörösen büntetett előéletű és az Iszlám Állam terrorszervezet híve. Néhány nappal a késelés előtt szabadult a fiatalkorúak szászországi börtönéből, amely a Drezdától nagyjából 50 kilométerre fekvő Regis-Breitingenben működik.

Ausztriában az utóbbi évek legszörnyűbb terrortámadását egy osztrák–északmacedón kettős állampolgár követte el 2020-ban, amikor az utcán kezdett lövöldözni Bécs belvárosában és több emberrel végzett. Később kiderült, hogy a férfinak nem voltak bűntársai, és azt is kiderítették a hatóságok, hogy a fiatal férfi korábban Szíriába akart szökni, hogy az Iszlám Állam kötelékében harcolhasson. A merénylőt lelőtték.

Belgiumot sem kerülték el a dzsihadisták. Harmincketten haltak meg abban a belgiumi robbantássorozatban, amit az Iszlám Állam vállalt magára. 2016. március 22-én a brüsszeli repülőtéren, Zaventemben és a Maalbeek metróállomáson több pokolgép robbant, a halálos áldozatok mellett 340 ember megsérült, erről és sok más támadásról cikksorozatunk első részében számoltunk be.

Borítókép: A hatóságok sokszor nem tudták megakadályozni az európai terrortámadásokat (Fotó: AFP/Guillaume Souvant)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.