Hasítanak a török sorozatok, a világ harmadik legnagyobb tévésorozat-exportőre lett az ország

A brit és amerikai produkciók az akció élményével, a török sorozatok az érzelmek világával fogják meg a nézőket.

2024. 03. 11. 6:23
Friends,Choosing,A,Movie,To,Watch,Together,At,Home,,Video
2187694655 Fotó: Stock-Asso
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy adatszolgáltató cég legfrissebb adatai mentén kiderült, hogy a forgatókönyv-alapú török televíziós műsorok maguk mögé parancsolták versenytársaikat (például Dél-Koreát) és a harmadik helyen zárják a világranglistát az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után.

A török TRT Worldnek Murat Pay rendező azt nyilatkozta, hogy a sorozatok sikere abban rejlik, ahogy a nézők saját világával tudnak rezonálni, többek között a szerelem különböző árnyalatainak, a gyűlölet, a féltékenység bemutatásával. 

A rendező szerint a török sorozatok az érzelmek viharos tengerébe sodornak bennünket. Hozzátette, hogy a brit és amerikai produkciók ezzel szemben inkább az izgalomfokozás és az akció élményével kívánja megfogni a nézőket.

De a török sorozatok kapcsán gyakran felmerül az a kérdés is, hogy mennyire szolgálnak politikai célokat. A legismertebb török sorozatok az Oszmán Birodalom idején játszódnak, híres szultánjaik udvaraiban játszódnak. A The Economist egy cikke külön kiemeli ezt a jelenséget.

A drámák hozzájárultak Törökország imázsának javításához, különösen az egykori oszmán területeken

– írják egy cikkükben.

A Parrot Analytics statisztikáira hivatkozva azt is közölte a brit hetilap, hogy tavaly az új török műsorok három legnagyobb importőre Spanyolország, Szaúd-Arábia és Egyiptom volt. Az Isztambuli Kereskedelmi Kamara becslésére hivatkozva közölték, hogy a török televíziós export 2022-ben 600 millió dolláros bevételt hozott. Ennek bizonyára az is megalapozott, hogy sokan ragadtak a tévéképernyők elé a Covid-járvány idején, amikor is globálisan a negyedik legnézettebb sorozat egy török lett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Stock-Asso)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.